22°C

Beograd

Photo: Tanjug/Printscreen

Izvor: Telegraf

Referendum u Srbiji! Građani odlučuju o promeni Ustava: Glasanje za sada bez nepravilnosti

Glasanje na više od 8.000 biračkih mesta

Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije, kaže da je otvoreno 8.179 biračkih mesta, od čega 29 u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i 10 u inostranstvu.

Pravo glasa na današnjem referendumu ima ukupno 6.510.323 glasača.

Dimitrijević navodi da glasačko bravo može da ostvari i onaj ko nije dobio obaveštenje i poziv za glasanje. Potrebno je da ode na biračko mesto na koje je građanin upisan u birački spisak.

Glasanje na referendumu uz poštovanje epidemijskih mera

Prema uputstvu RIK-a, u skladu sa epidemijskim merama, na glasačkim mestima za referendum obavezno je nošenje maske. Na glasačkom mestu treba obezbediti razmak od najmanje jednog i po metra između članova glasačkog odbora, kao i svih drugih lica koja imaju pravo da borave na glasačkom mestu.

Članovi glasačkog odbora dužni su da nose zaštitne rukavice koje treba povremeno da dezinfikuju i po mogućnosti menjaju.

Glasač je dužan da privremeno skine zaštitnu masku dok mu se ne utvrdi identitet na osnovu odgovarajućeg dokumenta.

Otvorena biračka mesta za glasanje na referendumu

Jutros u sedam časova otvorena su biračka mesta za glasanje na republičkom referendumu o promeni Ustava, u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Republička izborna komisija utvrdila je da pravo glasa ima 6.510.233 birača.

Povodom referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Srbije, Republička izborna komisija je odredila 10 glasačkih mesta u inostranstvu.

Republička izborna komisija obavestiće javnost o toku referendumskog izjašnjavanja na pet konferencija za novinare. RIK je najavio da će pres konferencije biti održane u pet redovnih termina - u 10, 12, 14, 16 i 18 sati, a po potrebi će organizovati i vanredne konferencije za novinare.

Referendumski dan pratiće i Crta, koja će kao domaća posmatračka misija, održati dve redovne konferencije za medije - prvu u 16.30 i potom posle zatvaranja glasačkih mesta i prebrojavanja glasova, posle 21.30.

Građani sa KiM glasaće u Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju

Repubička izborna komisija (RIK) donela je sinoć odluku po kojoj će glasači sa Kosova i Metohije, budući da Priština nije dopustila Srbima da glasaju na referendumu, svoje pravo moći da iskoriste na biračkim mestima u četiri grada centralne Srbije - Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju.

Obrazlažući predlog odluke, predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je rekao da je obaveza da se svim glasačima, pa i onima sa Kosova i Metohije, omogući da ostvare svoje Ustavom garantovano pravo, posebno imajući u vidu da je referendum jedno od prava koje se ostvaruje neposrednim učešćem građana.

Zato je predloženo da se, nakon što privremene institucije samouprave u Prištini nisu dozovlile održavanje referenduma, odnosno prikupljanje listića na KiM, glasanje, umesto na Kosovu i Metohiji, vrši u Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju

Što se tiče procedure, iz Republičke izborne komisije je potvđeno da će građani na glasanju odgovarati na pitanje "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?".

Pred glasačem će se naći dve jasne opcije od kojih će moći da se zaokruže "da" ili "ne", odnosno "za" ili protiv".

Izjašnjavanje će trajati od 7 do 20 časova, a rezultate će objaviti RIK.

Da bi referendum uspeo, dovoljna je većina ukupnog broja građana koji budu izašli na glasanje, a odluka koja se tog dana donese je obavezujuća.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar