33°C

Beograd

Photo: happyTV/printscreen/ćirilica

Izvor: HappyBSC

PEĐA MARKOVIĆ ZA "ĆIRILICU": Novak Đoković je EPSKI JUNAK!

 Istoričar Peđa Marković  je uporedio Novaka Đokovića sa epskim junacima iz narodnih pesama. 

-Novak je kao epski junak, kao Kraljević Marko. Mi prkosimo jačima od sebe. Mi smo narod prkosnih junaka. Radimo sve u inat. Naš junak nije pregovarač. Sportisti su svakako najbolji deo našeg naroda. To su vredni ljudi. Šta su sve podneli... Novak pokazuje gospodsku crtu u svom ponašanju i to je vrlina-kazao je Marković. 

Moka Slavnić je primetio jednu stvar-niko sa istoka nije vladao sportom u svetu i to  dugo vremena. 

-Novak je to promenio. Deset najboljih sportista sveta su pravoslavci. To je činjenica i u tenisu.  Zapad je iscrpeo sav novac da neko sa istoka ne bi mogao da dođe na tu poziciju. Međutim, istok će uvek vladati kvalitetom, a zapad uz pomoć novca. To ne odgovara romanskim zemljama koje su naklonjene Americi.  Taj odnos je sad poremećen jer su se ispraznili resursi, a pojavili se veliki kvalitetni igrači sa istoka.

- Novak je šira ličnost nego što je sam tenis. U kojoj meri će on postati osoba šireg kapaciteta posle svega ovoga, samo od njega zavisi. To je za njega novi svet. On ne bi ni išao da je očekivao bilo kakvo poniženje. Znao je da viza nije garancija za ulazak u zemlju, to je globalno pravilo-kazao je Ljepojević. 

-Niko nije doprineo na građenju imidža Srba koliko Novak. Pred 30 godina neka druga imena bi bila asocijacija na Srbiju naprimer u Americi. Ne računamo Teslu. Pričamo o modernom vremenu. Jedan obrazac se ponavlja kod nas kada su u pitanju naši velikani. Mi volimo velike buntovnike. Tesla je bio pobunjenik protiv sistema. On je bio protiv establišmenta. Taj epski potez da se odrekne dividendi to je mentalitetska priča Srba. 

Da li je Novak Đoković savremeni Don Kihot, rekao je Srđa Trifković. 

-Hvala bogu, imamo kneza Miloša, Nikolu Pašića i Milorada Dodika, ljude koji znaju kako može da se koristi politika kao umetnost u granicama mogućeg i koji nemaju donkihotovsku crtu i sreća je da ipak u srpskoj psihi postoji balans između ta dva aspekta.  Ovo je svet u kojem je opadanje američka moć i vladajuća elita ne može da se pomiri sa tim. U ovoj fazi je propadanje unutrašnjeg političkog bića u Americi. Na globalnom nivou je opadanje. Iskustvo nas uče da velike imperije vrlo retko odu ćutke. To se desilo sa Španijom posle tridesetogodišnjeg rata. Na svoj način i britanska imperija je predala štafetu američkoj. Zbog svoje ideologije izuzetnosti koja je nastala u vreme puritanskog iseljenja brodom, da se gradi novi Jerusalim, njihova elita ima tu "izuzetnost" Amerike i to je jedan oblik kolektivne psihopatologije koji je ugrađen u njih. Oni se ne foliraju. Kod njih je najnormalnija stvar na svetu da se ponašaju  onako kako se ponašaju prema Rusiji i prema istoku.  Voleo bih da Novak Đoković bude kandidat za novu srpsku dinastiju! Ne šalijm se! Zamislite samo, Novak Prvi Đoković-rekao je Trifković. 

-Njemu je prišla kraljevska porodica u Londonu, a on je prirodno sasvim odgovorio na to. On je pravi predstvanik aristoktarskog sporta. Sjajan je u komunikaciji. On razume filozofiju  i tu njihovu englesku tradiciju. Pobediće njegova finioća-rekao je Obradović. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar