23°C

Beograd

Photo: Happy BSC/

Izvor: Happy BSC

ESKOBAR PRETI SANKCIJAMA? KO NARUŠAVA JEDINSTVO SRBA NA OVIM PROSTORIMA? Hoće li Amerika da smeni Kurtija? "DOBRO JUTRO SRBIJO" TV HAPPY

Eskobar preti sankcijama? Da li su moguće ponovo  sankcije u Srbiji?  Da li je moguće da Amerika smeni Kurtija? 

Nikola Šainović, bivši potpredsednik Vlade SR Jugoslavije  u "Dobro jutro Srbijo"  na TV HAPPY kazao je po pitanju sankcija: 

-Sankcije su jedan alat bez mere i dužine, i nikad ne znaš šta one znače. One ne donose nikom dobro, ni nama ni strani koja to sprovodi. Za nas je to drugačija politika. Ne možete vi nama pretiti da bismo popustili na Kosovu. Mi smo sankcije probijali radeći sa njihovim ljudima. Sankcije su imale ogromana gubitak. Pre nego što su uvedene, meni je jedan diplomata rekao da će nam uvesti sankcije i kriminalizovati državu. Kada se uvedu sanckije, legalne stvari su nemoguće, pa se pribegava ilegalnim radnjama. Mi bi trebalo da apelujemo na Zapad da se držimo teže strane problema, a to je da razgovaramo. Gde smo sad došli? Kakav je kredibiltet dogovora? Pa nema ga. Ceo taj repertoar smo videli i samo nam je loše doneo. Pritisak na Srbe u Bosni samo jača drugu radikalnu stranu. Bosna se sad premestila  u jednu seriju rafala ružnih reči. Vreme je da se spusti lopta. Mora da se otvori pregovarački proces, a ne ovako da se uvode sankcije. 

O izborima

-Kurti pokušava svaki put da pravi presedan koji će postati pravilo. On ima leđa u tom "puzećem" ratu. Lično mislim da su ugroženi na Kosovu. Kurti je ideologizirani radikal. Bilo šta što neko kaže, on ga naziva izdajnikom. Zapada je morao da vidi da Kurti dobija situaciju koja više nije upravljiva. Nema ništa od stabilizacije Balkana kad Kurti svako jutro može da naruši mir. Ovo su sad ozbiljne stvari. Izetbegović maše zelenim beretkama. 

Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik Izvršnog veća KiM , u "Dobro jutro Srbijo" na TV HAPPY o tome kako se stvara elita za vreme sankcija: 

-Sve mi ovo liči da se razbije srpsko jedinstvo na ovim prostorima. Ništa se ne dešava slučajno, ni pretnje sanckijama...Izetbegević može da priča šta hoće i to se smatra da je u redu. Juče Abazović govori o manjinskoj vladi koja neće imati prefksa nacionalna. Oni ih sve usmeravaju protiv nas. Sve je nastavak onoga što smo pričali ranije, napada na Štrpce, upad ROSU....Radi se na tome da se Beograd izoluje i prekine komunikacija Srba sa tih prostora sa Beogradom. I Tahiri kaže kako ne mogu Srbi da se vrate u gradove dok se ne prizna nezavisno Kosovo. Nije bitno odakle napad ide, da li Šmit ili Eskobar, ali suština je ista. Pritisak nije samo uvođenje sankcija. Oni traže resetovanje Briselskog sporazuma. Ja sam saglasan sa tim, ali šta to znači? Mi smo prihvatili sve tamo, uniformu Prištine, pravosuđe i tužilaštvo je pod ingerencijom kosovskih zakona, a kad Srbi treba da dobiju zajednicu srpskih opština, odmah je problem. Njima nije bitan referendum nego 3. april. Kurti sve radi da bi se Srbi optužili. Njemu treba incident. Cilje da se Srbi demistifukuju, da ROSU dođe i da Srbi krenu na njih. Niko više ne bi pominjao zašto je došao ROSU. 98. godinu niko ne pominje. Možemo opstati samo ako branimo jedni druge, ako čuvamo jedinstvo. 

Demo Beriša, predsenik Matica Albanaca u Srbiji  u "Dobro jutro Srbijo" na TV HAPPY kaže:

-Kada je reč o kriminalu na Kosovu, centralni deo je najkritičniji. Interesantna je poslednja Eskobarova poseta. Ništa novo nismo saznali. Jedino što znamo da je rekao da Kurti mora da primeni ono što je dogovor. Kurti je pokušao da dobije zaštitu od Haradinaja i dobio je blanko. On ne može sam ništa da odluči. Na ovo pitanje referenduma, podržan je od strane Srba. Zanimljivo je da ambasador Amerike ode na grob Rugove. To ukazuje na činjenicu da sve što se događa na Kosovu je maslo Amerike. Kosovku Vladu vode Amerikanci, to je jasno. Trebalo bi jače da se radi na formiranju Zajednice srpskih opština i vraćanju imovine Visoki Dečani.  Mislim da je moguće da Amerika Kurtija. Kurti napada jednu po jednu opštinu. Pokušava da dobije podršku opozicije. Nema hrabrosti da se suoči sa problemima koji ga okružuju. Referendum mu je bio probni balans za 3. april. Održaće se republički izbori, to je sigurno. Kurti pokušava da sakrije i pomake koji se dešavaju na suđenjima u Hagu. Mislim da nisu mogući sukobi veći, ima pojedinačnih, ali neki veći ne. Očekujem uskoro napad na Rakića zbog referenduma. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ukoliko ste propustili neku od emisija posetite naš You Tube kanal i budite uvek u toku https://www.youtube.com/channel/UCh1-xopKMTD73yhkDkur3Rw

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar