19°C

Beograd

Photo: Instagram/printscreen/buducnostsrbije

Izvor: Novosti

ERDOGAN: Odnosi Ankare i Beograda na odličnom nivou

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan istakao je danas, nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da je 2021. bila izuzetna godina za odnose Ankare i Beograda, koji su na odličnom nivou.

On je naglasio da trgovinska razmena obara rekorde sa dve milijarde dolara prošle godine, sa ciljem da dostigne pet milijardi dolara vrednosti.

Erdogan je kazao da je sa Vučićem razmenio mišljenje o regionalnim i međunarodnim pitanjima, kao i o koracima koji će se preduzeti za dalje jačanje saradnje.

On je na zajedničkoj konferenciji za štampu izrazio zadovoljstvo što je održan treći sastanak Saveta za saradnju dve zemlje i da je sa Vučićem potvrdio značaj koji pridaju zajedno miru i stabilnosti na Balkanu i podsetio da je Turska 1. septembra otvorila Generalni konzulat u Novom Pazaru, i da je time prva država koja ima svoj konzulat u tom gradu.

- Nadamo se da ćemo ove godine otvoriti konzulat i u Nišu. Srbija zajedno sa počasnim konzulatima u Alanji i Bursi povećala je broj svojih konzulata na pet - objasnio je Erdogan.

Erdogan je rekao da je zadovoljan doprinosom turskih kompanija razvoju Srbije i podsetio da u Srbiji radi više od 1.300 kompanija, koje zapošljavaju 8.000 ljudi.

- Ukupna vrednost turskih investicija povećala se u proteklih deset godina sa milion dolara na 250 miliona dolara - dodao je on i ukazao da su turski privrednici u Srbiji realizovali brojne projekte u vrednosti od oko 823 miliona dolara.

- Turska će nastaviti da pruža podršku srpskim investitorima koji žele da ulažu u toj zemlji - rekao je on i dodao da će turske organizacije nastaviti sa radom u Srbiji, kao što je "Tika“ koja je realizovala 323 projekata i aktivnosti, institut za učenje turskog jezika čije kurseve je pohađalo 1.500 osoba.

On je ukazao i da je broj turista u stalnom porastu, izrazivši zadovoljstvo što je „Anadolu džet“ u dececembru započeo dirketne letove Ankara-Beograd, a Er Srbija će vršiti letove iz Niša i Kraljeva za Istanbul.

- To ne doprinosi samo turizmu već i trgovini - ocenio je Erdogan i istakao da su svi ovi podaci pokazatelji razvoja odnosa dve zemlje.

Preneo je da je sa Vučićem potvrdio značaj koji pridaju zajedno miru i stabilnosti na Balkanu.

- Razmenili smo mišljenje o BiH, i razgovarali o podršci koju Srbija pruža teritorijalnom integritetom BIH, što je veoma važno za stabilnost te zemlje. Očigledno je da je potrebno zajednički delovati sa međunarodnom zajednicom kako bi se prevazišla kriza, a imperativ je da se sve strane suzdrže od koraka koji štete teritorijalnom integritetu BiH. Turska će nastaviti da ulaže napore i doprinosi smanjenju napetosti na Balkanu - naglasio je Erdogan.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar