23°C

Beograd

Photo: Ministarstvo rudarstva i energetike

Izvor: Happy BSC

MIHAJLOVIĆ: Zelena agenda mogućnost za brži privredni razvoj i prilika za nove investicije

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je povodom obeležavanja početka projekta "EU za zelenu agendu u Srbiji“, da je zelena agenda mogućnost za brži privredni razvoj i prilika za nove investicije, a ne pretnja po energetski sektor.

Ona je rekla da su najvažnija pitanja za svaku zemlju da bude energetski stabilna i samodovoljna, odnosno da ima dovoljno energije i da istovremeno čuva životnu sredinu.

- Zelena agenda za sektor rudarstva i energetike znači da nije moguće sprovoditi odluke ukoliko se ne vodi računa o životnoj sredini. Zelena agenda jeste mogućnost za brži razvoj, to je novi model rasta, i prilika za nove investicije, nova radna mesta. Zelena agenda nije, a to slušamo svih prethodnih dana,  pretnja nikome. Nije pretnja energetskoj stabilnosti, niti zaposlenima u javnim preduzećima u energetskom sektoru. Zelena agenda nije nešto što će preko noći promeniti naš energetski sistem, ali znači mogućnost i potrebu da svi zajedno radimo na tome da u godinama ispred nas započnemo proces energetske transformacije - rekla je ona.

Mihajlovićeva je istakla da je zelena agenda mogućnost bržeg i održivog privrednog rasta, da su neophodne investicije, ali i aktivna uloga države.

- Treba da predvodimo te promene, a ne da budemo sa strane i čekamo. Mislim da nam je u narednoj Vladi potrebno i ministarstvo za zelenu transformaciju i energetsku efikasnost i da tako idemo brže ka dugoročnom obezbeđivanju energetske stabilnosti koristeći OIE - rekla je ona.

- Zaštita i unapređenje životne sredine, energetska tranzicija i zelena agenda  su jako važna pitanja i radićemo zajedno na unapređenju svih procesa. Hvala i resornim ministarstvima na svemu što su radila i što će raditi na implementaciji ovog projekta. Ova Vlada ima dva ključna prioriteta – vladavinu prava i zelenu agendu, odnosno unapređenje životne sredine, a EU je naš partner po ovim pitanjima - rekla je Ana Brnabić, predsednica Vlade. 

Projekat je vredan osam miliona evra i treba da doprinese održivoj primeni zelene agende kroz unapređenje strateškog i zakonodavnog okvira. Partneri u sprovođenju projekta su UNDP, EIB, Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, a korisnici su, pored Ministarstva rudarstva i energetike, i Ministarstvo zaštite životne sredine i Ministarstvo poljoprivrede.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar