31°C

Beograd

Photo: Vlada Srbije

Izvor: Happy BSC

Tončev prisustvovao plivanju za časni krst na Vlasinskom jezeru

Ministar bez portfelja zadužen za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev prisustvovao je danas tradicionalnom plivanju za časni krst na Vlasinskom jezeru, koje se, po šesti put, održava na Bogojavljenje.

Ovu kulturno sportsku manifestaciju, koja je počela liturgijom u crkvi Svetog Ilije na Vlasina Ridu, organizovali su Opština Surdulica, Sportski savez i Turistička organizacija te opštine, kao i Karate klub ,"Tanden”.

Ukupno je učestvovalo 76 plivača, a ovogodišnji pobednik, koga će, prema narodnom verovanju, sreća pratiti cele godine je Nenad Kožović iz Niša.

Tončev je ovom prilikom naveo da je plivanje za časni krst deo naše kulture i verovanja i da se održava na jedan od najvećih pravoslavnih praznika, dodavši da svako ko se odluči na ovaj hrabar i naporan čin zaslužuje veliko poštovanje.

- Ovaj događaj je mnogo više od takmičenja, zapravo i ne treba da ima takmičarski karakter, već treba da se ogleda u tome da učestvuju svi ujedinjeni u veri. To je najznačajniji momenat jer učesnicima daje dodatnu snagu da se izbore sa neadekvatnim uslovima i da svako izađe kao pobednik - istakao je on.

Ministar je čestitao svima koji su u svojim gradovima plivali za časni krst i poželeo da ih vera, snaga volje i mir prate cele godine.

Kako bi učestvovali, plivači su morali da ispune sledeće uslove: završen božićni post, da pristupe plivanju pravoslavnim duhom, a ne takmičarski, kao i da su prošli lekarski pregled.

Vlasinsko jezero, prirodni dragulj naše zemlje, najviša je destinacija na kojoj se održava ova manifestacija, jer se nalazi na više od 1.200 metara nadmorske visine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar