27°C

Beograd

Photo: Vlada Srbije

Izvor: Happy BSC

Ministarki pravde uručen Krst vožda Đorđa Stratimirovića

Predstavnici Odbora za povratak posmrtnih ostataka vožda Đorđa Stratimirovića u otadžbinu, Centar za razvoj Šajkaške i predstavnici porodice Plemenitih Stratimirovića od Kulina, uručili su danas ministarki Maji Popović Krst vožda Đorđa Stratimirovića, saopšteno je iz Ministarstva pravde. 

Ovo visoko crkveno-društveno odlikovanje, koje nosi ime po komandantu srpskih vojnih snaga za vreme revolucije u Austrougarskoj 1848. godine, ustanovljeno je prošle godine, povodom prenosa posmrtnih ostataka vožda Stratimirovića iz Beča u Sremske Karlovce, gde je sahranjen.

Đorđe Stratimirović ostaće upamćen kao komandant srpskih dobrovoljaca iz Šajkaša, koji su 12. juna 1848. godine izvojevali prvu i najvažniju pobedu nad mađarskom vojskom generala Janoša Hrabovskog, koja je sa Petrovaradinske tvrđave pokušala da zauzme Sremske Karlovce.

Popović je istakla da je veoma počastvovana što je izabrana za laureata, te da će ovo svečano odličje nositi kao znak podsećanja na značajne ličnosti koje su svojom borbom i delima obeležile srpsku istoriju i vekovnu borbu za nacionalne interese.

Takođe, ona je naglasila da će se lično založiti da Ministarstvo pravde, posredstvom Uprave za crkve i verske zajednice, pruži svesrdnu podršku radu ovog centra, koji je svojim posvećenim delovanjem doprineo očuvanju srpske državotvorne ideje i sećanja na istorijske vrednosti srpskog naroda.

Predsednik Odbora za povratak posmrtnih ostataka vožda Đorđa Stratimirovića u otadžbinu Aleksandar Đurđev iskazao je zahvalnost Republici Srbiji, a posebno predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je prepoznao značaj Odbora za negovanje srpske tradicije i istorije.

Istovremeno, Đurđev je zahvalio i ministarki Popović, ističući da je ona dostojan čelnik jedne od naših najznačajnijih institucija.

Praunuk vožda Stratimirovića, koji je ministarki uručio Ukaz o odlikovanju i Krst vožda Đorđa Stratimirovića, istakao je da je njegov pradeda bio vojnik, političar, koji se borio za pravdu i za pravo, te da je to bio jedan od motiva koji su ga pokrenuli da Popović uruči orden.

Ovo značajno odličje uručeno je i predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću krajem prošle godine, navodi se u saopštenju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar