28°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen/tanjuglive

Izvor: Happy BSC

BRNABIĆ: Prostorni plan je ukinut i on više ne postoji, ispunili smo sve zahteve ekoloških protesta (UŽIVO)

Premijerka Srbije Ana Brnabić obratila se nakon današnje sednice Vlade Srbije iistakla da je na sednici ukinuta Uredba vlade o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit od 13. februara 2020. godine, što znači da je prostorni plan ukinut i više ne postoji.

- Imali smo u poslednjih nekoliko meseci proteste u vezi sa projektom Jadar, Rio Tintom, odnosno njihovom ćerkom kompanijom u Republici Srbiji Rio Sava Exploration, koja je u Srbiji od 2004. godine kada je dobila prvo razrešenje kojim se dozvoljavaju istražne radnje u Republici Srbiji. U istraživanje su krenuli 2006. godine kada je izmenjen Zakon o rudarstvu kojim je uvedeno načelo kontinuiteta koje govori o tome da onaj ko istražuje ima ekskluzivno pravo da eksploatiše. 2012. godine dobili i rešenje o izvođenju bušotina velikog prečnika i tako dalje i evo nas danas do 2022. godine - istakla je ona.  

Ona je podsetila na zahteve ekoloških organizacija, a to su pre svega ekološke organizacije okupljene oko Ekološkog ustanka, Saveza ekoloških organizacija Srbije, Otvorene građanske platforme Akcija i ostalih.

- To su zahtevi koji su predati Vladi Republike Srbije 12. januara 2022. godine. To su sledeći zahtevi: ukidanje Uredbe Vlade Republike Srbije o prostornom planu područja od posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije prerade minerala jadarit, poništaj svih upravnih akata, lokacijskih dozvola i rešenja odluka, a koji su vezani za kompaniju Rio Tinto ili Privredno društvo Rio Sava Exploration , javnu objavu svih dokumenata i sporazuma i eventualnih ugovora koje je vlada potpisala sa kompanijom Rio Tinto ili Rio Sava Exporation i ukidanje Odluke Vlade Republike Srbije o obrazovanju Radne grupe za implementaciju projekta Jadar - naglasila je Brnabić.  

Prema njenim rečima, na upravo završenoj sednici vlade ukinuta je Uredba vlade o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit od 13. februara 2020. godine tako da je prostorni plan ukinut  i više ne postoji. Samim tim poništeni su svi upravni akti koji su vezani za kompaniju Rio Tinto, odnosno Rio Sava Exploration, sve dozvole, rešenja, odluke i sve ostalo.

- Ugovore nikada nismo imali, kao što smo više puta i rekli. Ovde je čitava dokumentacija vezana za Rio Tinto i njegovo poslovanje u Srbiji. Tu je sve ono što su dobijali od 2002. godine kada je potpisan Sporazum između SRJ i Vlade Velike Britanije o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja koji je ratifikovan u Skupštini Srbije i Crne Gore 5. maja 2004. godine. Preko prvog rešenja Ministarstva rudarstva i energetike od 8. juna 2004. godine kojima se odobrava Rio Tintu izvođenje geoloških istraživanja  na području jadarskog neogenog basena preko rešenja iz 2012. godine za izvođenje radova izdat od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine, ministra Olivera Dulića za bušenje bušotina velikog prečnika preko izmena i dopuna Zakona o rudarstvu iz 2006. godine, tog famoznog zakona koji uvodi načelo kontinuiteta kako bi Riu Tintu obezbedio ekskluzivno pravo na eksploataciju - istakla je premijerka. 

Ona je pozvala sve zainteresovane da dođu i preuzmu dokumente i analiziraju ih, a takođe je ponudila i da njen tim, iz njenog Kabineta i iz Sekretarijata za zakonodavne poslove pomogne u analizi ukoliko bude bilo potrebno.  

- Konačno kao poslednji zahtev na današnjoj sednici vlade ukinuli smo i Odluku Vlade o obrazovanju RG za implementaciju projekta Jadar koja je formirana 9. aprila 2021. godine i time ispunili sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Republici Srbiji . Ovim je što se tiče projekta Jadar i Rio Tinta sve završeno. Gotovo je i svi zahtevi su ispunjeni. Što se tiče zahteva Save Manojlovića iz inicijative “Kreni - promeni”, njemu su već bili ispunjeni svi zahtevi zbog kojih je protestvovao. On je to i potvrdio. Međutim, on je ipak pozvao na proteste i pokrenuo predlog narodne inicijative za izmene i dopune zahteva o rudarstvu i ideološkim istraživanjima. Taj predlog je predao Skupštini 14. januara 2022. godine. Po Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi koji je tražio izmene koje su mu usvojene, po tom Zakonu rok da mu se odgovori je 15 dana. Meni deluje kao razuman rok i on je to prihvatio. Nažalost, već nakon tri dana kasnije, on izlazi ispred Skupštine i kaže da imamo administrativne opstrukcje zato što predsednik nije verifikovao inicijativu. Savo Manojlović, pored toga što ne govori istinu, je očigledno i nepismen jer po Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi do koga mu je bilo toliko stalo da je pokrenuo proteste zarad tog zakona. Izašli smo mu u susret sa svim zahtevima koje je imao: Nigde u tom Zakonu se ne pojavljuje funkcija predsednika Republike i on nema šta da verifikuje neki predlog, već odbor u okviru Skupštine to radi - istakla je ona. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar