21°C

Beograd

Photo: Happy BSC

Izvor: Tanjug

BRNABIĆ: Poslušači smo narod, ne plašimo se Rio Tinta

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je večeras povodom odluke koju je donela vlada, da se Vlada Srbije ne plaši Rio Tinta i da je vlada donela konačnu odluku - da stavi tačku na projekat Jadar.

- Mi se Rio Tinta ne plašimo, mi smo ovde zbog našeg naroda i naše zemlje, neka rade šta misle da je najbolje da rade, ovo je konačna odluka vlade. Mislim da je ta odluka ispravna i da još jednom govori o tome da slušamo naš narod i da je naš posao da zašitimo interes naroda. I kada mislimo nešto drugačije da građani znaju da ćemo ih saslušati i staviti tacku ako oni nisu za nešto - istakla je Brnabić. 

Na pitanje da li će možda Rio Tinto tužiti Srbiju i tražiti odštetu i kako vidi saopštenje te kompanije od pre nekoliko sati u kojem je izrazila zabrinutost i navela da ostaje posvećena realizaciji projekta i da li je vlada kontaktirala Rio Tinto, premijerka je rekla da bi volela da je Rio Tinto pokazao zabrinutost ranije i da su bili otvoreniji za komunikaciju i sa predstavnicima medija i sa narodom koji tamo živi.

Ona je istakla da je Rio Tinto trebalo da razgovara o tome sa građanima šta predstavlja taj projekat i koje su koristi, kao i da odgovaraju na njihova pitanja.

- To nisu radili i to mogu da kažem čista obraza. Rekla sam im više puta da to moraju da poprave, ali to se nije desilo - navela je premijerka i dodala da je Rio Tinto poslao predsedniku Vučiću u popodnevnim časovima jedan dopis, kao i da ova vlast nije dovela Rio Tinto u Srbiju, već je pokušala da uradi ono što je najbolje za građane.

Na pitanje da li očekuje da Rio Tinto tuži državu, premijerka je rekla da ne bi sada ulazila u to i da je njoj bilo najvažnije da se završi sa tim, kao i da bi volela da sada svoje slobodno vreme posveti nekim drugim stvarima, kao i na stranačke aktivnosti.

Odluku o Rio tintu ne vidim kao iznuđenu i politički motivisanu, jer su građani rekli šta su imali, rekla je Brnabić.

- Imali smo i duže proteste u Srbiji i želeli smo da građani čuju da smo zaštitli njihove interese i da su vlada i Aleksandar Vučić za narod, a ne za političke hirove - istakla je Brnabić. 

Povodom poziva Rio tinta da odluka bude zasnovana na cinjenicama i dijalogu i pitanja da li ima prostora za dalje razgovore, Brnabić je kazala da je najbolji izlaz dijalog i to dijalog zasnovan na činjenicama, ali da takvog dijaloga sa Rio tintom nije bilo i da to nije krivica Vlade Srbije.

- Mi smo se trudili da damo informacije i da budemo za dijalog - rekla je Brnabić i kao primer navela da su odmah objavili i neobavezujući memorandum o razumevanju kada je to traženo.

Rekla je i da su molili Rio tinto da daju više informacija i činjenica i da budu prisutniji u lokalnoj zajednici, ali da je taj dijalog izostao. 

Što se tiče dijaloga sa političarima koji su, kako je rekla, dovodili Rio tinto, a onda blokirali ulice nakon što su im prodali zemlju za 700.000 evra, rekla je da u taj dijalog ne veruje.

- I Sava Manojlović pokazao je da je lažov i da ne stoji iza svoje reči i ponovo pozvao na proteste. To govori koliko je vredan taj dijalog - ukazala je Brnabić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar