19°C

Beograd

Photo: Happy BSC/

Izvor: Tanjug

Dačić: Neću se kandidatovati, da ne ugrozim pobedu Vučića

 Predsednik Skupštine Srbije i lider SPS Ivica Dačić izjavio je danas da ne želi da se kandiduje za predsednika Srbije na izborima 3. aprila, jer bi se, kako je rekao, to tumačilo tako da je na strani onih koji žele da sruše Aleksandra Vučića.

''''Neću da se kandidujem za predsenika ne zato što se plašim rezultata već zato što mislim da bi to pomoglo onima koji se bore da Vučić ne pobedi u prvom krugu, nego da ide u drugi krug. Mislim da je to pošteno, mi sarađujemo 10 godina i ne želim da u tome učestvujem'''', rekao je Dačić.

Dodao je da odluka o tome da li će SPS na izborima nastupiti samostalno ili u koaliciji sa SNS biti doneta do 1. februara na osnovu istraživanja javnog mnjena o tome šta žele birači.

''''Da li će biti jedna ili dve liste zavisi kako naši birači gledaju na to, da li bi glasali više ako imamo jednu listu ili da budemo odvojeni'''' , rekao je Dačić.

Istakao je da će SPS podržati Vučića kao zajedničkog predsedničkog kandidata, ali da će u suprotnom ta stranka imati svog kandidata.

Naveo je da je dogovoreno da SPS i JS nastave koaliciju sa SNS i posle izbora nevezano kako će te stranke izaći na izbore.

Komentarišući navode dela opozicije da je falsifikovan deo glasova na referendumu, Dačić je kazao da to "traženje alibija" pred prestojehe izbore.

Dodao je da će na današnjem sastanku Kontrolnog tela Medustranackog dijaloga biti razmatrani predloženi izborni zakoni koje je Vlada Srbije predložila Skupštini, a koji su usaglašeni sa međunarodnim institucijama kao što su OEBS i ODIR.

Naveo je da se zakoni se, između ostalog, odnose na kontrolu izbornog procesa i dodao da je formirana vladina Radna grupa za kontrolu birački spisak i da postoji mehanizam da svako može da traži da mu se odgovori li je neko glasao umesto njega.

Dodao je da će izbore pratiti i međunarodni posmatrači, a da će zapisnici biti u elektronskoj formi i da će biti objavljivani.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar