21°C

Beograd

Photo: Happy BSC/

Izvor: Happy BSC

Dr Petar Petković sastao se danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom, sa kojim je razgovarao o sveukupnoj situaciji u našoj južnoj pokrajini, sa posebnim osvrtom na nedavnu zabranu Prištine da se na prostoru Kosova i Metohije organizuje referendum.

Petković je sagovornika informisao o kontinuiranom nastojanju Prištine da se potpuno ponište i ukinu sva politička i građanska prava Srba na Kosovu i Metohiji, što se videlo i 16. januara, kada su privremene institucije samouprave u Prištini donele odluku da u srpskim sredinama na KiM bude onemogućeno održavanje referenduma o promeni Ustava Republike Srbije.

Svakodnevne izjave prištinskih političara da će Srbima na Kosovu i Metohiji i u budućnosti biti zabranjeno da glasaju na izborima koje raspisuje Republika Srbija, posebno na izborima 3. aprila, unose dodatnu zabrinutost i prete da dovedu do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, naglasio je direktor Petar Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiji je istakao da je već mesecima na sceni kampanja ogoljenog nasilja i represije nad Srbima u našoj južnoj pokrajini, ukazavši na činjenicu da su napadi na srpski narod, imovinu i našu kulturnu i versku baštinu, gotovo svakodnevni i da su poslednji događaji još jedan u nizu pritisaka, koji bi trebalo da obeshrabre srpski narod u borbi za opstanak i ostvarenje njegovih prava.

Petković je podsetio da je srpski narodu na KiM do sada, uz podršku OEBS-a, imao pravo glasa na izborima koje raspisuje Republika Srbija, istakavši da je odgovornost Misije OEBS da organizuje glasanje na prostoru Kosova i Metohije 3. aprila i Srbima omogući da iskoriste svoje građansko i demokratsko pravo. Petković je ocenio da OEBS na Kosovu i Metohiji ima značajnu ulogu u uspostavljanju vladavine zakona i bezbednog okruženja za sve građane, i izrazio očekivanje da će ova Misija nastaviti da deluje u skladu sa svojim mandatom.

U suprotnom, poslednji događaji prete da ostvarene pomake u dijalogu Beograda i Prištine potpuno ponište, ali i da dovedu do ozbiljnog ugrožavanja mira i opasne destabilizacije regiona, što Beograd nipošto ne želi. 

Na kraju razgovora direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković je pozdravio početak rada Specijalnog savetnika za nealbanske zajednice u okviru ove Misije i izrazio očekivanje da će i u budućnosti aktivnosti OEBS-a biti usmerene na zaštiti i garantovanju ljudskih i građanskih prava Srba i drugih nealbanaca.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar