18°C

Beograd

Photo: gov.rs

Izvor: Tanjug

Joksimović sa Košarom o evrointegracijama Srbije

 Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar danas su razgovarali o zajedničkim planovima i prioritetima tokom francuskog predsedavanja, do kraja juna, sa akcentom na nastavak pristupnog procesa naše zemlje, kao i o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu i Evropi.

Na sastanku je naročito bilo reči o dinamici pregovora o pristupanju tokom aktuelnog francuskog predsedavanja Savetom EU, kao i o prioritetima Francuske u prvoj polovini godine, posebno kada je reč o politici proširenja Unije, ali i sprovođenju Zelenog dogovora, jačanja strateške autonomije EU i Šengen zone, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Joksimović je podvukla da Vlada Srbije nastavlja sa svim reformskim procesima u okviru pristupanja Srbije EU i da nakon pozitivnog rezultata referenduma o izmeni Ustava nastavlja, pre svega, sa izmenama zakonskih propisa u oblasti pravosuđa.

Cilj je, kako je naglasila, da nove ustavne odredbe budu efikasno primenjene, nakon što javna rasprava o sadržini novih propisa bude sprovedena na inkluzivan, transparentan i način otvoren za sve zainteresovane aktere iz stručne, akademske i iz sfere civilnog društva.

Uporedo sa tim, Joksimović je ukazala na značaj i svih drugih reformi iz oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i posebno Zelene agende, kao i projekata i zajedničkih ulaganja u ovoj oblasti sa evropskim partnerima.

Razgovaralo se i o načinu na koji Srbija treba da doprinese debati o budućnosti EU u okviru Konferencije o budućnosti Evrope, kao i o pripremama za učešće naše zemlje na Konferenciji o Zapadnom Balkanu čije je održavanje nedavno najavila Francuska za jun ove godine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar