18°C

Beograd

Photo: printskrin, tv prva

Izvor: happY BSC

VUČIĆ SE OBRATIO NARODU SRBIJE: Cena koju plaćamo je OGROMNA, ali borićemo se!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić gost je jutarnjeg programa na TV Prva. 

Predsednik u jutarnjem programu govori o svim aktuelnim temama. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

O apliciranju takozvanog Kosova za pristup Savetu Evrope

- Nekada je u ovim vremenima pametnije neke stvar prećutati. Sve moramo posmatrati u kontekstu toga hoćemo li imati gasa, ulja, hoćemo li moći da preživimo. Zima koja dolazi biće najteža u poslednjih 70 godina. Problem je što niko ne želi nikoga da čuje osim svog navijačkog stava. Nedostajaće hrane, to je siguno. Energenata ima dovoljno, ali će zahvaljujući sumanutoj politici svih sa svih strana biti preskupi. Sada se zna da ćete imati oko 25 posto svetskog tržišta koje neće imati hleba. Imamo skok na berzama od kada je Indija zabranila izvoz pšenice. Rusija je zabranila izvoz osim prijateljskimj zemljama – nema ni kilograma za Evropu. Sve stvari moraju da se posmatraju zajedno, a ne izolovano. Svi zajedno moraju da rade na istoj politici da bismo mogli da preživimo. Nemojte da se ponašamao kao da se ništa oko nas ne dešava. Imamo uslove apsolutno gotovo proglašenog ili gore nego proglašenog svetskog rata i sukoba – rekao je predsednik.

O sankcijama Rusiji

Na pitanje o sankcijama, rekao je da takve stvari ne mogu da se posmatraju izolovano.

 Ljudi, nemojte da se ponašamo kao da se ništa oko nas ne dešava, i da čekamo da živimo bolje, a imamo uslove gotovo proglašenog svetskog rata i svetskog sukoba", kazao je. "Moj posao je da budem realan, a ne da lažem ljude. Ja i u kampanji ne želim da lažem ljude i obećavam ono što ne može da se ostvari. KOga god da slušate na bilo kojoj televiziji, ugasim jer ta željoteka i fontana želja kako oni znaju kako nam je lako i kako bi oni izdržali, to ne mogu da slušam", rekao je predsednik Srbije. 

O uvođenju sankcijama Rusiji rekao je da su svi protiv toga i da je on sam protiv toga, ali to nema veze sa vođenjem države, objasnio je.

– Cena koju plaćamo je ogromna. Mi suštinski nemamo izlaz na tržište kapitala. Borićemo se dokle možemo da čuvamo svoju politiku. Trpimo ogromn štetu i ni od koga ne tražim ni hvala. Zbog poštenog odnosa prema sebi, poštovanja međunarodnog javnog prava ćovo radimo. Znamo koliko sankcije nisu fer. Koliko ste puta čuli da ćemo 3. aprila da ovedemo sankcije? I nismo uveli. Trpimo mnogo neuvođenjem sankcija Rusiji. Cena samostalnosti je da živimo u užasnom trenutku gde u svakom trenutku morate da vodite račna o svemu. Na nedeljnom nivou se bavimo cenama dizela i benzina. Nemoguće je održati državu ukoliko ne dobijemo određeni novac. Ja sam kriv što sam rekao smanjite naš udeo u akcizama i sada to više ne možemo da vratimo - rekao je Vučić.

– Rusija je zabranila izvoz osim prijateljskimj zemljama – nema ni kilograma za Evropu. Sve stvari moraju da se posmatraju zajedno, a ne izolovano. Svi zajedno moraju da rade na istoj politici da bismo mogli da preživimo. Nemojte da se ponašamao kao da se ništa oko nas ne dešava. Imamo uslove apsolutno gotovo proglašenog ili gore nego proglašenog svetskog rata i sukoba.

Neće biti poskupljenja struje!

Predsednik je naglasio da će struja jednom morati da poskupi ali da to neće biti sada.

- Neće struja poskupeti, to sad ne može! Ako bi poskupela struja, skočila bi inflacija - kazao je predsednik dodavši da je struja kod nas jeftinija u odnosu na druge zemlje ali da je gorivo skuplje iako je država i tu zadržala cenu.

O ceni gasa

Predsednik je istakao da će uskoro razgovarati sa Rusijom oko cene gasa.

– Očekujem normalnu cenu. Najvažnije je da ga imamo. Bugarski premijer mi je obećao da Bugarska neće praviti probleme za tranzit ruskog gasa - objasnio je Vučić.

– Što bi Rusi brinuli o srpskim interesima. Oni nemaju na šta drugo da se pozovu nego na kosovski presedan. Da li je to fer prema nama? Nije. Ali prema njima jeste. Oni su izvuikli ono što je bila kriminalna politika Zapada. Zapad hoće da im to ne da kao argument u budućnosti. Gledaju kako da im “izvuku stolicu”. Srbija je tu najveća žrtva. Principi postoje kod Srbije. Mi se pozivamo na međunarodno javno pravo. Oni se pozivaju na princip bez principa, odnosno princip sile. Ljudi moraju da razumeju koliko su teška vremena pred nama.

Licemerje Zapada - služe se principom bez principa

Predsednik je naglasio da su mnoge strane diplomate bezobrazne kad je reč o pritiscima na Srbiju a pozivanje Rusije na slučaj Kosova jeste presedan koji Rusija koristi za svoje svrhe, a mi se pozivamo samo na međunarodno pravo jer smo mali i drugi izlaz nemamo, a sve druge briga za Srbiju jer se veliki služe principom bez principa.

Kako je objasnio, živeli bi desetostruko bolje da smo uveli sankcije Rusiji. Ministri G7 pozvali Srbiju da uskladi politiku sa EU, i to je komenatarisao predsednik Srbije.

- BiH je uvela sankcije Rusiji... Izgleda samo mi iz te jedne zemlje smo držali do sovje reči i do onoga što smo pričali. Da se vratim i na Zaracina i novo saopštenje G7... To saopštenje kao da je pisano samo o Zapadnom Balkanom i kao da je krojeno samo za Srbiju. Kada sam video saopštenje... Šta da radite? Kada je reč o toj politici, to je politika bez principa i brutalnih pritisaka. Čak se Britanci korektnije ponašaju nego Nemci, bar neće sekiru da koriste odmah - obajsnio je Vučić.

Kada kažu da neće da naruše integritet Ukrajine, a to rade u slučaju Srbije, to je onda licmeerno, rekao je Vučić.

- Kada se Medvedev i Putin pozovu na kosovsko pitanje, oni nemaju drugi primer nego taj jedan. Da li je fer prema nama nije, ali prema njima jeste. Oni koriste jedino što imaju. Izvukli su brutalno kršenje međunardog prava i sada se toga drže - kazao je predsednik.

Objasnio je da je Srbija u svemu tome najveća žrtva.

ZAJEDNIČKI UDARAC NA SPC Ministri diplomatija Crne Gore, Ukrajine i Makedonije o autokefalnosti takozvane crnogorske pravoslavne crkve!

Koje četiri zemlje su povukle priznanje?

Na pitanje zašto ne otkriva imena zemalja koje su povukle priznanje, odgovara da je to tako da bi se zaštitila pozicija Srbije.

- Zato što ne želim da dovodim Srbiju u nezgodan položaj. Zato što već postoje dve zemlje koje prave klanove koji bi trebalo da rade protiv politike koju Srbija vodi. Ja ovde imam četiri note, ali neću ih pokazati. Mi ćemo nastaviti da radimo na povlačenju priznanja... Ne dam teritorijalni integritet Srbije ni po koju cenu. Tačka - rekao je Vučić.

Vraćanje vojnog roka - ugledam se na najrazvijenije zemlje!

– Ugledam se na najrazvijenije zemlje. Odluka ne može da se donese još uvek. Prvo sledi debata.

– Svi bi mir, ali da druga strana bude poražena. Znači niko neće mir i sukobi će trajati. Predsednik Si je upozorio Evropu i rekao da mora povesti računa o bezbednosti sama, jer  ova “mala kriza u Ukrajini” može da postane deo velikih globalnih podela i sukoba. Mislim da je nuklearni sukob veoma realan. Mislim da je veća šansa da se dogodi, nego da se ne dogodi – istakao je Vučić komentarišući rat u Ukrajini.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".

Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar