31°C

Beograd

Photo: happy tv

Izvor: TANJUG

"TO JE VRHUNAC CINIZMA" Ana Brnabić o zahtevu Prištine za članstvo u Savetu Evrope

Premijerka Srbije Ana Brnabić naglasila je da je takozvano Kosovo podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope u godini kada je Priština uskratila jedno od osnovnih prava Srbima u južnoj pokrajini, a to je izjašnjavanje na referendumu 16. januara i izborima održanim 3. aprila.

- To je vrhunac cinizma, nije to kršenje sporazuma, na šta smo navikli i što se podrazumeva - rekli su jasno da ne planiraju da implementiraju Briselski sporazum - ali sada se uz pomoć prijatelja prijavljuju u Savet Evrope koji je zaštitnik ljudskih prava i to oni koji su ponistili sva prava Srba na KiM - kazala je Brnabić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Premijerka je dodala da su to učinili uz nečiju podršku i navela da je posebno zainteresovana da vidi kako će glasati zemlje Kvinte, koje su nakon što je Srbima onemogućeno glasanje na Kosovu i Metohiji povodom toga izdale oštro saopštenje.

- Prava Srba krše najviše u 2022. godini kada su podneli zahtev za članstvo u Savetu Evrope. Očekujem od zemalja Kvinte da stanu iza svojih reči i kažu im ne, ne može. Ali videćemo. Zemlje Kvinte su dale oštru izjavu nakon što je Priština zabranila glasanje Srbima na KiM i kako će posle takve izjave podržati Prištinu da uđe u SE. Nemoguće je, a ako podrže, morali bi da objasne kako te dve stvari idu zajedno - poručila je Brnabić.

Istakla je da se takozvano Kosovo neposredno nakon što su političari u Prištini i zvanično ukinuli sva ljudska prava Srbima ili osnovno ljudsko pravo - pravo na glas, prijavljuju za članstvo u instituciji čiji je osnovni i vrhunski cilj upravo zaštita ljudskih prava.

- Savet Evrope je institucija zaštitnik ljudskih prava, demokratije - naglašava premijerka.

Ona je rekla da očekuje od zemalja Kvinte i G7 da ne podrže članstvo tzv Kosova u Savetu Evrope i dodala da ako bude drugačije, "onda je oštro saopštenje Kvinte na nedozvoljavanje glasanja Srbima mrtvo slovo na papiru i paradiranje papirima koji nemaju težinu i ne znače ništa".

- Očekujem od tih zemalja, kao i od zemalja G7 da ne podrže zahtev tzv. Kosova za članstvo u SE jer oni govore da Kosovo krši osnovna ljudska prava, osnovne postulate demokratije i utoliko ih više ne zanima vladavina prava - ukazala je premijerka.

HRVATSKI MEDIJI PRENOSE: Evropa udarila na Vučića - Biraj, ili mi ili Putin! (FOTO)

Srbija uvek poštovala principe međunarodnog prava 

Brnabić navodi da je zbog licemerstva i cinizma koje je prošireno i na istok i na zapad, pozicija Srbije teška i mučna i ukazuje na to da je Srbija jedina koja je uvek poštovala principe međunarodnog prava.

- Sve što vidimo drugo iz dana u dan i sa istoka i zapada jeste licemerje i svako tumači međunarpdno pravo kako mu odgovara i spočitava drugima, a najviše nama da nešto ne poštujemo, dok jedino mi poštujemo - ističe.

Komentarišući odlikovanje jedne od država SAD - Ajove premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, Brnabić kaže da je to odlikovanje jedne države u okviru SAD, a da je zanimljivije to što Kurti nije imao sastanke u Beloj kući ili sa nekim iz vrha Bajdenove administracije.

- To nije imao ni do sada i u tom smislu mislim da Amerika ima mnogo više fer odnos i iskreniji stav prema nepoštovanju Briselskog sporazuma od EU koja je garant tog sporazuma - kazala je Brnabić.

Dodala je da su samo zahvaljujući SAD i Trampovoj administraciji ukinute 100 odsto takse na robu iz centralne Srbije i podsetila da je EU to deklarativno osuđivala, ali ništa više od toga nije uradila.

- Nikakve konsekvence nije Priština trpela, SAD su uradile mnogo više i zahvaljujući njima su povučene takse i od tada igraju jasniju ulogu i mnogo jasnije se postavljaju prema kršenju sporazuma - kazala je premijerka.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar