23°C

Beograd

Photo: FOTO TANJUG JADRANKA ILIC

Izvor: rtv.rs

MOŽE I PRED STARIM SAZIVOM SKUPŠTINE Predsednik Vučić položiće zakletvu 31. maja!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položiće zakletvu u Skupštini Srbije za drugi predsednički mandat 31. maja, a ukoliko ne bude konstituisan nov saziv parlamenta do tada, uradiće to pred starim sazivom što, kako kaže, doktor Ustavnog prava, doc dr Miroslav Đorđević, nije nikakva smetnja za polaganje zakletve.

"U Zakonu o predsedniku Republike eksplicitno piše da ako Narodna skupština nije u redovnom zasedanju da će se sastati ponovo kako bi predsednik Republike položio zakletvu", kaže Đorđević za Tanjug. On skreće pažnju na to da je tekst zakletve naveden u Ustavu i da je zakletva koju predsednik polaže još jedan garant da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

"To nije samo preambula. Predsednik Republike se zaklinje da će eksplicitno čuvati Kosovo i Metohiju kao sastavni deo naše zemlje", naglašava Đorđević.

Podsećajući da je prošli put predsednik Vučić zakletvu položio na Ustavu i Miroslavljevom jevanđelju, kaže da ni naš Ustav, ni zakon ne predviđaju bilo kakve religijske dokumente za razliku od Hrvatske ili Rumunije, ali to ne znači da je zabranjeno ili da je loše.

"TO JE VRHUNAC CINIZMA" Ana Brnabić o zahtevu Prištine za članstvo u Savetu Evrope

Dodaje da ukoliko predsednik na knjizi koja je njemu sveta položi zakletvu to znači da je on sebe obavezao u kontekstu reči koje je rekao na nečemu što je njemu važno.

"To nije kršenje sekularnosti, niti je problem za nekoga ko je ateista ili neke druge religije. Meni nikada ne bi bio problem ako bi predsednik islamske veroispovesti položio zakletvu na Kuranu. Ako je on stvarno vernik, to znači da se dodatno obavezao da će časno obavljati svoju funkciju", naveo je Đorđević.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar