23°C

Beograd

Photo: HappyBSC/ Dobro jutro Srbijo

Izvor: TANJUG

"U HRVATSKOJ JE BRUTALNA KAMPANJA PROTIV VUČIĆA": Ministar Selaković zabrinut

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković izjavio je danas da je u Hrvatskoj u toku otvorena i brutalna politička i medijska kampanja protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog toga što je zauzeo jedinu moguću poziciju kada je reč o zločinima počinjenim nad pripadnicima srpskog naroda.

To je, kako je istakao Selaković, pre svega univerzalna pozicija sa koje Srbija brani humanost, odnosno evropske i hrišćanske vrednosti, pa tek onda i srpska pozicija.

-U odnosu prema nedvosmislenom zločinu kakav je bio napad hrvatske avijacije na srpske civile na Petrovačkoj cesti ne bi smelo da bude srpske ili hrvatske vizure ili bilo kakve političke ostrašćenosti i kalkulisanja, a učinioci moraju da, u ime onoga što bi trebalo da budu i srpske i hrvatske vrednosti, budu procesuirani i kažnjeni ako njihova krivica bude dokazana- poručio je Selaković, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

 Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Dodao je da međutim, zabrinjava to što pojedini uticajni političari u Hrvatskoj ne čine napore da u svom društvu stvore zdrav i human odnos prema ratnim zločinima i stradanju nedužnih, jer ne shvataju da ustajanje u odbranu ratnih zločinaca, koje im možda može doneti kratkoročnu političku dobit, dugoročno nije u interesu društva.

-Još je ozbiljnija apologija zločina u koju se upustila Hrvatska akademija znanosti i umetnosti nazivajući jedan od najmonstruoznijih i najmasovnijih zločina u Drugom svetskom ratu „jasenovačkim mitom“.

Kada hrvatska politička i kulturno-intelektualna elita negira ili relativizuje zločine koje su manje ili veće grupe pojedinaca počinile u ratovima, postavlja se pitanje kako je moguće naredne generacije građana Hrvatske osposobiti da nove odnose sa Srbijom i njenim građanima grade neopterećeni balastom zločina za koje ne snose nikakvu odgovornost- dodao je Selaković.

Postavlja se, kako je naveo, i pitanje kako je moguće da je Evropska unija primila kao punopravnu članicu zemlju u kojoj uticajni delovi društvene i političke elite ne iskazuju elementarnu pristojnost u odnosu prema teškim i nesumnjivim zlodelima.

-Srbija i njen predsednik očigledno ne dele vrednosti sa takvom hrvatskom elitom, i insistiraćemo u nastavku procesa evropskih integracija na tome da nam bude jasno objašnjeno da li negacija zločina jeste evropska vrednost, a ako jeste, jasno ćemo saopštiti da to nije i nikada neće biti naša vrednost- naglasio je šef srpske diplomatije.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović je ranije danas izjavio da je Hrvatska mogla da podigne optužnicu za krivično delo protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog njegovog govora u Glini 1995, ali nije jer je, kako tvrdi, ''postojala politička odluka da se preko nekih stvari pređe''.

ANA BRNABIĆ NIJE OSTALA DUŽNA MILANOVIĆU: Odgovorila jasno i glasno! (FOTO)

Milanović je to rekao novinarima u Zagrebu upitan da ponovo prokomentariše odluku srpskog tužilaštva da podigne optužnicu protiv četiri visoka oficira hrvatske vojske. 

-Srbija to ne bi trebalo da radi ako želi da uđe u Evropsku uniju -ponovio je Milanović.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je prošle nedelje optužnicu protiv četiri visoka oficira Vojske Hrvatske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima, jer su u akciji "Oluja" 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, kao i u mestu Svodna kod Bosanskog Novog, u Bosni i Hercegovini.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar