34°C

Beograd

Photo: Printscreen/TV HAPPY

Izvor: HappyBSC

Zoran Anđelković za "ĆIRILICU" o Kosovu i Metohiji i konceptu razbijanja Jugoslavije, samo na TV HAPPY!

Zoran Anđelković, bivši političar, izjavio je u emisiji "ĆIRILICA" na kanalu TV HAPPY da je koncept razbijanja Jugoslavije i formiranja više manjih teritorija kojima će se upravljati spolja, osmišljen mnogo pre pada Berlinskog zida ili dolaska Slobodana Miloševića na vlast.

On je istakao da su u periodu sedamdesetih godina prošlog veka autonomne pokrajine Vojvodine i Kosova i Metohije imala daleko veća ovlašćenja nego što ih je imala centralna Srbija.

 Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

"Mi smo stalno bili na vetrometini. Još Sveti Sava je govorio da nas oni na istoku posmatraju kao da smo na zapadu a oni na zapadu kao da smo na istoku. Stalno smo tu u previranjima velikih sila mi objektivno bili meta na neki način, što bi rekli na dnevnom redu. Mislim da je Drezdenski kongres dosta tu učinio da Srbija, prvo je krenula borba protiv srpske buržoazije, pa onda se to posle Drugog svetskog rata pretvorilo u borbu protiv velikosrpskog nacionalizma. Verovatno je to rezultat zbog čega je Vojvodini i Kosovu i Metohiji popuštano da dobiju toliko velika ovlašćenja i široku autonomiju. To nije autonomija faktički. Mnogi to zaboravljaju. Ustavnim amadmanima 1971 i Ustavom 1974 Vojvodina i Kosovo i Metohija su objektivno bili država, čak više nego država. Zašto? Jer su imali poslanike u skupštini Srbije i ti poslanici su glasali za zakone uže Srbije, kako smo mi to zvali UŽAS, ali ti zakoni uže Srbije nisu važili na teritoriji Vojvodine i Kosova i Metohije. Oni su usvajali posebne zakone u svemu. Jedino zajedničko što su Vojvodina i Kosovo i Metohija imali tada sa Srbijom je Jugoslovenska narodna armija, ali znamo kako se devedesetih godina JNA raspala, po nacionalnom ključu objektivno, ali su imali teritorijalnu odbranu, oružje, formacije, sve ostalo, etničku vojnu silu. Teritorijalna odbrana Slovenije je bila glavni pokretački mehanizam sukoba sa vojskom kada sun am poginuli vojnici, nije bila vojska ili neko drugi", izjavio je Anđelković.

Bivši političar je dodao da je pad Berlinskog zida shvaćen u Beogradu kao poslednja prilika da se reši pitanje teritorijalnog integriteta

"I danas je ta polemika oko toga, da Milošević i Savez komunista nije razumeo Pad Berlinskog zida. Ja mislim da je tu u pitanju obrnuta stvar. Mislim da smo shvatili da nakon pada Berlinskog zida možda poslednja je prilika da rešimo pitanje teritorijalnog integriteta Srbije, da nećemo to nikada rešiti, da će se to zacementirati. Zapad je više zanimala Vojvodina, da nije Srbije već bi je primili u Evropsku uniju", dodao je Anđelković.

"Evropa neće umreti od gladi, ali verujem da će imati ogromne energetske probleme!", Bojan Bilbija za "ĆIRILICU" o sankcijama prema Rusiji!

On je istakao da iako su Albancima na Kosovu i Metohiji pružena sva moguća prava i slobode, 

"Svi govore o devedesetim godinama kao period kada su Albanci na Kosovu i Metohiji ustali. Ali zašto su pravili demonstracije 1981. Zbog toga sam pričao o njihovom status. Oni su 1974 dobili sve, Ustavni sud, Vrhovni sud, zakonodavnu aktivnost, policiju, sve… Jer 1974 postaju Albanci nisu više “Šiptari”, dobijaju status Albanaca da bi se distancirali od Albanije da nisu više nacionalna manjina i traže da budu narod. Zbog čega demonstracije 1981. da bi dobili status naroda i da bi dobili republiku. Kad dobiju republiku to je ono što mi u Beogradu nismo prepoznali, to je ta faza prelaska na razbijanje Jugoslavije i stvaranje malih teritorija koja će biti pod kontrolom Beča ili danas Brisela, svejedno. Ovo je višegeneracijski problem koji mi vučemo i pokušavamo da sačuvamo tu teritoriju. Da nismo 1989. menjali Ustav, mi smo u oktobru 1988. Imali demonstracije na KIM, u novembru, u martu 89 oružanu pobunu smo imali. Mnogi to zaboravljaju, paljeni su automobile, ubijani ljudi. To je još Jugoslavija bila. Potpuno je jasno da je koncept razbijanja Jugoslavije i stvaranja više manjih teritorija, kojima će sa strane da upravljaju,  stvoren mnogo ranije nego što je to pad Berlinskog zida ili dolazak Slobodana Miloševića na čelo", rekao je Anđelković.

"Izgleda da nije Rusa, oni ne bi ni znali da mi postojimo uopšte" akademik Slavenko Terzić u emisiji "ĆIRILICA" na kanalu TV HAPPY!

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar