1°C

Beograd

Photo: Printscreen/TV HAPPY

Izvor: Happy BSC

PRIČA O VELIKIM SILAMA dr Aleksandar Gajić otkrio je za "ĆIRILICU" tajnu uspona Rusije od "perioda na kolenima" do danas!

U emisiji "ĆIRILICA" na kanalu TV HAPPY dr Aleksandar Gajić sa Instituta za Evropske studije konstatovao je u razgovoru sa novinarom i voditeljom emisije Milomirom Marićem da je prednost velikih sila ta što mogu  da izdrže svaku ludost koju vlast pravi.

Gajić je dodao da problem nastaje kada velike sile imaju kontinuitet naopakih vlasti.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

On je konstatovao da raspad Jugoslavije ima mnogo sličnosti sa raspadom SSSR jer im je i struktura bila slična.

“Što se tiče sličnosti iz Putinovog odnosa prema Ukrajini i raspada Jugoslavije one postoje jer postoje strukturne sličnosti u strukturi postsovjetskog prostora i postjugoslovenskog i načina na koji su formirane federalne jedinice i njihove, teritorije, granice... Princip nacionalnog samoopredeljenja koji je proglasio Lenjin i načinom na koji je ustrojen, Sovjetski Savez je inherentno  imao sposobnost unutrašnje detonacije i raspada  tog sistema na suverene republike. One su po nacionalnom principu građene, a od etničkih grupacija i stanovništvo koje nije bilo konstituisano istorijski, kao ozbiljna nacija, nego koje je oktroisano od strane socijalističkih vlasti, koje je dobilo atribute državnosti i  samostalnu strukturu vlasti. Vi kad imate samostalnu strukturu vlasti, ona uvek želi da se samoreprodukuje i očuva i u novonastalim okolnostima, kada širi sistem ne omogućava poziciju vlasti, oni žele da se odvoje, priključe nekom novom sistemu i da nastave da vladaju u tom ključu. Ti koji su do sada bili. To se desilo i sa Istočnom Evropom i sa postsovjetskim prostorom. Prosto vlasti koje su bile zatečene  na kraju sovjetskog perioda su iz svojih nekih nižih ešalona možda nekog istakli u prvi plan koji je imao neki oreol demorate ili tako nečega. Ali je suština strukture, vojna, politička i druge, kao i u slučaju Čaušeskua, je zadržala dosadašnje pozicije i prosto se samo geopolitički preokrenula na onu stranu koja je u tom trenutku, u tom velikom geopolitičkom duelu između istoka i zapada, hladnoratovskom, bila pobednik. To je u tom trenutku bio Zapad i zato je došlo do pomeranja Zapada na prostor Istočne Evrope i prosto, njihovo integrisanje kroz priču o tranziciji i integraciji u taj zapadni liberalni kapitalistički sistem. Zapravo, to su te iste elite. Ako pogledamo socijalističke elite i ove postsocijalističke tu postoji jasan kontinuitet. Kako postoje u postjugoslovenskom prostoru, tako postoje i u postsovjetskom, s tim da su u postsovjetskom one promenile ideološki predznak a u Rusiji se desio jedan neobičan proces”, rekao je Gajić.

On je potom pojasnio zbog čega je put Rusije bio drugačiji od puta drugih postsovjetskih zemalja.

“Rusija je prvo pohrlila 1991. pod Ljeljcinom u tom liberalnom principu. Međutim, njih je taj sistem koji su vodili, iznutra ruinirao, doveo je do strahovitog urušavanja sistema i korupcije i onda se iz tog sistema izrodio jedan, da kažemo politički pokret lidera, jedna grupacija koja je Vladimira Putina dovela na vlast, da on spreči urušavanje tog sistema i da ga na neki način reintegriše i ponovo osposobi da postane samodovoljan i dovoljno jak, da funkcioniše. Upravo je taj sistem stvorio jedan, da kažemo modifikovan breževljevski sistem sa kombinacijom državnog kapitalizma i jakog upliva privatnog kapitala u kombinaciji sa tim strukturama moći i stvoren je taj jedan hibridni sistem koji je vremenom evoluirao i koji naravno ima svoju perspektivu jer su naravno ruski gabariti, te postsocijalističke zemlje, sa tim ogromnim resursima. Kontinentalnim kapacitetima, brojnim stanovništvom, sa 30, 40 miliona stanovnika koji su visoko obrazovani, dovoljni da taj sistem može, ne samo da se samoreprodukuje nego i da jača vremenom. To su recimo Nemci 1992. i 1993. godine, kada je Rusija bila na kolenima rekli:”Vama samo treba 10 godina razvoja sa tim resursima i sa tim kapacitetima. Vi ćete opet izbiti u prvi plan i ponovo ćete biti moćni i ponovo ćete biti sila”. To je svakom bilo jasno ko zna da računa malo”, rekao je Gajić.

On je dodao da je upravo to privilegija koju imaju velike sile.

“Koliko god da imaju pogrešnu vlast koja ih uništava i urušava iznutra, one uvek imaju te kapacitete i populacion, identitetske i resursne da može da izdrži svaku ludost koju vlast sa vrha pravi. Ako je vlast iole malo normalna, one imaju neki stepen napretka koji ih vodi u nekom istorijskom pravcu koji je za njih zadovoljavajući, manje ili više. Problem je kada imaju kontinuitet tih naopakih vlasti, dovoljno je da dođe neko, bar malo normalan, i onda oni jednom trasom idu i razvijaju se. To je priča i o postsovjetskoj Rusiji i o Kini, manje ili više”, smatra Gajić.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar