11°C

Beograd

Photo: FOTO TANJUG MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA BRANKO LAZIC

Izvor: Tanjug

MINISTAR SELAKOVIĆ U POSETI RUMUNIJI Istaknuto tradicionalno prijateljsto, bliskost, solidarnost i razumevanje naša dva naroda!

 Srbija i Rumunija su opredeljenje za produbljivanje saradnje i za proširenje dijaloga u svim oblastima koje su od značaja za obe zemlje, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković u Bukureštu gde se sastao sa šefom rumunske diplomatije Bogdanom Lućijanom Aureskuom.

Selaković je zahvalio Rumuniji na podršci evropskim integracijama Srbije i za podršku koju pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, po pitanju Kosova i Metohije, saopštiilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka, Selaković je naveo da je tokom susreta sa rumunskim kolegom bilo reči o unapređenju bilateralne saradnje, a da su u razgovorima potvrdili odnos tradicionalnog prijateljstva, bliskosti, solidarnosti i razumevanja naša dva naroda.

Šef srpske diplomatije je rekao da je sa rumunskim kolegom imao priliku da otvoreno i srdačno razgovara o unapređenju bilateralne saradnje i svim onim pitanjima koja su od značaja za srpsko-rumunske odnose.

"Pokazali smo opredeljenost da kroz dalje aktivnosti naša dva ministarstva učinimo da naši odnosi u budućnosti budu što bolji i što sadržajniji. Uveren sam da je danas iz Bukurešta upućena snažna politička poruka da su Srbija i Rumunija opredeljene za produbljivanje saradnje i za proširenje dijaloga u svim oblastima koje su od značaja za naše dve zemlje", rekao je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, aktuelni izazovi sa kojima se suočava i Evropa i svet, naročito u kontekstu rata u Ukrajini dodatno naglašavaju važnost očuvanja mira i stabilnosti u našem regionu.

Ministar Selaković je naveo da je na sastanku zajednički naglašeno opredeljenje Srbije i Rumunije da učinimo sve što je našoj moći da se stabilnost i mir očuvaju.

Naglasio je da je Srbija zahvalna prijateljskoj Rumuniji na podršci koju nam pruža u procesu evropskih integracija, što dobija na značaju naročito u složenim okolnostima i u kontekstu novih geopolitičkih izazova.

Selaković je rekao da je izrazio zahvalnost Rumuniji za podršku koju pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu, kao pitanju koje je za nas od prvorazrednog nacionalnog i političkog značaja, i za razumevanje za težak položaj Srba na Kosovu i Metohiji.

"Razgovarali smo i o naporima koje Srbija ulaže u dijalog Beograda i Prištine i u traganju za kompromisnim, održivim i trajnim rešenjem za pitanje KiM. Govorili smo i o toku samih pregovora, o sporazumima koji se postižu, ali i o velikim izazovima koji su pred nama i o idejama i namerama Prištine da apliciranjem za članstvo u nekim regionalnim i međunarodnim organizacijama u potpunosti obesmisle sam tok dijaloga", rekao je ministar Selaković.

Šef srpske diplomatije je naglasio da Srbija posvećuje veliku pažnju pravima pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji i da ih doživljavamo kao važan most i spojnicu između matičnih država i manjine i same Srbije.

Kazao je da odnose Srbije i Rumunije obogaćuju i pripadnici rumunske nacionalne manjine koja živi u Srbiji i srpske nacionalne manjine koja živi na teritoriji Rumunije.

Srbija je, rekao je Selaković, posvećena ispunjenju svih pravnih i institucionalnih standarda koji se odnose na poštovanje ljudskih i manjinskih prava.

"U okviru aktivnosti Međuvladine komisije za nacionalne manjine Srbije i Rumunije saglasni smo da je uspostavljen efikasan model za uspostavljanje uspešnog političkog dijaloga dve strane. Složili smo se da i nas dvojica kao ministri spoljnih poslova treba da se susrećemo češće i dajemo dodatni impuls i radu te komisije", rekao je Selaković.

Istakao je da su danas su Bukureštu potpisana dva značajna sporazuma između vlada dve zemlje, Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, medija, omladine i sporta i Sporazum o ustupanju zgrade "Lućafarul" u Vršcu prijateljskoj Rumuniji.

Zaključio je da su oba sporazuma potvrda spremnosti obe zemlje da unapređuju saradnju na dobrobit dva naroda.

Kako je preneo šef srpske diplomatije, na sastanku je konstatovano da postoji prostor za intenziviranje naše ekonomske saradnje, ali i saradnje u različitim oblastima.

Kazao je da postoji prostor za produbljivanje ekonomske saradnje, o čemu je razgovarao sa srpskim privrednicima u Rumuniji koji su zadovoljni svojim poslovanjem.

"Uveren sam da možemo mnogo više da uradimo i na promociji rumunskih investicija u Srbiji", istakao je Selaković i dodao da su se na sastanku saglasili o nužnosti održavanja Međuvladinog komiteta za ekonomsku saradnju pre kraja ove godine, najverovatnije u susret posetama na višem nivou.

"EU DA POMOGNE SRBIJI" Komesar za proširenje EU Oliver Varheji je ocenio da je Srbija ”u teškoj poziciji” i ”pred velikim izazovima”!

Takođe, na sastanku je, rekao je ministar Selaković, bilo reči i o daljem energetskom i infrastrukturnom povezivanju Srbije i Rumunije.

Podsetio je da su se Rumunija i Srbija u pandemiji virusa korona pokazale kao pravi prijatelji, napomenuvši međusobne donacije u vakcinama, lekovima i kiseoniku.

"Iskrena zahvalnost na toplom prijemu i uveren sam da će današnja uspešna poseta i razgovori uticati pozitivno na dalji razvoj naših, inače, dobrih i tradicionalno prijateljskih odnosa", zaključio je Selaković.

Ministar inostranih poslova Rumunije izrazio je zadovoljstvo sveobuhvatnim dijalogom Rumunije i Srbije, istakavši da je uveren da će takav dijalog omogućiti da se ostvare zajednički ciljevi naše dve države.

Auresku je kazao da je Srbija značaj partner Rumunije u regionu, da je sa srpskim kolegom posebno razgovarao o ekonomskoj saradnji, iznevši podatke da je prošle godine razmena bila skoro dve milijarde evra, a da je prema podacima za ovu godinu u porastu.

"Dogovorili smo da tokom ove godine organizujemo novi sastanak Mešovite komisije, kao i Poslovni forum kako bi se stimulisala saradnja poslovnih zajednica", kazao je Auresku.

Naveo je da je na sastanku razgovarano o pitanju nacionalnih manjina, prenevši da je dogovoreno da do kraja godine zaseda Mešovita međuministarska komisija.

Naglasio je i da je mišljenje njegove zemlje da Srbija treba što skorije da bude primljena u EU.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar