6°C

Beograd

Photo: TANJUG MINISTARSTVO ODBRANE

Izvor: TANJUG

MINISTAR STEFANOVIĆ ISTIČE: Naš posao nije da se dopadamo nekome, već da čuvamo Srbiju (FOTO)

Naš posao nije da se dopadamo nekome, već da čuvamo Srbiju i interese našeg naroda, poručio je danas potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, obraćajući se polaznicima 11. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i 65. klase Generalštabnog usavršavanja.

Stefanović je rekao da se globalna politička i bezbednosna situacija menja brže nego ikada i da u svetu, koji se na neki način restrukturira, gotovo sve aktuelne teme postaju od velikog značaja i za odbranu.

 Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

STEFANOVIĆ STIGAO U SEKTOR UNUTRAŠNJE KONTROLE MUP-A: Izjasniće se o navodima Dijane Hrkalović

- Nekada smo imali grublje crte gde su se odbrana i bezbednost posmatrale u užim okvirima i mogli ste da ih odvojite od hrane ili energenata. Danas, kao što vidite, to je apsolutno nemoguće i svaki od ovih aspekata utiče na odbranu zemlje na različite načine - rekao je Stefanović.

Naveo je da će globalno promene, od migracija, klimatskih promena do nejednakosti u socijalnom smislu, svakako i ubuduće biti značajan faktor koji će uticati na raspodelu resursa, te podsetio i na aktuelni značaj fosilnih goriva, ali i na kontinuirani rastući značaj nove, visoke tehnologije.

On je podsetio da je strateško spoljnopolitičko opredeljenje Srbije punopravno članstvo u EU koja se, dodao je, trenutno suočava sa nizom bezbednosnih pretnji.

- Svesni smo da nije na svaku od tih pretnji uvek adekvatno odgovarala, počev od migrantske krize, preko krize izazvane kovid virusom do naravno sukoba između Ruske Federacije i Ukrajine. Svaka od tih velikih kriza otkrivala je određene pukotine u odgovoru koje je EU kao celina davala gde su, faktički, države članice imale drugačije poglede i neretko se različitim intenzitetom opredeljivale da ti odgovori budu onakvi kakve predlaže sama EU - rekao je Stefanović.

Istakao je da je strateška prednost Srbije naša sopstvena odbrambena industrija koja, dodao je, ima dovoljan resurs da danas može da adekvatno modernizuje, remontuje, opremi i proizvede sve ono što je potrebno da nivo sposobnosti Vojske Srbije bude na zavidnom nivou.

S obzirom na to da se u današnjem svetu vojni kapaciteti sve više razvijaju zajednički ministar je ocenio da Srbija svakako treba da se uključi u projekte vojnih industrija pojedinih razvijenih zemalja u EU, kao što je na primer Španija koja, podsetio je, nije priznala takozvano Kosovo.

Kada je reč o regionalnim pitanjima, Stefanović je konstatovao da je opredeljenost svih država regiona za put evrointegracija otvorila prostor za nove oblike saradnje.

- Otvorila je prostor za razvoj regiona i za projekte poput ''Otvorenog Balkana'', koji faktički omogućavaju da budemo spremni za ulazak u EU tako što ćemo raditi na razvoju naših međusobnih veza i jačanju naših ekonomija, uprkos svim našim razlikama - rekao je Stefanović i dodao da je to jedan od pozitivnih trendova koji se dešava u našem regionu.

Istakao je da je naša zemlja vojno neutralna i da to podrazumeva da Srbija neće ni danas, niti u budućnosti ulaziti u vojne saveze sa drugima, ali da to ne isključuje saradnju, niti znači političku neutralnost.

- Naravno, svesni smo da će dalji vojni sukobi koji se dešavaju na teritoriji Ukrajine svakako uticati na dodatne pritiske na Srbiju, ali imamo čvrstu nameru da svoj kurs vojne neutralnosti zadržimo - istakao je Stefanović.

Podsetio je i na odluku Srbije o neuvođenju sankcija Ruskoj Federaciji i na kontinuiranu podršku Rusije našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

Ministar je rekao i da je naš posao da se borimo u svim međunarodnim institucijama da zaštitimo teritorijalni integritet naše zemlje, da se borimo za to da svi razumeju šta je naša pozicija i da poštovanje međunarodnog prava ne sme da bude stvar političkog momenta, da li se nekome jedna zemlja sviđa ili ne.

- Ako se poštuje kao što mi poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, kao što smo se veoma jasno opredelili da hoćemo da poštujemo međunarodno pravo u tom slučaju, onda insistiramo da se takvo poštovanje međunarodnog prava primenjuje na Srbiju i da se poštuje naš teritorijalni integritet - rekao je ministar.

Govoreći o opremanju naše vojske, Stefanović je istakao da je nakon perioda ekstremnog neulaganja potreban ogroman novac da bi se obnovilo sve što nije zanavljano, održavano, kupovano, ali da Srbija danas ulaže u svoju vojsku, uz ocenu da je obučenost pripadnika Vojske trenutno na veoma visokom nivou.

- To nije samo moja ocena, to je ocena svih međunarodnih partnera koji se susreću sa našim vojnicima - rekao je Stefanović i poručio da će se nastaviti sa poboljšanjem standarda pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i državnim modelom stambenog zbrinjavanja, koji je inicirao predsednik Aleksandar Vučić.

Predstavnici organizacijih celina Univerziteta odbrane, predavači i naučni radnici, na čelu sa rektorom general-potpukovnikom Goranom Radovanovićem zahvalili su Stefanoviću na kraju današnjeg obraćanja polaznicima i uručili mu prigodne poklone, knjige iz oblasti naučne literature.

 *Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".

Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar