3°C

Beograd

Photo: FOTO TANJUG STRAHINJA ACIMOVIC

Izvor: Tanjug

SRBIJA GAJI POŠTOVANJE PREMA NJIMA Evo ko su sve laureati Vidovdanskih odlikovanja!

Predsednik Aleksandar Vučić uručio je Vidovdanska odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, a ordenom Republike Srbije na lenti, za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Japana, odlikovan je bivši premijer Japana Šinzo Abe.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su akademik Vasilije Krestić za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti istorijskih nauka, zatim akademik Svetislav Božić za naročite zasluge za Srbiju i njene građane i postignute rezultate u oblasti muzičke umetnosti.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Takođe, ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovan je i episkop budimski Lukijan Pantelić za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u očuvanju identiteta srpskog naroda i crkve, kao i Slovačku evangelističku crkvu augzburške veroispovesti u Srbiji povodom 100 godina od osamostaljenja.

Povodom 185 godina rada, ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovana je Gimnazija u Čačku, dok je za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u javnim delatnostima, posebno u oblasti novinarstva, istim ordenom odlikovana Ljiljana Smajlović.

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena, za naročite zasluge u kulturnim delatnostima, posebno u oblasti pozorišne umetnosti, odlikovan je pozorišni reditelj Egon Savin, dok je Ljubiša Ristić odlikovan za zasluge u oblasti filmske i pozorišne umetnosti.

Za zasluge u oblasti sporta, ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena odlikovani su selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi, selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić, kao i bivši fudbaler Velibor Bora Milutinović.

DODELA VIDOVDANSKIH ODLIKOVANJA Predsednik Vučić priredio je prijem: "Vidovdan je naša golgota i naše vasrksenje!"(VIDEO)

Orden Karađorđeve zvezde drugog stepena za zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti glume odlikovan je glumac Miloš Biković.

Povodom 100 godina postojanja, ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovan je fudbalski klub Radnički iz Sremske Mitrovice, dok je za naročite zasluge u oblasti kulture, istim ordenom odlikovano dečije pozorište Subotica.

Za zasluge u oblasti filmske umetnosti i promociju Srbije u svetu ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovan je britanski glumac Rejf Fajns.

Orden karađorđeve zvezde trećeg stepena dodeljen je za naročite zasluge u prikupljanju i očuvanju književnog fonda od istorijskog i kulturnog značaja biblioteka u Doljevcu.

Zlatnom medaljom za zasluge u javnim i kulturnim delatnostima odlikovana je Zorana Vapa, a za zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti filmske produkcije, odlikovana je Anđelka Vlaisavljević, dok je zlatnu medalje za zasluge i postignute rezultate na polju digitalizacije, dobio Marko Valder.

Za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti muzičke umetnosti odlikovani su Mariza dos Reis Nunes, Andrea Bočeli.

Britanski glumac Rejf Fajns, Italijanski tenor Andrea Bočeli i portugalska fado pevačica Mariza svoje nagrade će lično preuzeti u julu u Beogradu.

Zlatnu medalju za zasluge u javnim i kulturnim delatnostima dobio je Dalibor Kitanović, dok je za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti književnosti, zlatnu medalju za zasluge dobio Slobodan Despot.

Za zasluge u oblasti književnosti odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge Radovan Vlahović, dok je isto odlikovanje dobila Zorica Jurković Ember za izuzetne zasluge u oblasti javnih i kulturnih delatnosti.

Zlatnu medalju za zasluge u oblasti slikarstva dobili su Dragan Martinović, Bratislav Anđelković i Predrag Ðaković.

Dirigent Mladen Jagušt odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge za postignute rezultate u oblasti muzičke umetnosti.

SNAŽNE REČI NA VIDOVDAN Predsednik Vučić poručio je:"Kada se javno odričem velike kuraži neće je biti manje od onoga što su nas preci zadužili!"(VIDEO)

Zlatnu medalju za hrabrost "Miloš Obilić" dobili su Saša Lalić, vatrogasac iz Zaječara, za ispoljenu izvanrednu hrabrost i delo ličnog herojstva, kao i vatrogasac iz Zaječara Andrija Trifunović.

Predsednik Vučić je, u svom obraćanju, laureatima poručio da će odlikovanja koja nose sa sobom gde god živeli, svedočiti o poštovanju koje Srbija gaji prema njima, i ujedno svedočiti o tome koliko su voleli zemlju.

"Vidovdan mora da bude simbol koji nas tera da stvaramo nove simbole, nove zvezde, mit iz kojeg stvaramo nove mitove, inspiracija koja rađa nove inspiracije. U Vidovdanu treba da tražimo svoju budućnost. A ako je neko to shvatio, to ste vi. Hvala vam u ime te budućnosti, u ime naše države i naroda, i našeg zajedničkog trajanja i držanja“, naglasio je Vučić.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar