5°C

Beograd

Photo: Printscreen/TV HAPPY

Izvor: Happy BSC

Milorad Dodik ZAGRMEO U "ĆIRILICI": "Ja nisam Bosanac, ja sam Srbin iz Republike Srpske, moj jezik je srpski, moje pismo je ćirilica, moja vera je pravoslavna!"

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BIH izjavio je u emisiji "ĆIRILICA" na kanalu TV HAPPY skrenuo je pažnju da se već duže vreme suočava sa nametanjem tuđeg nacionalnog identiteta. 

On je Bošnjacima i strancima poručio: "pustite nas da živimo naš nacionalni identitet!"

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Nama su nametnuli jednu vrstu identiteta, to muslimani i hoće. Sam koncept jeste da se napravi neka politička bosanska nacija. Dođu Bošnjaci koji su do 1993. godine bili muslimani, vodili se kao nacije, oni se proglase Bošnjacima i njihov jezik je bosanski jezik. Oni se konstituišu kao nacija i navode da govore bosanskim jezikom. Mi Srbi sada treba da izgubimo tu identifikaciju, a najvažnija nacionalna identifikacija je jezik. Gde god da dođem u inostranstvo iznad mene stoji ajde Bosna i Hercegovina, u međunarodno pravnom smislu ali, kada dođete do toga da se prevodi, sada bez ikakvog oklevanja napiše bosanski jezik predamnom. Ja to sklonim, bacim. Onda oni kažu: „Šta vi ne razumete taj jezik“, kažem ja: „Ja govorim srpski, ako hoćete prevodite me na srpski i gotovo, ako nećete... I onda tako možete i da se izborite za nešto. To je tako“, rekao je Dodik.

Srpski član Predsedništva BIH dodao je da teritorijalni identitet Srba u BIH Republika Srpska, da je njihov jezik je srpski, pismo ćirilica, vera pravoslavna, da su hrišćani, imaju krsnu slavu i da ne nameću to nikome već samo žele da žive u miru.

„Daleko je važnija stvar, oni su počeli da pišu da je BiH zemlja od pre 1000 godina da postoji. Ako je postojala pre Turaka, onda je to bila zemlja koju su Kotromanići, Srbi organizovali, muslimana i Bošnjaka tada nije ni bilo, bilo je neki jezik bosančica i neke Bošnje koje su tada živeli i oni izvlače odatle te neke priče, ali oni nisu bili muslimani, oni su jednako tako bili hrišćani. To konvertistvo koje se desilo kroz nekoliko stoleća. Mi možemo negde da tražimo razumevanja za to u smislu to su bili Srbi hrišćani, koji su pod represijom Turaka, misleći da će izbeći torturu, zaštite porodicu, tu možda čak i ima nečega ljudskog. OK, ali zašto nam sada uporno govorite da su pre 200-300 godina vaši preci bili u pravu, a da moji, koji su bežali od toga iz okoline Vranja, Kraljeva i gore bežali od Turaka u Krajinu, formirali Krajinu. Ja živim u Aleksandrovcu. Mi smo s tih prostora došli i sad njihovi preci koji su promenili veru su u pravu, a moji koji nisu promenili veru nisu u pravu. Ja bih sada trebao da to uradim jer oni nisu pre 300 godina. Malo sutra, pustite nas. Mi smo ovde, pustite nas da živimo naš nacionalni identitet, mi smo Srbi, mi nikakvi Bosanci nismo, mi nemamo nikakav bosanski identitet, pa čak ni teritorijalni jer imamo Republiku Srpsku naš teritorijalni identitet je Republika Srpska, naš jezik je srpski, naše pismo je ćirilica, naša vera je pravoslavna vera, mi smo hrišćani, imamo krsnu slavu. Mi nikoga ne diramo. Nikoga ne jurimo da ide u našu crkvu, nikoga ne hvatamo za ruku. Nikoga nećemo da prevaspitavamo. Samo nas pustite da živimo sasvim normalan srpski život“, rekao je Dodik

Dodik je dodao da je jedino što funkcioniše u BiH Republika Srpska.

"Kada bi sada propala BIH jedino bi opstala Republika Srpska, sve ostalo bi propalo. Propalo bi Bosna, propala bi Federacija. Izbori su bili u oktobru, mi smo u novembru formirali Vladu Republike Srpske. Oni do danas nisu formirali Vladu, ista Vlada je od 2014 i 2018, nema Vlade. To je funkcionalno, to je sve u redu", rekao je Dodik

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar