3°C

Beograd

Photo: HappyBSC/Pixabay

Izvor: HappyBSC/Tanjug

AMERIČKI DIPLOMATA O "GRUBOJ I JEZIVOJ" UPOTREBI ZAKONA: "Kina odmah treba da ublaži pritisak na Hongkong"!

Visoki američki diplomata u Hongkongu - Hanskom Smit pozvao je danas Kinu da ublaži politički pritisak na grad, upozoravajući da, kako navodi, "gruba i jeziva" upotreba zakona o nacionalnoj bezbednosti ugrožava ulogu međunarodnog poslovnog centra tog grada.

KINA SLAVI 25 GODINA OD POVRATKA HONG KONGA Predsednik Si Điping je istakao potrebu da se u potpunosti i verno sprovodi politika „Jedna zemlja, dva sistema“!


Smit, odlazeći generalni konzul SAD, rekao je da su promene kojima bi se osiguralo da gradom upravljaju samo proverene "patriote" dodatno potkopale njegovu budućnost. 

"Primena ovog bezbednosnog zakona bila je široka, gruba i zastrašujuća", ocenio je Smit, napominjući da su njegove nejasne definicije podstakle strah i prinudu i narušile tradiciju snažne vladavine zakona u gradu.

On je dodao da se "pravi patriotizam postiže odanošću slobodnih ljudi, a ne uzaludnim naporima da se odozgo nametne lojalnost ".

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Kineski i hongkonški zvaničnici više puta su govorili da je zakon koji je nametnuo Peking 2020. godine, od vitalnog značaja za vraćanje stabilnosti nakon što su 2019. grad mesecima potresali ponekad nasilni antivladini i antikineski protesti.

Dodaje se da su zakonodavne promene za jačanje zastupljenosti establišmenta, delimično ograničavanjem direktnog predstavljanja, takođe bile potrebne da bi se poboljšala stabilnost i "patriotska" vladavina, rekli su zvaničnici obeju strana.

Kritičari zakona o nacionalnoj bezbednosti kažu da ga vlasti koriste da uguše neslaganje.

Rojters podseća da se bivša britanska kolonija Hong Kong vratila pod kinesku vlast 1997. godine uz garantovanje visokog stepena autonomije, uključujući slobodu govora, po formuli „jedna zemlja, dva sistema“.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar