18°C

Beograd

Photo: tanjug vlada crne gore

Izvor: tanjug

Potpredsednik Vlade Crne Gore Vladimir Joković smatra da je potpisivanjem Temeljnog ugovora ispravljena nepravda prema SPC!

Potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom definitivno je istorijski događaj i najveći događaj u ovoj godini, ocenio je potpredsednik Vlade Crne Gore Vladimir Joković navodeći da ne razume zašto bi bilo ko bio ogorčen što je potpisan ugovor sa verskom zajednicom koja u toj državi ima najveći broj vernika.

Joković za Tanjug kaže da danas samo mogu biti nezadovoljni oni koji nisu želeli da sve tradicionalne verske zajednice imaju isti status primećujući da je danas izjednačen status sve tri tradicionalne verske zajednice u Crnoj Gori što je, kako dodaje, ispravljanje nepravde jer da je bilo pravde, kako kaže, prvo sa SPC bi bio potpisan jer više od 50 odsto vernika ide baš u tu crkvu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

"Ne razumem zašto bi bilo ogorčenih kada se potpisuje Temeljni ugorvor sa crkvom koja ima najviše vernika u Crnoj Gori, a pre toga je potpisan i sa Katoličkom crkvom u Crnoj Gori i Islamskom verskom zajednicom", kazao je Joković.

Dodaje da je danas iskazano poštovanje između SPC i države i uređeni odnosi između crkve i države.

"Verujem da je ovo istorijski datum za Crnu Goru jer je prvi put da se potpisuje jedan ovakav ugovor i verujem da svi dobronamerni ljudi će ovo pozdraviti. Ovo je definitivno najveći događaj u ovoj godini", ističe.

Komentarišući danas održanu sednicu vlade Crne Gore, Joković kaže da je bila ranije zakazana, da se na njjoj jeste raspravljalo o Temeljnom ugovoru, ali da to nije bila tačka dnevnog reda.

Podseća da je odluka o potpisivanju doneta pre mesec dana i dodaje da je danas samo sprovedeno dogovoreno.

Na pitanje da prokomentariše polemiku između premijera Dritana Abazovića i ministra inostranih poslova Ranka Krivokapića, Joković kaže da su neki želeli da se to nikada ne potpiše i da imaju uvek neko otvoreno pitanje koji će onemogućiti da se određeni politički procesi u Crnoj Gori nikada ne završe, a sve da bi na taj način čuvali svoje biračko telo.

"Meni je žao što je ministar inostranih poslova Krivokapić tako reagovao, ali to je njegovo pravo", kaže Joković i ukazuje na to da je SNP i ušao u Vladu radi potpisivanja Temeljnog ugovora.

U tom smislu upitao je ko bi izglasao ovaj ugovor da nije bilo šest ministara iz SNP-a.

POTPISAN TEMELJNI UGOVOR IZMEĐU SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE I VLADE CRNE GORE!

"Mi smo ostvarili svoj politički cilj, nekima se ne sviđa, ali i odluke koje su donete u prethodnom periodu nisu se sviđale ni SNP-u. Ne može neka politička opcija da ostvari sve svoje ciljeve, a da druga politička opcija ne ostvari svoje ciljeve i da na osnovu toga gradimo poverenje u Crnoj Gori", kazao je.

Ističe da je podela oko Temeljnog ugovora i statusa SPC u Crnoj Gori završena za sva vremena iako neki najavljuju da će sledeća vlada poništiti taj Ugovor i iako neki smatraju da je naneta šteta nacionalnim interesima Crne Gore.

"Ovaj današnji čin je za istoriju Crne Gore i za ispit svim političkim subjektima u Crnoj Goru koji su za potpisivanje Temeljnog ugovora i za punopravni status, odnosno da se izjednači status SPC u Crnoj Gori sa ostalim tradicionalnim verskim zajednicama", navodi.

Na pitanje da li sud može suspendovati Temeljni ugovor, Joković kaže da ne može i da postoji jedino mogućnost da Ustavni sud preispita da li je u skladu sa Ustavom i zakonom.

"Temeljni ugovor sa SPC je gotovo identičan ugovorima koji su potpisani sa Islamskom verskom zajednicom i sa Katoličkom crkvom. Dakle, ili su svi neustavni ili su svi ustavni. Najveći pravni eksperti u Crnoj Gori su dali svoje mišljenje da je ovaj Ugovor u potpunosti u skladu sa Ustavom tako da mislim da je ova priča završena za vjek i vekova", ističe.

Na pitanje zašto je potpisivanje obavljeno u tajnosti, Joković kaže da nije bila "baš prevelika" tajnost, ali da su želeli da izbegnu eventualne sukobe i neželjene scene kakve su mogle da se vide prilikom ustoličenja vladike Joanikija za mitropolita crnogorskog na Cetinju.

Dodik pozdravio potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i Crne Gore

"Bilo je vrlo elegantno bez ikakvih incidenata na zadovoljstvo svih i na zadovoljstvo patrijarha Porfirija i mitropolita crnogorskog Joanikija i na zadovoljstvo nas koji smo tamo prisustvovali iz Vlade. Nije došlo do incidenta, svi znaju da je potpisano i taj način je nešto što bi u Crnoj Gori trebalo i u budućnosti da praktikujemo, da se ne delimo, da nemamo sukobe kao što je bilo na Cetinju kada su neki hteli da prekinu 400 godina dugu tradiciju ustoličavanja mitropolita u Cetinjskom manastiru", kaže Joković.

Navodeći da je DPS rekla da će pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepoverenja ovoj vladi, Joković kaže da nemaju dovoljno poslanika u parlamentu da to sprovedu bez nečije podrške.

U tom smislu kaže da će za petnaestak dana u Crnoj Gori pasti sve maske i da će se znati ko je za Temeljni ugovor, a ko protiv, jer je DPS već najavio da će sledeća vlada poništiti Ugovor.

Na pitanje da li će pasti Vlada, Joković kaže da je cilj SNP bio da uđu u Vladu kojoj je ograničen rok sa osnovnim razlogom da se potpiše Temeljni ugovor.

"Da li će pasti, videćemo. Svakako i ako bude trajala, neće dugo trajati, svakako će izbori rešiti sve, ali će se definitivno pokazati ko se nalazi na političkoj sceni, ko je iskreni vernik, ko podržava ovaj istorijski status SPC u Crnoj Gori", naveo je i dodao da su svoj politički cilj ostvarili, a da će se na izborima pokazati da li su radili dobro ili loše.

"JEDNO VAŽNO PITANJE STAVLJENO AD AKTA, NASTAVLJAMO DALJE!" Abazović nakon potpisivanja Temeljnog ugovora

Kaže i da potpisivanje Temeljnog ugovora ne utiče negativno na evrointegracije Crne Gore i navodi da su svi znali da SNP ulazi u vladu zbog potpisivanja.

"Nikako ne može negativno uticati na evropski put. Svi su znali da će biti potpisan i niko nije rekao da ne treba potpisati, već da je potrebno da se reši to pitanje", kazao je Joković.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar