9°C

Beograd

Photo: Printscreen/TV PRVA

Izvor: tanjug

"SLEDI NAM UŽAS I PAKLENA JESEN" Predsednik Vučić o situaciji u svetu i energetici: "Obećavam narodu da ćemo da čuvamo svoju politiku koliko god možemo!"

 Kada nam budu rekli da nam je ostalo šest meseci do ulaska u EU, mi ćemo u potpunosti usaglasiti našu politiku sa njihovom, jer je naša obaveza da do kraja to učinimo, rekao je predsednik Aleksandar Vučić, povodom očekivanja da Srbija uvede sankcije Rusiji.

Na pitanje da li će moći da zadrži svoj stav, kazao: „Obećavam narodu da ćemo da čuvamo svoju politiku koliko god možemo“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Čvršće je moje „čuvaćemo koliko god možemo“ nego zaklinjanje na bibliju ili bilo šta svih ostalih na političkoj sceni. Naše je da radimo svoj posao, da gledamo šta je naša politika, a to je da budemo na evropskom putu, čuvamo tradicionalna prijateljstva i vodimo samostalnu politiku“, ukazao je on.

Istakao je da će Srbija, naravno, kada bude obaveštena da je ostalo šest meseci do članstva u EU, usaglasiti potpuno svoju politiku, jer je obaveza da to učini do kraja pristupnog procesa.

Povodom situacije u svetu izazvane ratom u Ukrajini kazao je da očekuje veliku nervozu od 15.septembra, da sledi užas i paklena jesen.

Predsednik Vučić ponovio svoj stav o vojnoj neutralnosti: "Srbiji nisu potrebne bilo čije vojne baze!"

On je izjavio da Srbija nema problem sa gasom, ali da on želi da država obezbedi i da bude dovoljno električne energije u predstojećem periodu.

Vučić je ukazao da struja danas na berzi u regionu košta 440 evra po megavat-satu, u Francuskoj i Nemačkoj preko 500 evra.

“Fjučersi su na preko 1.000 evra po megavat-satu, a pri tome kažu da ih viša sila neće sprečiti da nam zabrane uvoz, čak i kada platimo struju preko 1.000 evra… A, vi za stan, struju plaćate 41 evro. A, država 440 evra…”, konstatovao je Vučić.

Kako kaže, sve su cene povećane, i ako želimo da se obezbedimo za decembar i januar, moramo da razmišljamo sa više od 1.000 evra cene.

Naveo je i da je cena gasa porasla, i danas je 2.230 evra, što, kaže, kad se u obzir uzmu posrednici, trgovci, drugi troškovi, izmađe na 2.600-2.700 evra, što, kaže, “nije normalno”.

“Sedam do osam puta su cene veće od normalnih, i zato se Nemačka, ozbiljna zemlja, priprema i otud odluka da stanovi u toj zemlji ne mogu da budu topliji od 19 stepeni. Moramo da gledamo šta radi Nemačka i da se spremamo za to”, rekao je Vučić.

On je rekao i da je besmisleno da u Beogradu temperature u stanovima bude 23-24 stepena.

“Nemamo u ovom trenutku problem sa gasom, želimo da obebzedimo dovoljno struje”, poručio je Vučić.

Kako je rekao, još čeka da se obezbedi gas za pojedine termoelektrane-toplane, u Novom Sadu, Pančevu, Zrenjaninu…

“Ako TE-TO Zrenjanin napunimo gasom, da nam i to proizvodi struju, onda ćemo merama sličnim Nemačkoj, odnosno ako za jedan stepen smanjimo temperature, potrošiti 300 umesto 370 miliona kubnih metrara gasa. To su ogromne uštede na jednom stepenu”, rekao je Vučić.

Time se, dalje, obezbeđuje višak gasa za električnu energiju, koja je potrebna u svim delovima Srbije.

“Sada pravimo sve te matematike i gimnastike, da izračunamo šta možemo. Jer, napravimo ugovor sa Bugarskom za ugalj, pa ne dođe ništa, pošto kažu da ne može da dođe baržama.. Napravite ugovor sa Rumunima, ne može da dođe.. Dovlačimo sada šta možemo kamionima i vozovima. Sve je užasno”, rekao je Vučić.

Dodao je da je cena uglja značajno porasla, a on je sada neophodan, podsećajući još jednom da su neki tražili da se odreknemo uglja…

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar