5°C

Beograd

Photo: Printscreen/TV HAPPY

Izvor: Tanjug

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović o eksploataciji litijuma: "To je mogla da bude velika razvojna šansa za Srbiju!"

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da pojedinci i dalje koriste litijum u političke svrhe i da potpirivanjem, neznanjem i širenjem panike pokušavaju sebi da stvore politički profit, čime građanima uskraćuju mogućnost da u Srbiji imaju visoko plaćen posao.

„Litijum je kritična mineralna sirovina na globalnom nivou, to je nafta 21. veka i očekuje se da do 2050. godine tražnja za litijumom biti uvećana za 900 odsto i to je mogla da bude velika razvojna šansa za Srbiju, jer imamo jedinstveno nalazište minerala sa dokazanim rezervama od 158 miliona tona. Sa rudnikom, fabrikom baterija i fabrikom električnih automobila to bi značilo povećanje BDP-a za više od 25 odsto. I, što je najvažnije, jeste mogućnost da na takvim radnim mestima budu naši inženjeri, geolozi, naši ekonomisti. Izgleda da je onima koji su protiv draže da naši stručnjaci odlaze i da rade u drugim državama", rekla je Mihajlovićeva.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Dodala je da bi to bio podzemni rudnik, potpuno digitalizovan, sa najnovijim tehnologijama, visoko sofisticiranom opremom, sa visoko plaćenim poslovima, da ne bi bilo isparenja sumporne kiseline, prženja jadarita na hiljadu stepeni, tečnog otpada...

NEDIMOVIĆ O RAZGOVORU SA POLJOPRIVREDNICIMA: Sastanak je trajao devet sati i biće nastavljen kada god žele

"Nema ničega čime su mesecima plašili građane. Ako hoćemo da zadržimo ljude ovde i da napravimo uslove da se oni koji su otišli vrate, ne smemo da dozvolimo da zbog neznanja i zbog političkog profita ostanemo bez visoko plaćenih radnih mesta i najnovijih tehnologija“, rekla je Mihajlovićeva.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar