3°C

Beograd

Photo: Pixabay, ilustracija

Izvor: Tanjug

Politička grupa socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu pojasnila svoj predlog: "Srbija može da napreduje u pregovorima za pristupanje Uniji samo ako uvede sankcije Rusiji"

Politička grupa socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, predložila je da se u izveštaju EP o proširenju Unije prihati njihov amandman koji kaže da Srbija može da napreduje u pregovorima za pristupanje Uniji samo ako uvede sankcije Rusiji i uskladi svoju spoljašnu politiku sa evropskom, precizirano je večeras Tanjugu.

Izvor iz političke grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu pojasnio je da predlog ne predviđa prekid pregovora i naglašava da su sve političke grupe u Parlamentu dale saglasnost da podrže amandman u kome se navodi da Srbija ne može da napreduje u pregovorima ukoliko ne uvede sankcije Rusiji.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Tanjug je imao uvid u finalnu verziju amandmana podnesenih na ižvestaj Evropskog parlament o proširenju čiji je autor hrvatski socijalista, poslanik Tonino Picula.

Amandman kaže da se treba “dati prioritet usklađivanju zemalja kandidata sa zajedničkom spoljašnom i bezednosnom politikom EU-a i napredovati u pregovorima o pristupanju sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU-a protiv Rusije i postigne značajan napredak u reformama povezanim s EU-om; pozvati Srbiju da se uskladi s restriktivnim merama EU-a i politikom EU-a prema Rusiji generalno i da pokaže napredak u demokratiji, vladavini prava i prihvati vrednosti i prioritete Unije”, pise i finalnom nacrtu amandmana.

U amandmanu se dodaje da EU treba da “preispita sva sredstva EU za Srbiju u tom svetlu, posebno sve projekte koji se finansiraju u okviru Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan, kako bi se osiguralo da su svi rashodi EU u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima EU”.

Ursula fon der Lajen predložila je novi paket sankcija Rusiji s ciljem da "Kremlj plati" za eskalaciju sukoba u Ukrajini!

Drugi amandman o Srbiji navodi da treba “pojačati konstruktivan angažman EU s vlastima i Srbije i Kosova kako bi se postigao sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji zasnovan na uzajamnom priznanju dve zemjlje u okviru dijaloga Beograda i Prištine, što je ključno da bi obe zemlje mogle da napreduju na europskom putu i da pridonesu regionalnoj stabilnosti, prosperitetu i normalizaciji odnosa; ponoviti ključnu važnost rešavanja svih otvorenih pitanja kroz dijalog Beograda i Prištine transparentno, pravovremeno i s dobrom voljom”.

O predlogu izveštaja o proširenju očekuje se glasanje 13. oktobra u Komitetu za spoljne poslove EP.

Konačna verzija nacrta izveštaja će dobiti formu Rezolucije Evropskog parlamenta, na glasanju koje se očekuje tokom novembra.

Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za zemlje članice, niti ostale evropske institucije.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar