9°C

Beograd

Photo: Tanjug/Jadranka Ilić

Izvor: Blic.rs

OSAM VAŽNIH SASTANAKA PREDSEDNIKA VUČIĆA ZA OSAM DANA: Od Hila i Ursule fon den Lajen, do Strazbura i Praga, neki od ovih susreta određuju dalji put Srbije!

Osam sastanaka u osam dana, od Beograda preko Sofije i Budimpešte do Strazbura i Praga, od Hila i fon den Lajen do samita koji će odrediti evropsku budućnost Srbije, ali i njene južne pokrajine. Tako izgleda agenda predsednika Srbije Aleksandra Vučića za naredni period. Neki od tih susreta mogli bi da odrede dalji put Srbije.

PREDSEDNIK VUČIĆ SASTAO SE SA FRANCISKOM BRANTNER: Izrazili smo čvrstu volju da nastavimo blisku i direktnu saradnju, jer je Nemačka najveći partner naše privrede

U tih osam susreta su sastanci oči u oči sa visokim diplomatama počev od Brisela do Vašingtona, a svi se iščekuju jer mogu da donesu važne poruke i informacije. Onaj sa predsednicom Evropske komisije Ursulom Fon der Lajen, kao i odluka Saveta Evrope o Kosovu i Samit o Evropskoj političkoj zajednici u Pragu možda su i ključni.

Ovako zgusnut raspored nije slučajan, odlučuje se kako će nadalje izgledati put Srbije ka Evropskoj Uniji ali i iščekuju i ispituju naredni potezi Beograda oko odnosa sa Moskvom. Brisel i Vašington su nekad sugerisali a sada traže da se posegne za najjačom merom, sankcijama i pri tom mere svaki korak koji se tim povodom (ne) napravi.

Gust raspored i izazovne dane najavio je i sam Vučić, rečima da će od petka imati važne sastanke i da prvo dolaze evroparlamentarci i nemački izaslanik za Zapadni Balkan u vezi sa pripremom Berlinske konferencije odnosno samita.

- Zatim, u subotu idem u Bugarsku gde ću imati susret sa Ursulom fon der Lajen i sa kolegama iz Bugarske, Grčke i Severne Makedonije, gde su nam važni još neki dogovori. Već u ponedeljak ću da u Budimpešti razgovaram sa Orbanom i Nehamerom oko migrantske politike - naveo je Vučić.

Sledi i događaj oko Saveta Evrope i prijem Kosova.

- Da li će zaista pokrenuti celu proceduru oko prijema tzv Kosova u članstvo Saveta Evrope, 4. i 5. oktobra ćemo to da vidimo. Biće još neki stvari 4. i 5. oktobra. Takođe, 6. oktobra je veliki samit Evrposke politicke zajednice 41 zemlje u Pragu i u tome ćemo da učestvujemo - dodao je Vučić, čiji je izveštaj naciji o tim događajima nezvanično zakazan za 8. oktobar.

Kakvi su to sastanci i kakve bi mogle da budu posledice svakog od njih?

Jedan od tih važnih susreta već se odigrao, reč je o susretu ambasadora SAD Kristofera Hila. Ne tako davno su se takođe susreli, 17. septembra uoči održavanja "Parade ponosa". Nove razgovore "isprovocirala" su komešanja koja su nastala nakon što je Srbija potpisala Plan konsultacija sa Rusijom na marginama Generalne Skupštine u Njujorku.

I EU i SAD su burno reagovale, Hil je tražio objašnjenje i rekao da "u njemu nema ničeg posebnog", ali i da Rusija takvim koracima želi da opravda rat u Ukrajini.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Održan je u jutarnjim časovima, a posle njega je saopšteno da se razgovaralo o uspešnim sastancima dveju strana na 77. zasedanju Generalne skupštine UN. To se čulo javno a iza kulisa ne bi bilo neočekivano da je bilo reči i o Planu, ali i razmeni očekivanja obe strane: SAD da Srbija uvede sankcije Rusiji, a Beograda da nastavi sa dosadašnjom spoljnom politikom.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik u četvrtak je započeo posetu Srbiji, a u petak se sastaje sa Vučićem. Organizuje se, kako je saopšteno, u okviru dijaloga Evropskog parlamenta sa Narodnom skupštinom, a njen cilj je razgovor o izgledima za saradnju sa Skupštinom u novom sazivu.

Očekuje se da će biti reči i o putu Srbije ka EU, kao i preduzetim koracima. Veoma važan detalj predstavlja i činjenica da u nacrtu izveštaja Evropskog parlamenta stoji i navodni zahtev da EU prekine pregovore sa Srbijom dok ne uvede sankcije Rusiji. Iako ima najava da u zvaničnom izveštaju na kraju neće biti tog zahteva, realno je da će razgovora na tu temu biti tokom susreta Bilčika i Vučića.

Za Bilčikom u Beograd dolazi i specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin u okviru priprema za Berlinski proces koji bi uskoro trebalo da se održi u Berlinu. Taj skup je ranije najavio nemački kancelar Olaf Šolc, a Saracin je već posetio Kosovo kako bi i sa tamošnjim političarima pripremio teren. Uz to, teme razgovora bi mogle biti i ubrzanje pitanje Kosova, na čemu poslednjih dana radi Šolc sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. Pojavili su se navodi da nude model dve Nemačke što je izazvalo buru u javnosti, a Saracin je onda prokomentarisao da se ponekad i jako dobri predlozi "uguše" čim procure u javnost. Vučić je rekao da taj papir od četiri lista nije uzeo, a zato ne bi čudilo da se ponovo nađe na stolu.

Takođe, najave da bi Nemačka mogla da preuzme na sebe izdradu nacrta Statuta ZSO, još jedan su momenat koji povećava značaj ovog sastanka.

Svi ovi su planirani za domaći teren, Beograd, a četvrti se odigrava u Bugarskoj, gde će, kako je sam najavio, imati susret sa Ursulom fon der Lajen i sa kolegama iz Bugarske, Grčke i Severne Makedonije. "Važni su nam još neki dogovori", rekao je Vučić. Na šta je mislio je za sada nepoznanica, a ako bi se išlo logikom aktuelnih događaja, na stolu bi mogli da se nađu i odnos Beograda i Brisela, odnos Srbije i Moskve, otvaranje klastera.

U Bugarskoj će se Vučić, kako je najavljeno, sastati grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom. Ovo je važan sastanak, imajući u vidu da je Grčka jedna od pet zemalja koja nije priznala EU. Takođe, posebno svetlo baca i ne tako sitan detalj, dolazi uoči odlučivanja Saveta Evrope i položaju Kosova u okviru te organizacije.

Priština neguje dobre odnose sa Atinom, što je i povod za glasnije spekulacije da će priznati nezavisnost Kosova. Međutim, grčki zvaničnici ih iznova demantuju i istrajavaju da Grčka po tom pitanju nije promenila stav.

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Mađarske Viktora Orbana i kancelara Austrije Karla Nehamera biće održan u ponedeljak u Budimpešti i posvećen borbi protiv ilegalne imigracije. To je saopštila pres služba mađarskog premijera, a Nehamer je najavio je da će sa mađarskim kolegom i predsednikom Srbije razgovarati i o zajedničkoj akciji protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja.

Međutim, poznato je da je Orban bio taj koji je zahteva što brži prijem Srbije u EU i uglavnom držao stanu našoj zemlji u Briselu, tako da će ovaj susret biti znatno više od značaja najavljene teme.

Kosovo je 12. maja zvanično podnelo zahtev za punopravno članstvo u Savetu Evrope, telu koje se naziva predvorjem Evropske unije, a 4. i 5. će biti poznato i da li će zaista pokrenuti celu proceduru oko prijema.

Zahtev će biti uzet u razmatranje ako dobije podršku više od dve trećine članova Komiteta ministara Saveta Evrope. Dosadašnja iskustva pokazuju da procedura za prijem može trajati do godinu dana, a nekad i više. Rusija je morala da napusti Savet Evrope zbog agresije na Ukrajinu, što je otvorilo vrata Prištini, a najveća bojazan je da bi moglo da utre put za članstvo u drugim međunarodnim organizacijama.

Veliki samit (EPZ) biće održan 6. oktobra u Pragu, a sem 27 država članica EU pozic su dobile i 17 zemalja koje nisu njen deo. Glavna tema bi trebalo da bude formiranje EPZ, a njeno formalno pokretanje bi moglo da usledi na leto sledeće godine. Već je dat i predlog o tri minimalna uslova (što ne znači da ih neće biti i više) a onaj koji bi mogao da bude kamen spoticanja za Beograd je poslednje naveden i tiče se sankcije Rusiji.

- Geopolitičko usklađivanje sa stavom EU o ruskoj agresiji (punoverno učešće u sankcijama) - deo je predloga "Bruegela", najuticajnije tink-tenk organizacije u Briselu.

Takođe, podrazumeva i da proširenje EU ponovo bude aktuelno posle 2030, što znači da Srbija bi bila deo tog procesa ako ispuni sve potrebne korake.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar