Izvor: TANJUG
09.11.2022 u 13:39
0

„KRIZA U SVETU PRILIKA ZA RAZVOJ SRBIJE KROZ RUDARSKI SEKTOR“ Poruka ambasadora Australije Danijela Emerija

Ambasador Australije u Srbiji Danijel Emeri rekao je danas da Srbija sa svojim rudnim bogatstvom ima značajnu priliku za razvoj, ali da država mora da donese neke „jasne“ odluke da bi tu priliku iskoristila i dodao je da zakonodavstvo i politika imaju ključnu ulogu u donošenju tih odluka.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

-U Srbiji posluje nekoliko australijskih rudarskih kompanija, što pokazuje da su zainteresovane da rade ovde, uprkos negativnim stvarima koje su se nekima od njih događale ovde prošle godine- rekao je Emeri učestvujući na dvodenvnoj konferenciji „Mineralni resursi Srbije, održiv rast kroz odgovorno rudarstvo“ u ogranizaciji Delfi ekonomskog foruma.

Podsetio je na ekonomski i politički kontekst u kojem se svetska privreda nalazi zbog rata u Ukrajini, na prekinute lance snabdevanja, odricanja EU od nekih izvora snabdevanja energijom i prelaska na zelenu ekonomiju.

-EU je objavila spisak ključnih minerala za razvoj evropske privrede, a Fon der Lajen je rekla da će smanjiti uvoz minerala iz Rusije i Kine. Potražnja za retkim mineralima će porasti, a Australija koja ima značajne naslage retkih minerala sarađivaće sa ostalim zemljama sveta. Države moraju zajednički investirati u resurese sa pouzdanim partnerima koji su posvećeni redu u svetu -rekao je australijski ambasador Emeri.

Procenio je da se šansa Srbije nalazi u tome što ima značajna nalazišta minerala, veoma visok nivo ekonomske saradnje sa EU, školovanu radnu snagu sa tradicijom u rudarstvu i nije pogođena poremećajem transporta roba, tako da može da obezbedi značajne prednosti i da utiče na razvoj industrije baterija, električnih vozila i reciklaže, uz unapređenje ljudskog kapitala, infrstrukture i prihoda države.

-Da bi se to desilo država mora da donese fundamanetalne odluke o ulozi rudarstva i da odluči da li će investicije biti obezbeđene i primkjene iz svih država ili će iz nekih geopolotičkih razloga nekima biti ograničene-naveo je Emeri.

On je napomeniuo da su neka nalazišta retkih minerala u Srbiji netaknuta zbog zabrinutosti za ekološka pitanja i ocenio da bi prioritet vlade morala biti zaštita životne sredine, ali da postojeća kriza u svetu otvara Srbiji vrata razvoja.

Ambasador Kanade Džajls Norman rekao je da održiva ekonomija koja je budućnost zahteva retke minerale i da ta zemlje želi da iskoristi priliku za razvoj.

-Srbija ima dugu tradiciju rudarstva i vođene su javne debate o njenoj budućnosti. Ministarka (Dubravka Ðedović) se suočava sa donošnjem nekih teških odluka o budućnosti rudastva- smatra Norman.

Dodao je da Kanada sa Srbijiom u sektoru rudarstva sarađuje davanjem saveta i tehničkom podrškom i da se nada prilikama za nove investicije.

-Ovde prisutne kompanije su tehnološki napredne i odgovorne, tako da ovo možete da shvatate kao ponudu. Mislim da Srbija ima svetlu budućnost i povoljne prilike i želimo da sarađujemo sa Vladom Srbije i sa vašim naučnim institucijama-naglasio je Norman.

Ambasador Finske u Srbiji Kimo Lahdevirta rekao je da je najvažnije u izgradnji nove svetske zelene ekonomije povećenje stepena reciklaže.

-Globalne mineralne rezerve nisu dovolje da bi se isporučilo dovoljno sirovina za napuštanje fosilnih goriva. Moramo da pripremimo društva da troše manje kako bismo postigli ciljeve zelene tranzicije i zato je važno da se poveća uloga cirkularne ekonomije- rekao je Lahdevirta.

On je naglasio da su finske kompanije decenijama prisutne u Srbiji i izrazio nadu da će u budućnosti dati još veći doprinos unapređenju industrijskog i rudarskog sektora u našoj zemlji.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter