6°C

Beograd

Photo: Printscreen/TV HAPPY

Izvor: HAPPY BSC

Zoran Anđelković u emisiji "ĆIRILICA": "Njima je bilo nedovoljno da smo mi uža Srbija, ideja je bila slomiti još Srbiju, da ostane samo Beogradski pašaluk!"

U emisiji "ĆIRILICA" na kanalu TV HAPPY (21.00) bivši političar Zoran Anđelković, podsetio je na činjenicu da se raspad Jugoslavije prognozirao mnogo pre nego što je do njega došlo.

Bivši političar ispričao je i nekoliko zanimljivih anegdota 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

"Ja sam bio u Omladini Srbije, 1984, 1985, 1986, sam bio predsednik Omladine Srbije i onda sam otišao za sekretara Omladine Jugoslavije. Ja sam imao taj problem što sam u isto vreme kada sam bio sekretar Omladine Jugoslavije postao i član predsedništva CK Srbije, tako da sam ja bio, što bi rekli i na jednoj i na drugoj poziciji. Ja sam bio Jugosloven na neki način, svi smo bili akcijaši, išli po radnim akcijama putovali po Jugoslaviji, ja dođem tamo, a niko više ne priča o Jugoslaviji, svi kažu: "To ćemo na nivou Federacije, ali to nema veze sa Federacijom, to mi na nivou republika i pokrajina. U federaciji da se priča o federativnim organima, a sve će se rešavati u republikama i pokrajinama. U sećanju mi je jedan razgovor, poseta Svetozara Vukmanovića Tempa  i sada ga vodimo u jednu veliku firmu, a on kaže: "To će da se raspadne", direktor se hvali kako smo mi uspeli reformu da napravimo, a on kaže: "To će da se raspadne kao Jugoslavija", to je 1981. "Kako će da se raspadne Jugoslavija?". "Jugoslavija je gotova", kaže, "Svaka republika i pokrajina ima Narodnu banku, SDK – to su Narodne banke. To će se jednog trenutka samo raspasti"", kazao je Anđelković.

On je potom ispričao jednu anegdotu oko inicijative za ukidanje nošenja "Štafete mladosti".

"Sećam se jednom, mi smo kao centralna Srbija, ili uža Srbija kako su nas preciznije zvali, UŽAS, bilo je stalno na tim organima saveznim u predsedništvu SFRJ 5:3. Srbija je mogla da računa na glas iz Crne Gore i na glas iz Makedonije, a sve drugo, uključujući i glas, pre svega iz Vojvodine, glas iz Novog Sada je uvek bio isti kao glas iz Zagreba, prema tome uglavnom je uvek bilo 5:3. Mi smo rešili u Omladini da ukinemo ono nošenje štafete, ali ovi se poplašili tamo, da odemo ipak na Predsedništvo, šta misle... To je 15. tačka i ja čekam dva dana da dođem na dnevni red zbog pet minuta. Ja dva dana čekam jer je rasprava o sledećem, Izveštaj o finansiranju Saveza komunista Jugoslavije, nije tu pitanje količina para, nebitna je količina para u smislu niko to ne dovodi u pitanje, nego zato što u izveštaju piše: 1, 2, 3, 4, 5, 6. Srbija, pa onda pod a Vojvodina, i pod b Kosovo. Ovi iz vojvodine Đorđe Stojišić i ostali dva dana drže sednicu predsedništva raspravljaju, ne dozvoljavaju da piše „6. a“ nego traže da piše 7 Vojvodina i 8 Kosovo. Takav je odnos bio. Njima je bilo nedovoljno da smo mi uža Srbija, ideja je bila slomiti još Srbiju, da ostane samo Beogradski pašaluk", podestio je Anđelković.

Bivši političar je izjavio i da je 1987. čitao tekst Bžežinskog koji takođe predviđa raspad Jugoslavije.

"Oni su smatrali da smo mi previše Jugosloveni, a da je to prošlost. Mi kada smo pričali sa strancima, oni su nam isto govorili: "Kada ćete da se raspadnete?", a nama normalna situacija, mislimo: "Kako da se raspadne Jugoslavija?“. Sećate se u to vreme, 1987. kada se pojavio onaj tekst Bžežinskog koji je govorio kako Jugoslaviji treba davati kredite, koliko god hoće, u jednom trenutku uvesti sankcije, naglo oboriti životni standard u Jugoslaviji. Podstaći sukob Srba i Hrvata, Srba i Albanaca i na taj način razbiti Jugoslaviju. Mi smo to čitali i da budem iskren, nije me interesovalo da sačuvam taj papir jer sam mislio: "Kakve gluposti sada tamo neki Amerikanci pričaju...“ Mi smo bili uvereni u Jugoslaviju, a oni su se pripremali da ta Jugoslavija nestane i to je razlika između nas i njih“,

Na pitanje novinara Milomira Marića kada je saznao da se ide na rat, da je NATO bombardovanje pred Srbijom, da je neko Albancima obećao nezavisnost, on je odgovorio da se tako nešto moglo naslutiti iz svih razgovora sa stranim predstavnicima.

"To je bilo vidljivo u svim razgovorima sa ovim stranim predstavnicima, da se mi tu ne foliramo, jer bilo šta da kažeš u korist Srbije, a da slučajno ne kažeš da ima dva miliona Albanaca, odmah si težak srpski nacionalista, teži nego 70-ih i 80-ih". 

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".

Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar