5°C

Beograd

Photo: Foto Dario Konstantinović

Izvor: Tanjug

Ministarka kulture Maja Gojković otvorila je u Pragu izložbu posvećenu Nikoli Tesli pod nazivom "Praški student"!

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković otvorila je u Pragu izložbu posvećenu Nikoli Tesli pod nazivom "Praški student" i istakla da bezrezervnom podrškom u organizovanju ove izložbe Ministarstvo još jednom daje doprinos očuvanju sećanja na, po mnogima, najvećeg srpskog i svetskog pronalazača prošlog milenijuma.

"To je naš dug prema njemu i obaveza koju imamo prema sadašnjim i budućim generacijama. Između ostalog i zato što on i danas predstavlja sponu između naših naroda i država i što, poput čitave oblasti kulture, čini da se još bolje upoznamo i razumemo. Taj njegov poklon čovečanstvu, kroz događaje kao što je ova izložba, nastaviće da bude inspiracija mnogim generacijama koje dolaze“, poručila je Gojković.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Dodala je da je u planu da ta i druge izložbe iz Srbije sa temom Nikole Tesle gostuju i u ostalim evropskim i svetskim centrima kulture i umetnosti.

Gojković je kazala da se izložbom nastavlja negovanje veze, koja je nastala pre više od 140 godina i prvog boravka Nikole Tesle u „gradu stotinu tornjeva“, kao i da ova izložba predstavlja novi susret velikana nauke i mesta čuvenog po svojoj bogatoj kulturi i tradiciji.

„Na izložbi pred nama hronološki su predstavljeni Teslin životni i naučni put, kao i istorijski trenutak i duh vremena u kome je živeo i stvarao”, rekla je Gojković.

Dodala je da je poseban deo posvećen njegovim odnosima sa Pragom i Češkom, u kojima je boravio dva puta, radi školovanja, 1880. godine i skoro šest decenija kasnije, kao počasni gost na univerzitetu.

Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović obišli su Centar za obuku jedinica za multinacionalne operacije!

Gojković je navela da izložbu čini samo deo eksponata iz njegove bogate zaostavštine, među kojima preovlađuju patenti, crteži i fotografije, zatim makete laboratorija u kojima je izvodio eksperimente, kao i modeli velikih pronalazaka, kako bi se posetiocima barem delom ilustrovalo koliki je doprinos Tesla pružio celom svetu.

Podsetila je na međusobnu povezanost Tesle i Praga, o čemu svedoči i pismo koje je iz Njujorka Tesla uputio tadašnjem gradonačelniku, a u kojem je naveo da "u svom umu drži i dalje dragocene uspomene na prelepi grad Prag“.

Ministarka je posebno ukazala na veliko poštovanje, koje je genijalni srpski izumitelj uživao u Češkoj, kao nosilac ordena Belog lava, i gde je dobio ulicu, park i najveći spomenik na svetu.

"O fenomenu Tesla i tome koliko su njegovi pronalasci menjali tokove istorije, napisani su najraznovrsniji tekstovi i naučni radovi. Njegov lik i delo i danas su nepresušna inspiracija mnogobrojnim stvaraocima i umetnicima iz svih delova sveta, a jedna od najvećih svetskih elektroenergetskih i inovatorskih kompanija ponela je njegovo ime“, ocenila je Gojković.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i govorili Tomaš Hubl, predsednik upravnog odbora starog Sajmišta u Pragu i Ondrej Hrast, pomoćnik ministra kulture Češke Republike, koji je istakao važnost Nikole Tesle.

"Nikola Tesla, koga smo zvali i ''gospodar munja'', čiju ćemo izložbu, odnosno elemente izložbe, večeras imati priliku da vidimo, je neko, čiji su pronalasci bili, i sigurno će biti, inspiracija mnogima“, rekao je Hrast i izrazio uverenje posle današnjeg sastanka sa ministarkom kulture Srbije da će saradnja dve zemlje u oblasti kulture u budućnosti dati dobre rezultate.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".

Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar