5°C

Beograd

Photo: tanjug vlada republike srbije slobodan miljevic

Izvor: Happy BSC

Venecijanskoj komisiji predstavljeni radni tekstovi zakona

Predsednica Vlade Ana Brnabić i ministarka pravde Maja Popović predstavile su izvestiocima Venecijanske komisije radne tekstove novih javnotužilačkih zakona.

Premijerka Ana Brnabić sastaće se u petak sa Emanuelom Žiofreom i ambasadorima zemalja članica EU!

Na sastanku su izneta očekivanja da će normativna rešenja, sadržana u novim zakonima o javnom tužilaštvu i o Visokom savetu tužilaštva, osigurati veću samostalnost javnog tužilaštva, čime će se osnažiti temelji pravne sigurnosti i vladavine prava. Istaknuto je očekivanje da će unapređenjem pravosudnog sistema biti stvoreni uslovi za uspešniju zaštitu ljudskih prava i jačanje demokratskih kapaciteta Republike Srbije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Tokom sastanka sa članovima ovog savetodavnog tela Saveta Evrope konstatovano je da je stručna pomoć Vencijanske komisije od izuzetnog značaja za proces usklađivanja zakonskih okvira sa usvojenim ustavnim promenama.

Izvestioci Venecijanske komisije upoznati su sa aktivnostima i rezultatima rada Radne grupe, kriterijumom za izbor njenih članova, kao i o drugim pitanjima koja se odnose na transparentnost i inkluzivnost postupka izrade novih javnotužilačkih zakona. Kroz niz sadržajnih i konstruktivnih razgovora razmotrena su nova normativna rešenja, kojim treba da se unapredi položaj javnih tužilaca, dosledno sprovede načelo podele vlasti i učvrsti vladavina prava.

Pored predstavnika Ministarstva pravde, u razgovorima sa izvestiocima Venecijanske komisije učestvovali su predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, članovi Državnog veća tužilaca, kao i narodni poslanici iz vladajućih i opozicionih stranaka.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".

Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar