°C

Beograd

PRED HILJADAMA GRAĐANA: Obeležen Dan sećanja na Oluju

U zemunskom naselju Busije sinoć je državnom manifestacijom obeležavan Dan sećanja na stradale i prognane Srbe povodom 21. godišnjice Oluje.

Brojni građani kažu da su došli su da odaju poštu svim nevinim žrtvama, ali i da pokažu da je srpski narod jedinstven.

Među njima je i Petar Mersin, iz Bečmena, koji je rekao Tanjugu da je došao da oda poštu svim izginulima.

- Došli smo da podržimo ovo i da pokažemo da iI mi postojimo, a ne da se povampirenim ustašama podižu spomenici, Želimo da se jednog dana vrate svi u kuće oni koji su proterani i kojima se svašta učinjeno. Čekamo dan da se svi vrate tamo odakle su došli - rekao je on.

Petar Ðorđević došao je iz Beograda, jer je, kaže, važno da se pokaže da smo složni i da nda ono što je učinjeno Srbima nije dobro.

Dušan Preočanin iz Hrvatske je u Banovce došao i pre Oluje.

- Nikad više nisam išao u Hrvatsku jer ja njihovu državu nisam priznao - rekao je on Tanjugu.

Državna manifestacija počela je parastosom za stradale Srbe, ispred Hrama Svetih Chirila i Metodija, koji je služio patrijarh srpski Irinej, a manifestacija je nastavljena umetničkim programom pod nazivom "Naša je tuga...velika".

Glumci Akademije umetnosti iz Banjaluke govorili su odlomke iz poeme Branka Copica "Na Petrovačkoj cesti", a u programu je učestvovao i KUD Krajina iz Beograda.

Zatim je govorio premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodiki "devojka iz kolone", izbeglica dr Jelena Šarić.

Centralnoj državnoj manifestaciji prisustvovali su članovi vlada Srbije i Republike Srpske, članovi Narodne skupštine Srbije, Narodne skupštine Republike Srpske i drugih državnih organa Srbije i Republike Srpske, predstavnici Vojske Srbije, SPC, diplomatskog kora i građani.

Busije je naselje u beogradskoj opštini Zemun, u kome većinu stanovništva čine srpske izbeglice iz BiH i Hrvatske, posle hrvatske vojne operacije "Oluja".

Akcija hrvatske vojske "Oluja" je trajala pet dana - od 4. do 9. avgusta 1995. i bila je dobro isplanirana akcija proterivanja celokupnog srpskog stanovništva.

Tanjug
Foto: Tanjug/printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar