Izvor:
02.12.2016 u 21:12
0

ALARMANTNO UPOZORENJE: Evo zbog čega su Srbi u ovoj državi NAJUGROŽENIJA NACIJA U EVROPI!

Predsednik Srpske narodne partije, Nenad Popović, u razgovoru u Moskvi sa visokim zvaničnicima Saveta Federacije Rusije ukazao je na težak položaj srpskog naroda u Crnoj Gori, koji je danas, prema njegovim rečima, "najugroženija etnička grupa u Evropi".

Predsednik SNP je istakao, navodi se u saopštenju, da će pitanje položaja Srba u Crnoj Gori u sledeća dva meseca, pored Moskve, otvoriti i pred zvaničnicima u Berlinu i Vašingtonu.

Popović je u razgovoru sa članovima Saveta Federacije, predvođenim Konstantinom Kosačovim, predsednikom Odbora za spoljne poslove, uporedio položaj Srba u Crnoj Gori sa "aparthejdom".

On je istakao da je pripadnicima srpskog naroda u Crnoj Gori uskraćena politička, socijalna i ekonomska jednakost sa drugim narodima u toj zemlji.

– Radi se sve da se ugrozi egzistencija ljudi koji se izjašnjavaju kao Srbi. Zabranjeno im je napredovanje u službi, preti im se otkazima, Srbi koji su visokoškolski obrazovani nemaju mogućnost da se zaposle u državnoj administraciji i državnim preduzećima. Srbi su najbrojnija populacija na birou rada u Crnoj Gori – rekao je Popović.

Kako je pred predstavnicima gornjeg doma ruske Dume istakao režim Mila Ðukanovića sprovodi "identitetski genocid" nad Srbima u Crnoj Gori.

– Vlast u Crnoj Gori izbacila je iz upotrebe srpski jezik i srpsko ćirilično pismo. Srpski pisci se brišu iz nastavnog programa sa ciljem da se zatre istorijska povezanost Crne Gore sa srpskim kulturnim identitetom" rekao je Popović koji je dodao i da se obrazovnom sistemu vrši diskriminacija studenata koji studiraju srpski jezik "u odnosu na studente koji studiraju novoustanovljeni crnogorski jezik".

On je izrazio duboku zabrinutost zbog sistemskog rada na urušavanju prava i sloboda srpskog naroda koji, kaže, podseća na progon Srba od strane ustaško-nacistickog režima u Hrvatskoj za vreme Drugog svetskog rata.

Popović je ukazao i na ugroženost SPC na teritoriji Crne Gore i naveo da je sveštenstvo SPC izloženo progonu, da se donose zakoni kojima se ukidaju ranije stečeni pravni subjektiviteti SPC sa namerom da se od nje oduzmu hramovi, crkve i manastirski kompleksi "koji bi kasnije bili dodeljeni nekanonskoj i nepriznatoj Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi".

Ukazao je i da, rečeno je u saopstenju, jedino Srbima u Crnoj Gori nije dozvoljeno da imaju dvojne pasoše, dok je Albancima, Hrvatima i građanima BiH ta mogućnost dozvollena.

– Dokle će međunarodna zajednica da ćuti na očigledno ugnjetavanje i urušavanje prava Srba u Crnoj Gori koje je režim Ðukanovića pretvorio u građane drugog reda u srcu Evrope – upitao je Popović koji je dodao i da će pitanje položaja Srba u Crnoj Gori u sledeća dva meseca, pored Moskve, otvoriti i pred zvaničnicima u Berlinu i Vašingtonu.

– Kriminalni režim Mila Ðukanovića želi na sve načine da istrebi srpski narod iz Crne Gore. Za sada se to radi kroz represivne mere institucija države, a samo je pitanje trenutka kada će krenuti i u njihovo fizičko istrebljenje. Zato je važno da ovo pitanje bude internacionalizovano kako bi dobilo adekvatnu pažnju svetske medijske i političke javnosti – zaključio je Popović.

Tanjug
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter