Izvor: Tanjug.rs
24.04.2023 u 21:40
0

ALEKSANDRA ĐUROVIĆ: Kvinta u Savetu Evrope demonstrirala silu

Šefica Misije Srbije pri Savetu Evrope (SE) Aleksandra Đurović, izjavila je danas da je stavljanje na dnevni red pristupanja tzv. Kosova Savetu Evrope bila demonstracija sile zemalja Kvinte, pre svega Nemačke, koja je imala lidersku ulogu u okupljanju zemalja članica za podršku vanrednog sastanka Komiteta ministara mimo svih pravila i procedure.

Đurović je rekla Tanjugu da je to sumrak međunarodnog prava u SE i da je današnjom odlukom prekršen ne samo Statut SE, nego i procedura, koja izričito nalaže da svaki sastanak koji sledi mora da bude jasno definisan na poslednjem sastanku.

„Mi smo se na kršenje pravila i procedure pozvali upravo zato što se ništa urgentno nije desilo. Zahtev za članstvo stoji već 11 meseci u fioci predsedavajućeg Komiteta ministara i baš sada da se urgentno zatraži vanredni sastanak je pokazivanje sile od strane najvažnijih članica, država Kvinte“, poručila je Đurović.

Navela je da Srbija ne može da bude nezadovoljna rezultatima glasanja u SE, jer misli da je druga strana više očekivala i mnogo više bila angažovana. Podsetila je da su, od 46 zemalja SE, 34 priznale jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova.

„Ako pogledamo rezultate glasanja, možemo da vidimo da 13 zemalja nije bilo za donošenje takve odluke. Nijedna od zemalja koje nisu priznala tzv, Kosovo nije glasala u prilog te odluke, a s druge strane, Mađarska, koja jeste priznala Kosovo, glasala je protiv. Ovo ne može da bude smatrano kao neuspeh sa naše stane. Pre bih rekla da je ovo poraz i sumrak međunarodnog prava u instituciji koja, kao jedan od tri stuba svog delovanja, ima upravo međunarodno pravo“, rekla je Đurović.

Što se tiče uzdržanosti Slovačke i Grčke, šefica Misije Srbije pri SE kaže da su sa njima obavljeni razgovori, da su se njihovi stavovi menjali, ali da je njihova uzdržanost rezultat pritisaka kojima su bili izloženi svi. Đurović kaže da je njoj najjači utisak sa današnje sednice SE bilo to nijedna od 33 zemlje koje su glasale za prijem tzv Kosova u SE nije obrazložila svoju odluku, osim Albanije.

„Nijedan od predstavnika 32 zemlje se nije javio i ja bih rekla da je to ćutanje od onih koji su podržali jednu takvu pogrešnu poruku govori samo za sebe, da oni nisu imali argumentaciju koju bi mogli da iznesu i da su se na kraju odlučili za ćutanje. To najviše govori o samoj odluci koja je doneta“, navela je Đurović. Na pitanje koliki diplomatski prostor ostaje Srbiji u pokušaju da spreči članstvo tzv Kosova u SE, Đurović je odgovorila da je sada težište u Parlamentarnoj skupštini i da će to biti težak zadatak za našu delegaciju.

„Ako ste videli taj Nacrt odluke, između ostalog, u preambuli se pominje poštovanje Briselskog i Ohridskog sporazuma od strane Prištine. To je nešto što su zemlje koje su podržale tu odluku u neformalnim razgovorima isticale kao njihov način da uslove dalji napredak Prištine od koje se očekuje ispunjenje njihovih obaveza, a u prvom redu formiranje Zajednice srpskih opština“, istakla je Đurović.

Ona je navela da zahtev Prištine sada ide u Parlamentarnu skupštinu gde Biro parlamentarne skupštine treba da konstatuje prijem zahteva za davanje mišljenja o članstvu tzv Kosova, a da zatim sledi procedura u kojoj politički i pravni komiteti u okviru Parlamentarne skupštine da imenuju izvestioce i daju izveštaje, a na kraju finalna odluka mora da bude izglasana na plenumu dvotrećinskom većinom, a zatim se mišljenje ponovo vraća u Komitet ministara SE.

„SRBI KURTIJA POSLALI U POLITIČKI KONTEJNER“: Petković saopštio rezultate izbora na severu KiM, glasalo 13 Srba i 1.566 Albanaca

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter