Izvor: Happy BSC
13.04.2022 u 12:19
0

BELA KUĆA UDARILA JAK ŠAMAR LAŽNOJ DRŽAVI KOSOVO! To je zemlja nasilja, korupcije i OGRANIČENJA sloboda

Krivična dela koja uključuju diskriminaciju, nasilje ili pretnje nasiljem nad pripadnicima manjina, povratak raseljenih praćen bezbednosnim incidentima, korupcija u vladi i nekažnjivost, ograničenja u slobodi izveštavanja neki su od problema na koje je ukazao Stejt department u godišnjem izveštaju o ljudskim pravima na samoproglašenom Kosovu za 2021. godinu.

Stejt department konstatuje da su prijave o nasilju i diskriminaciji nad manjinama i dalje prisutne kao i da je povratak pripadnika manjinskih zajednica izbeglih tokom rata ostao izazov.

SRAMNI UDAR STEJT DEPARTMENTA NA SRBIJU! Pažljivo pročitajte šta su napisali, nastavlja se pritisak Vašingtona na Beograd

„UNHCR je izvestio da veliki broj pojedinaca i dalje ima potrebe vezane za raseljavanje koje proizilaze iz sukoba 1998-99 i nasilnih događaja iz 2004. godine, uključujući 15.699 raseljenih lica unutar zemlje“, dodaje se u izevštaju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Stejt department navodi i da su prepreke za povratak raseljenih: „Široko rasprostranjena diskriminacija pripadnika manjinskih zajednica, strah od nasilja ili uznemiravanja, nesprovođenje sudskih odluka (posebno onih koje se tiču imovine), uzurpacija imovine, nedostatak pristupa obrazovnim i ekonomskim mogućnostima, ograničena zastupljenost manjinskih zajednica u javnim institucijama i preduzećima i ograničena koordinacija i saradnja između vladinih organa u rešavanju pitanja od značaja“.

Prema izveštaju, do jula 2021. godine UNHCR je izvestio o ukupno 19 incidenata koji su uključivali povratnike i interno raseljena lica, uglavnom u regionu Peći.

Konkretno se ukazuje na slučaj Dragice Gašić u Ðakovici uz napomeni da je njen povratak naišao na snažno protivljenje lokalnih Albanaca, uključujući lokalne političare i udruženje nestalih i ubijenih tokom 1999.

Istovremeno, u izveštaju se navodi da su u julu mediji izvestili o tome da su nepoznate osobe nanele teške telesne povrede raseljenom Srbinu koji je došao da poseti svoju imovinu u opštini Klina.

U izveštaju se kritikuju privremena administracija u Prištini i lokalne vlasti u opštini Dečani zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda samoproglašenog Kosova iz 2016. godine koja se odnosi na manastir Visoki Dečani.

„Centralne i lokalne vlasti u Dečanima nastavile su da odbijaju da sprovode odluku Ustavnog suda iz 2016. godine kojom se potvrđuje vlasništvo Srpske pravoslavne crkve nad više od 24 hektara zemljišta pored manastira Visoki Dečani. U septembru je Ustavni sud konstatovao kontinuirano odbijanje vlade da sprovede sudsku odluku i to pitanje uputio državnom tužiocu. Do decembra tužilac nije pokrenuo krivični postupak. Niko od službenika koji nije izvršio nalog suda nije kažnjen“, navodi se u izveštaju.

Navodi se i da su neki predstavnici kosovskih Srba ukazali na to institucije u Pristini nisu izvršile sudske odluke u korist Srba, posebno kada su u pitanju imovinski sporovi.

U izveštaju se citira Misija Evropske unije za vladavinu prava, koja je utvrdila da su sudovi često izricali blaže od zakonske kazne u slučajevima silovanja i da retko preduzimaju korake da zaštite žrtve i svedoke.

Tužilaštvo za pomoć žrtvama prijavilo je porast nasilja u porodici sa 1.145 slučajeva prijavljenih u 2020. godini na 1.374 slučaja od januara do avgusta 2021. godine.

„Društveno nasilje, kao i socijalna diskriminacija i diskriminacija pri zapošljavanju, i dalje su postojali protiv kosovskih Srba i drugih etničkih manjinskih zajednica“, precizira se u izveštaju Stejt departmenta.

Izveštaj takođe prenosi navode NVO Aktiv prema kojima se se 48 incidenata usmerenih protiv srpske zajednice i objekata SPC dogodilo u prvih šest meseci 2021. godine o čemu su izveštavali mediji na srpskom jeziku.

U izveštaju Stejt departmenta se navodi i da je bilo pokušaja zastrašivanja predstavnika medija.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter