Izvor: Tanjug
06.04.2023 u 12:07
0

BISLJIMI TUMAČI SPORAZUM KAKO MU ODGOVARA: „U Ohridu i Briselu dogovorena samouprava za srpsku zajednicu a ne formiranje Zajednice“

Potpredsednik vlade privremenih prištinskih institucija i glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izjavio je danas u skupštinskom odboru za spoljne poslove da je u Ohridu i Briselu dogovorena samouprava za srpsku zajednicu a ne formiranje Zajednice, kako je, po njegovim rečima, neki zovu, kao i da je „postignut sporazum dve države“.

On je takođe rekao da će sva dokumenta tzv. Kosova Srbija priznati, a da je Evropska unija sada odgovorna da pet zemalja EU, kao i druge koje to nisu učinile, priznaju nezavisnost tzv. Kosova u najkraćem mogućm roku.

Bisljimi je rekao članovima odbora da samouprava za srpsku zajednicu nema veze sa “Udruženjem, tj. Zajednicom”.

„OSUJETILI SMO PLAN PRIŠTINE“: Petković poručio da u Deklaraciji nema termina „prisilno nestali“

Po njegovim rečima, postoji pet kriterijuma za omogućavanje samouprave za srpsku zajednicu koje mora ispoštovati nacrt statuta koji će, na osnovu dogovora u Briselu, izraditi Upravljački odbor.

-Prvi kriterijum je da li ovaj nacrt predviđa novi nivo upravljanja i naravno ako predviđa novi nivo upravljanja, smatra se neprihvatljivim za dalje razgovore. Drugo, potrebno je proveriti da li nacrt predlaže kolektivna prava, od čega takođe zavisi prihvatljivost nacrta. Treće, u kojoj meri je to u skladu sa sporazumima iz 2015. i 2013. godine i četvrto, koliko je to u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2015. Peti kriterijum je koliko je nacrt u skladu sa pismom koje je Federika Mogerini uputila Vladi Kosova, u kome je precizirano koja ovlašćenja može da ima to udruženje- rekao je Bisljimi.

On kaže da je za njega to dovoljno da se uveri da „ova vrsta samoupravljanja nema ništa od onoga što smo mi nazvali ’Zajednica’“.

Glavni prištinski pregovarač je istakao i da je uspeh koji je postigao prištinski pregovarački tim to što će, po njegovim rečima, Srbija da prizna takozvane RKS tablice, nasuprot sporazumima ranijih vlada koje su priznale srpske tablice, a ne i obrnuto.

-Kosovo i Srbija su sada saglasni da primenjuju princip koji međusobno poštuje nezavisnost, autonomiju i teritorijalni integritet. Dakle ne radi se više o dogovoru jedne države sa nekim njenim delom, već je postignut sporazum između dve države -smatra Bisljimi i navodi da je sporazumom predviđen redosled ispunjavanja dogovorenog, ne precizirajući koji je to redosled.

Po njegovim rečima, zemlje Kvinte su posle 18. marta počele da održavaju sastanke sa predstavnicima država koje ne priznaju takozvanu kosovsku državnost, a Srbija, kako kaže, neće ometati članstvo tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama i obrnuto.

-U kojoj meri i kada može da dođe do konačnog priznanja Kosova, ostaje da se vidi. To je unutrašnja politika i dinamika svake države i mislim da nemamo ni potencijala ni kapaciteta da mi na to utičemo. Ono što je važno, jeste da je Evropska unija preuzela obaveze na našem putu ka evropskim integracijama i u slučaju da evropske integracije ometaju ove države, to je zato što Evropska unija nije ispunila svoje obaveze koje proizilaze iz sporazuma -zaključio je Bisljimi i napustio sastanak sa članovima odbora jer se u Skupštini održava sednica, na kojoj je prva tačka, izveštaj rasprava o dvogodišnjici rada vlade Aljbina Kurtija

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter