Izvor: BSC HAPPY
23.01.2023 u 23:01
0

Bojan Bilbija u emisiji „ĆIRILICA“ na TV HAPPY: „U uslovima svetskog sukoba, svrstavati se sada, mislim da bi bila katastrofa!“

U emisiji „ĆIRILICA“ na kanalu TV HAPPY novinar Bojan Bilbija komentarisao je aktuelnu geopolitičku situaciju i uticaj kakav ona ima na Srbiju.

Bilbija je, između ostalog, izjavio da smo posle 10 godina došli u situaciju koja je otprilike: „uzmi ili ostavi“.

„Mi smo se našli u nekoj vrsti „savršene oluje“ i treba pažljivo razmotriti kako smo uopšte došli u ovu situaciju da praktično imamo neku vrstu ultimatuma. Nadamo se da neće biti ultimatum ali već pritisci su sve veći i veći. Kako smo došli posle 10 godina, sada na jednom baš u ovu situaciju da je sada otprilike: „uzmi ili ostavi“. A tu se nekoliko faktora steklo da bismo ovde mi sada ovako o ovome pričali: Mi imamo Kurtija, kao teškog ekstremistu, ali čoveka koji je ideološki erstrremista, on je opasniji , „ekstremista u fraku“, koji je najopasnija sorta i očigledno je spreman da izvršava razne naloge koji mu stižu. Nije se tako strašno ništa desilo sa dolaskom Bajdenove administracije, ali promena se ipak desila, to je ipak značajna promena u poređenju sa administracijom Trampa. Nisu se najgore stvari desile, kako su opet neki zlobuci predviđali, koji su takođe bili nerealni, ali činjenica je recimo da Vašingtonski sporazum više ne važi. To je činjenica i to je rezultat delovanja Bajdenove administracije. Da su Amerikanci hteli da važi, itekako bi važio. Međutim ne važi, Priština ide u međunarodne organizacije, hrli prosto u Evropsku uniju i Savet Evrope, sada pritisak ide i da se ka Ujedinjenim nacijama puste. Top je rušenje Vašingtonskog sporazuma, a kako je došlo do Vašingtonskog sporazuma, pa tako što je očigledno ta Trampova administracija za nas bila tu i tamo blaža. Nisu od nas tražili neke nemoguće stvari, već ono što je realno i to je onaj pristup koji nama odgovara. Hajde da postižemo sporazume o onome što je realno, a ne da se vrši pritisak da Srbija prihvati ono što je nerealno. To su potpuno dva različita pristupa iako Bajdenova administracija, složićemo se, nije još tu dovela nosače aviona u Jadran, šestu flotu“, izjavio je Bilbija.

OBRAD KESIĆ za emisiju „ĆIRILICA“: „Srbija je važnija za mir i stabilnost na prostoru Zapadnog Balkana više nego Priština“

Na konstataciju novinara Milomira Marića da je južno krilo NATO dalo garancije, pre povlačenja barikada, da će zaštititi srpski narod, i da dugo nismo imali takve garancije, Bilbija je podsetio da sada imamo nasilje nad srpskom decom, što odavno nismo imali, bar 10 godina.

„Sada imamo situaciju kakvu nismo imali par 10 godina. Imamo promene u Nemačkoj koje su moguće i ključne zapravo, to što je Angela Merkel predstavljala  ipak tu jednu… Iz njenog kabineta niko nije došao sa planom ultimatuma, da mora da se prizna ili da se u Ujedinjene nacije pusti tzv. Kosovo, ipak je to bila drugačija politika. Nikada nismo, bar ne tako javno, iz njenog okruženja i nje same čuli za mogućnost da bi nemačke investicije mogle da se povlače iz Srbije ili za neke sankcije prema Srbiji… To sve ništa nije bilo. Ne samo što se promenila ona i došao je Šolc koji, da kažem ima dosta hladniji ton prema Srbiji, ako možemo tako da se izrazimo, nego su došli i „Zeleni“ kao direktni eksponent praktično američkih demokrata, cele one struje koja nama najmanje odgovara“, smatra novinar.

On se osvrnuo i na situaciju u regionu.

„ĆIRILICA“ na TV HAPPY Darko Obradović: „U takvoj jednoj situaciji gde je Beograd najveći grad od Beča do Istanbula, mi moramo da kažemo „Mi želimo da budemo ovde““

„Pogledajmo zaoštravanje kakvo imamo sa Crnom Gorom, govorim o Milu Đukanoviću. Nikad to nismo imali, pre dve godine zapravo je buknulo to otvoreno neprijateljstvo. On ne štedi ni sredstva, ništa ne štedi, da bi napadao i blatio Beograd. Sada imamo čitav region sa dva tri mesta gde na Srbiju otvaraju bukvalno svu moguću artiljerijsku i baražnu vatru, blate Srbiju, predstavljaju je kao nekog ruskog satelita i tu dolazimo do ključnog faktora, bez čega sve ovo ne bi bilo toliko bitno, a to je taj rat u Ukrajini. To je ta kockica koja je nedostajala gde, zbog te situacije koja se tamo dogodila, ni Rusija, a ni Kina nije više uticajna u čitavoj Evropi, taj uticaj je praktično isečen. Nema više dijaloga između tih velikih sila, a svaki uticaj koji je postojao u Evropi, bilo Rusije ili Kine, tu nema neke razlike, iako Kina nije formalno pod sankcijama ona više nema pristup mnogim stvarima u Evropi kojima je imala, a to su neke sile koje su štitile naše interesei u Savetu bezbednosti ali i šire, generalno na međunarodnoj sceni. Mi smo se oslanjali na snagu njihovog uticaja u nekim stvarima, a sada više toga nema i sada mi smo na neki način prepušteni sami sebi“, dodaje Bilbija.

Novinaru to nameće ključno pitanje – „Šta činiti?“

„Šta činiti u celoj ovoj situaciji, u najnepovoljnijim praktično geopolitičkim okolnostima, kako dalje? Kako sada dočekati te pritiske, to nisu više ni planovi, ni predlozi, to je nametanje, jer ako nama kažu: „Ako vi ne priznate Kosovo, ili ne pustite Kosovo u UN, dobićete sankcije, povućićemo vam investicije, biće i drugih kaznenih mera, uvešćemo vam vize…“ Kada se takve stvari stavljaju u izgled, naravno to su medijske spekulacije, ali mi otprilike znamo da ako su „teški pritisci“ šta oni mogu da znače. Ako treba da biramo sada da li ćemo da krenemo tim putem, da nam uvode sve te mere ili ćemo da ostanemo čvrsti i tvrdi da nećemo priznati Kosovo i sve drugo, a nema niko da nas podrži, u tome je suština, gubimo oslonac, gubimo podršku od drugih strana zbog ovog rata u Ukrajini. Jako je teška situacja ogromna je dilema kako tome pristupiti, da li krenuti u neke ratove nove, suprostaviti se, reći „Ne, mi ćemo sada prekinuti sve odnose sa tim zapadom koji nas ucenjuje“ ili ćemo da priznamo tzv. nezavisno Kosovo, a ima i takvih predloga. Između ta dva pola, ta dva ekstrema, moramo pronaći taj treći neki put koji bi nam možda doneo još koju godinu predaha dok se ove stvari ne iskristališu u svetu dok se ne vidi u kom pravcu će krenuti novi svetski poredak. Ne donositi brza rešenja koja bi nas automatski uvela u propast ili u jednom ili u drugom smislu, već pokušati da dobijemo još više na vremenu, kao što smo dobili 10 godina Briselskim sporazumom, dok se stvari jasnije neiskristališu i gde će se pokazati tada konačno, da ne biramo sada partnere – prerano je, za neku daleku budućnost, i da se ti partneri pokažu šta nam nude i da onda u nekom budućem periodu možemo da donosimo svoje strateške odluke. To je politika koja je najteža, koja nailazi na najveće osude na svih strana, na napade, zato što je to politika koja je u interesu Srbije, jer i jedna i druga eksteremna politika je zapravo ulupavanje u tu stenu i to je nešto što moramo da izbegnemo, da se povučemo glatko. To jeste neka vrsta neutralnosti mnogo komplikovanija, ima različite nijanse kao ova do sada ali u uslovima svetskog sukoba, svetskog rata svrstavati se sada mislim da bi bila katastrofa. Izgubili bismo sve, ne samo Kosovo, plašim se i za samu Srbiju“, izjavio je Bilbija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter