Izvor: Kurir.rs/Beta
02.06.2023 u 15:33
0

PREMIJERKA RAZGOVARALA S NORVEŠKIM STRUČNJACIMA O MASOVNIM UBISTVIMA U SRBIJI: Država je spremna da učini sve da pomogne…

Brnabić je rekla da tragedije, poput one koja se dogodila 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar", zauvek menjaju čitavu zemlju i iziskuju adekvatan odgovor i punu podršku porodicama nastradalih jer celo društvo prolazi kroz stresan period.

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas s norveškim stručnjacima za postatraumatski stres koji su preneli iskustva te zemlje posle tragičnog događaja na ostrvu Utoja 2011. godine, kada je ubijeno 69 osoba, većinom mladih.

ANA BRNABIĆ PORUČILA: „Situacija na KiM napeta i nikad teža, moramo očuvati mir“

Predstavnici Norveškog centra za studije nasilja i traumatskog stresa (NKVTS) i Centra Utoja rekli su da je posle masovnih ubistava u Srbiji neophodno obezbediti dovoljno vremena za oporavak porodicama nastradalih učenika i kreirati timove stručnjaka različitih profila koji će im pružiti punu psihološku i svaku drugu vrstu podrške, saopštila je vlada Srbije.

Norveška je, posle tragičnog događaja na ostrvu Utoja, osmislila modele programa za rad multidisciplinarnih timova sa mladima i to u prepoznavanju ugroženih, praćenju njihovog zdravstvenog stanja i njihov dugoročni psiho-socijani oporavak.

Brnabić je rekla da tragedije, poput one koja se dogodila 3. maja u OŠ „Vladislav Ribnikar“, zauvek menjaju čitavu zemlju i iziskuju adekvatan odgovor i punu podršku porodicama nastradalih jer celo društvo prolazi kroz stresan period.

Ona je rekla da je država spremna da učini sve što je potrebno da pomogne porodicama, učenicima i nastavnicima te škole, uz poštovanje mišljenja i u dogovoru sa Savetom roditelja škole i porodicama nastradale dece.

Tim eksperata, koji čine članovi Utoja centra, Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju iz Trondhajma – NTNU i Centra za studije o nasilju i post-traumatski stres – NKVTS, razgovarali su ranije sa članovima Saveta roditelja Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ i psihijatrima i psiholozima sa Instituta za mentalno zdravlje.

Oni su prisustvovali i sastanku Radne grupe za mentalno zdravlje i podršku mladima, kojom predsedava premijerka a u planu je i poseta mestima gde se desilo drugo masovno ubistvo u opštinama Mladenovac i Smederevo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter