Izvor: HAPPY BSC
17.02.2023 u 12:53
0

„ČARDAK NI NA NEBU, NI NA ZEMLJI!“ Petković: „Realnost je da samoproglašeno Kosovo nije i ne može da postane država“

U međunarodno-pravnom smislu samoproglašeno „Kosovo“ do danas je ostalo provizorijum i politički čardak ni na nebu ni na zemlji, nešto što je osuđeno na postojanje u prostoru između želja i realnosti, ocenio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

– Žitelji Kosova i Metohije albanske nacionalnosti danas pompezno obeležavaju 15 godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti, učinjenog suprotno međunarodnom pravu i principima nepovredivosti granica suverenih država na kojima počiva stabilnost savremenog sveta. I pored najavljenih svečanih sednica i parada u Prištini, ne može se poreći činjenica da je u međunarodno-pravnom smislu samoproglašeno „Kosovo“ do danas ostalo provizorijum i politički čardak ni na nebu ni na zemlji, nešto što je osuđeno na postojanje u prostoru između želja i realnosti – naglasio je Petković u saopštenju.

„REPUBLIC KOSOVO“ GRUBA I NEOPROSTIVA GREŠKA: Premijerka Brnabić naglasila da će odgovorni snositi posledice!

Prema njegovim rečima, realnost je da samoproglašeno Kosovo, uprkos podršci značajnog broja moćnih i uticajnih zemalja, nije i ne može da postane država, jer značajno veći deo međunarodne zajednice svestan je da bi dopuštanje jednog takvog presedana imalo katastrofalne posledice po stabilnost u svetu.

– Naspram 84 države koje priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost, danas je 106 zemalja koje čvrsto stoje na strani Srbije i međunarodnog prava. To što je 27 država povuklo priznanje, bilans je rada politike Beograda i predsednika Aleksandra Vučića koji odlučnom i mudrom politikom predstavlja čvrstu branu legalizaciji takozvane kosovske nezavisnosti, za razliku od onih koji su do 2012. izdejstvovali više od 100 priznanja i različitim potezima s predumišljajem, ili bez, ojačavali pozicije Prištine. U međuvremenu, „najmlađu evropsku demokratiju“, kako samoproglašeno Kosovo nazivaju oni koji veruju u sopstvene laži, napustile su desetine hiljada ljudi, mladi su ostali bez ikakve perspektive i šanse da se zaposle, pravni i socijalni sistem je u haosu, i zato su današnje komemoracije proslava rasula, a ne uspeha – naglasio je Petković.

Kako je rekao, pitanje je ko od onih koji će danas učestvovati na proslavama i svečanim akademijama u Prištini zaista oseća da je takozvano „Kosovo“ išta više od puke maštarije, i ko se tamo istinski identifikuje sa izmišljenim „kosovarskim“ identitetom i plavo-žutom zastavom.

– Na kraju, pored Albanaca, koji ni sami ne veruju da je samoproglašeno „Kosovo“ država, već se nadaju da je ono samo faza u procesu stvaranja velike Albanije, tamo žive i Srbi i drugi nealbanci za koje je Kosovo i Metohija bilo i ostalo neotuđivi deo Srbije za koje će se Beograd, kao i do sada, čvrsto boriti i biti uvek uz njih – zaključio je Petković.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter