Izvor: Happy BSC
24.10.2022 u 22:00
0

„ĆIRILICA“ na TV HAPPY Akademik Ljubodrag Dimić: „Kada su u pitanju velike sile, nije dobro biti njihov prijatelj, podjednako kao što nije dobro biti njihov neprijatelj!“

Istoričar i akademik prof. dr Ljubodrag Dimić izjavio je, u emisiji „ĆIRILICA“ na kanalu TV HAPPY, da se pitanja postavljaju prošlosti zato da bismo možda videli nešto što se odigrava pred našim očima i nečega što će se dešavati sutra.

„Ja kao istoričar, uvek razmišljam na poseban načinm a to je da pitanja koja mi postavljamo prošlosti se postavljaju samo zato da bismo možda videli nešto što se odigrava pred našim očima i nečega što će se dešavati sutra“, rekao je Dimić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Dimić je, razgovarajući sa voditeljem emisije, novinarom Milomirom Marićem, o ultimatumima sa kojima je Srbija suočena, prisetio se jedne anegdote:

„Kada sam svojevremeno razgovarao sa političarima koji su svojevremeno bili u prilici da u tom vremenu razgovaraju sa najvećim predstavnicima američke administracije na pitanje koje im je upućeno: “Pa zar vi Amerikanci na istorijskoj vertikali ne prepoznajete da smo mi Srbi vaši najveći prijatelji ovde na Balkanu?”, odgovor je bio: “Mi to prepoznajemo, a to morate svaki dan da nam dokažete”.  To je ono gde se možda srpski politički činilac nije snašao ili možda nije želeo da se snađe, gde možda srpski narod po svom mentalitetu ne može da se uklopi u takvu igru velikih sila. Ako je nekada bilo svaki dan, verovatno je sada svaki sat, ili svaki minut, kada nešto traže, to treba da stigne odmah“, rekao je Dimić.

Mile Bjelajac u emisiji „ĆIRILICA“ na TV HAPPY: „Velike sile su uvek pretile, to je lakše i jeftinije nego da vode rat!“

Akademik je naglasio da političari imaju granicu do koje mogu da idu i da je ta granica postojala u prošlosti, postoji danas i postojaće u budućnosti.

„Postoji nešto kao anegdota: kada su dalje tražili od Miloševića da popusti on je izvukao prazne džepove i rekao: “mi više ne možemo, mi više nemamo čime”. Kao što je kolega Bjelajac pomenuo, političari imaju granicu do koje mogu da idu. Mislim da je ta granica postojala u prošlosti, postoji danas, postojaće u budućnosti. Kakva će biti sudbina tih ljudi koji donose odluke, to je drugo pitanje, da li će završavati na tribunalima ili će biti nagrađivani i dobijati mesto u Evropskom parlamentu itd, mi na to nemamo odgovor. Čini mi se da imamo odgovor kada posmatramo tu istorijsku vertikalu, da kada su u pitanju velike sile, nije dobro biti njihov prijatelj, podjednako kao što nije dobro biti njihov neprijatelj, samo je potrebno odlučiti šta je tu teže za onoga ko predstavlja mali narod na tako osetljivom prostoru kakav je prostor Balkana. U nekim drugim delovima Evrope postoji red i mir, ako se gleda prostor Balkana onda u celom 20. veku igra. Ako posmatrate taj prostor gde žive Srbi i Albanci, što možda nas najviše pogađa u ovom trenutku, taj prostor je nemiran, on je sav u bunama, sav u ustancima, sav u nekim iščekivanjima. Albanska elita, turska… Ta albanska elita je primorana da sarađuje sa Zapadom od 1912. i 1913. godine. Srpska elita dobija ratove. Austrougarska će im napraviti pismo, izbaciti prve udžbenike itd, onda će ih… pazite kada gledate albanski narod oni će svojom spremnošću da budu uz svakog ko će realizovati njiohovu ideju o “velikoj Albaniji”. oni će štititi interese Turske, oni će štititi interese Londona koji je 1913. godine odigrao ključnu ulogu da Albanija nastane kao država, pa će štititi u Prvom svetskom ratu interese Habzburške monarhije i Berlina, pa će u međuratnim godinama slediti Italiju, pa će početkom Drugog svetskog rata slediti Italiju, a od 1943. godine isključivo Nemačku, kada Italija izađe, istupi iz rata, kada bude poražena, posle 1945. će biti staljin, pa Mao Cetung šezdesetih godina, danas Zapad ili Amerika, kao najveća sila. Sada je pitanje ko je sledeći? Da li su sledeći ti neformalni teroristički pokreti koji pokušavaju da vladaju čitavim kontinentima ili delovima kontinenata. Da li su oni sledeći sponzor onoga što je cilj albanske elite 19. i 20. veka, a to je taj veliki albanski prostor, da ga ne sužavamo na Kosovo i Metohiju jer u tim projekcijama seže se do Niša, do Kruševca, cela Crna Gora je na neki način u okvirima toga što su granice “velike Albanije”. Ta nezajažljivost naravno ima svoju cenu i za sam albanski narod“, izjavio je Dimić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter