Izvor: Kosovo Online
10.02.2023 u 19:40
0

CIVILNO DRUŠTVO: „Zahtevamo od Vlade Kosova da zaustavi sve projekte u vezi sa imovinom koja je predmet eksproprijacije“

Deset nevladinih organizacija izdalo je danas zajedničko saopštenje u kome su izrazile veliku zabrinutost i protest zbog odluka Vlade Kosova o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Zubin Potok i Leposavić na severu Kosova.

U saopštenju se izražava „zabrinutost zbog oduzimanja privatne imovine bez saglasnosti vlasnika i njihovog učešća u procesu eksproprijacije, kao što je predviđeno zakonima Kosova“.

-U tom smislu, napominjemo da je privatna imovina zagarantovana i zaštićena u svim demokratskim društvima. U vezi sa gore navedenim, ističemo da Zakon o eksproprijaciji nepokretne imovine (03/L-139) predviđa jasnu proceduru u slučajevima eksproprijacije, koja uključuje obaveštavanje vlasnika parcela koje su predmet eksproprijacije, javne konsultacije u opštinama u kojima se predmet eksproprijacije nalazi, kao i fer kompenzaciju vlasnicima. Nažalost, nijedan od ovih koraka nije ispunjen, iako su preduzete radnje na predmetnim parcelama, uključujući izgradnju baze u Gornjem Jasenoviku u Zubinom Potoku -piše u saopštenju.

„Otkrivena je prava namera Vašingtona – SAD da bude glavna na KiM“ Oglasio se ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko

U saopštenju se između ostalog navodi i da „s obzirom da je jasno da zakonska procedura za postupak eksproprijacije nije poštovana, sledeće i to suštinsko pitanje predstavlja pitanje navodnog javnog interesa“.

-Imajući u vidu sve gore navedeno, treba istaći da Vlada Kosova, ima ustavnu i zakonsku dužnost da uravnoteži javni interes sa individualnim imovinskim pravima kao što je zagarantovano Ustavom. U vezi sa tim, nameće se pitanje koji je interes izgradnje baze pogranične policije na lokaciji koja nije u blizini pograničnog pojasa, kao i da li postoji uporedni primer da se baza pogranične policije planira na površini od čak 82 hektara kao što je slučaj sa lokacijom u Drenu u opštini Leposavić.

Deset NVO organizacija koje su potpisale ovu peticiju zahtevaju od „Vlade Kosova da zaustavi sve projekte koji su u vezi sa imovinom koja je predmet eksproprijacije, kao i organizovanje sveobuhvatnog i transparentnog dijaloga sa vlasnicima predmetnih parcela, predstavnicima zajednice kao i civilnim društvom“.

„Republika Srpska iskazuje saosećanje i solidarnost s građanima Turske“ Dodik šalje humanitarnu pomoć u ugrožena područja (FOTO)

-S obzirom da se Vlada Kosova poziva na javni interes, interes celokupne zajednice na severu Kosova je u ovom slučaju najvažniji i zajednica ima pravo na svoj stav i potpunu informaciju o svim planovima vlade na severu Kosova, da bi se izbeglo održavanje atmosfere straha i nepoverenja. Ako je Vladi Kosova stalo do poverenja građana na severu Kosova, svi radovi se moraju zaustaviti do okončanja sveobuhvatnih konsultacija sa zajednicom, njenim predstavnicima i civilnim društvom.

Potpisnici ove peticije su Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), Nova društvena inicijativa (NSI), NVO Aktiv, Humani centar Mitrovica, Komunikacija za razvoj društva (CSD), Udruženje poslovnih žena Avenija, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER), Centar za socijalne inicijative (CSI), Omladinska Parteska aktivnost (OPA) i Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC).

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter