Izvor: Tanjug
01.06.2023 u 12:20
0

DAČIĆ ISTIČE: „Niko neće biti na strani Prištine kada se inate celom svetu“

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je državno rukovodstvo Srbije reagovalo oštro, brzo i dobro na kompleksna dešavanja na severu KiM i ocenio da je jedini način da dođe do deeskalacije da se situacija vrati na onu od pre izbora.

Dačić je pohavalio stavove SAD vezane za najnoviju situaciju na severu i to što su Aljbina Kurtija jasno upozorili da mora da formira ZSO.
„Misim da su sada i SAD i EU ljuti što je Kurti jednostranim potezima zakomplikovao situaciju i izazvao sukobe“, rekao je Dačić i podsetio da su ti jednostrani potezi slika i prilika Kurtijeve vlasti, koji vode iz eskalacije u eskalaciju.

DECA ZASLUŽUJU DA BEZBEDNO ŽIVE U SVOJOJ ZEMLJI: Vaspitačice ispred okupirane zgrade u Zvečanu obeležile Međunarodni dan dece (FOTO)

Umesto normalizacije imamo stalnu deeskalaciju, rekao je Dačić i dodao da je Prišitna navikla da bude miljenik zapada, oni se nikada nisu suočavali sa politikom da im neko zapreti.

Dodao je da ga sada interesuje šta misle oni koji su glasali da otpočne procedura učlanjenja Kosova u Savet Evrope, a govorili su da je to vid nagrade za Prišitnu.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost pritisaka na Prišitnu i o tome govori američka administracija.

Niko neće biti na strani Prišitne kada se inate celom svetu, rekao je ministar i dodao da američka administracija ima neke korake koje može da sprovede – da im uskrati posete, učešće u određenim zajedničkim programima vezano za bezbednostne snage … ili uskraćivanje finasijskih aranžmana, rekao je Dačić.

Na pitanje da li sve te mere mogu da dovedu do deeskalacije kada i francuski predsednik Emanuel Makron kaže da su izbori bili greška, da li postoje da se vrati situacija na onu od pre izbora, Dačić kaže da misli da je to jedini način da dođe do deeskalacije.

Ulazimo u zamku da pričamo o deeskalaciji, a ne o uzroku, a uzrok je Kurti koji će uvek izmislit nesto drugo, niko ne priča o ZSO o suštini problema, već kako da se izvrši pritisak, naveo je Dačić.

„Situacija je zaista veoma kompleksna pre svega zato što smo zbog nečinjenja došli u poziciju da imamo incidente sa Kforom sa kojim imamo profesionalni odnos“, rekao je ministar i podsetio da je ironija što su u njemu učestvovali pripadnici italijanskog kontigenta kome su Srbi zahvalni zbog toga što su štitili crkve i manastire, ali i mađarskog.

Za to je, kako je rekao, kriva komanda Kfora čiji je zadatak da spreči dolazak specijalnih jedinica na sever bez saglasnosti Srba i nasilni ulazak u opštine.
Nase rukovodstvo reagovalo je ostro, brzo i dobro, rekao je Dačić.

„Mi nemamo nikakvu ambiciju niti cilj da ratujemo sa Kforom ni da izazivamo destabilizaciju. Cilj nam je da bude mir, da se Srbi izbore za prava da opstanu i ostanu da žive na KiM i u tom pogledu nećemo dozvoliti pogrom Srba i to je jedina razdelna tačka koja može da nas deli od toga kako će se Srbija dalje ponašati. Pokazali smo spremnost i ozbljnost da ćemo ako nema drugih mogućnosti zaštititi narod, a nadamo se da do toga neće doći“, naveo je on.

Na pitanje da li postoji mogućnost konsenzusa sa opozicijom koja navodi da je vlast intertna i traži da se zakaže posebna skupštinska sedica, Dačić je rekao da ponašanje opozicije pokazuje nezrelost.

Naglasio je da bi trebalo da postoji jedinstvo na političkoj sceni oko tog važnog izrazito nacionalnog interesa.

„Ne treba ovo pitanje kao ni duga od kapitalnog i krucijanog značaja kao što je broba protiv nasilja da se zlouptrebljava u političke svrhe, bitno je da svako naše političko delovanje bude podrška Srbima na KiM“, rekao je ministar.

Odgovarajući na stranačka pitanja, kao lider Socijalističke partije Srbije Dačić je rekao da još ne zna da li će socijalisti biti deo pokreta za narod i državu čije je formiranje za Vidovdan najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na tu temu kako kaže još nisu razgovarali u smislu konktetizacije. Dačić je podsetio da je pred prošle izbore predlagao zajednički nastup, ali da je SNS to tada odbila.

Tema pristupanja je otvorena, ali sigruno neće doći do gašenja SPS, naveo je on.

„Ideja objedinjavanja svih snaga koje misle dobro državi uz održavanje jedinstva je nešto o čemu možemo da razgovaramo i nesto što smo podržali još prošle godine“, rekao je Dačić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter