Izvor: Blic.rs
03.11.2020 u 12:43
0

DAČIĆ: „Moramo da budemo spremni na svaki rezultat“

Nije realno očekivati da do kraja godine počnu aktivnosti na međustranačkom dijalogu, kaže predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Odgovarajući na pitanje da li je odgovorio na poziv predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanje Fajon da se krene sa dijalogom pod pokroviteljstvom Narodne skupštine, Dačić kaže da je dobio mnoge čestitke povodom izbora za predsednika parlamenta i da je jedna od takvih došla i od predstavnika Evropskog parlamenta Tanje Fajon i Vladimira Bilčika.

Kako je rekao, u tim čestitkama su predložili da se napravi onlajn sastanak na kojem bi raspravljali o međustranačkom dijalogu.

– Nesporna je naša želja da damo svoj doprinos u dijalogu. Ja moram da vas upoznam sa obavezama koje parlament ima, šta je bio dogovor u prošlom mandatu pošto su razmenjivana pisma, šta se dešavalo u prvoj fazi i šta podrazumeva druga faza, kao i ko bi sve trebalo da učestvuje – rekao je Dačić.

On je dodao da će posle aktivnosti na republičkom budžetu razgovarati sa predstavnicima evropskih institucija da se vidi koji bi bili dalji koraci u svemu tome.

Prema njegovim rečima, nije hitno da se o tome sada raspravlja pošto su izbori za dve godine.

– Želim da posle donošenja budžeta i hitnih stvari na miru raspravimo sva ta pitanja i vidimo kako dalje, imajući u vidu da je u međuvremenu formirano ministarstvo koje treba da se bavi dijalogom – rekao je Dačić.

Dodao je da rad parlamenta nije uslovljen time i da „našu agendu mi sami pravimo“.

„Rebalans budžeta glavna stvar“

Kako je podvukao, rebalans budžeta je glavna stvar i nije realno očekvati da do kraja godine počnu aktivnosti na međustranačkom dijalogu

– Ukoliko Vlada ove nedelje utvrdi predlog izmena Zakona o budžetu za 2020. godinu, sa izmenama finansijskih planova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, PIO i NSZ, – očekujemo da sledeće nedelje bude održana sednica Skupštine – rekao je Dačić novinarima u parlamentu nakon kolegijuma.

Dačić je istakao da su se na tom sastanku on i potpredsednici parlamenta i šefovi poslaničckih grupa dogovorili da svakog utorka u devet sati imaju redovne sednice kako bi se unapredio rad parlamenta.

DANAS SE PRIČA O:

POGORŠANJE! VANREDNA situacija u Dimitrovgradu: Uvedene sledeće mere!

NOVI PLANOVI ALBANACA: Trud za čišćenjem severa Kosova od Srba!

DANAS SLAVIMO ODGONITELJA DEMONA: Svetitelj koji daje snagu i pomoć za rešavanje problema

Poručio je da su se saglasili da neće donositi zakone po hitnom postupku, odnosno da će oni biti razmatrani i donošeni u redovnom postupku, osim ukoliko je interes države da se nešto hitno usvoji, ali to će, dodao je, biti izuzetak a ne pravilo.

Kako je objasnio, jedan od izuzetaka je i rebalans budžeta koji će biti donet po hitnom postupku kako bi državni organi mogli da funkcionišu.

Dogovoreno je i da će o svakom zakonu biti organizovano javno slušanje, a kada se bude raspravljalo o zakonu o budžetu ta tačka neće biti spojena sa drugim i vreme za raspravu biće duplirano.

Dačić je najavio da će se po tim pravilima raspravljati i o rebalansu budžeta.

Na pitanje kada očekuje izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kako bi se uvele dodatne mere ili propisale kazne za nepoštovanje već postojećih mera, Dačić je rekao da sledeće nedelje očekuje rebalans, a da od vlade zavisi da li će te izmene biti na dnevnom redu.

Za sada, kako kaže, postoji samo najava za rebalans budžeta 2020.

„Ko god da pobedi moramo da jačamo odnose sa SAD“

Dačić je podsetio da su izbori u Americi svetski događaj i rezultati tih izbora će, kaže, imati velike posledice i efekte na međunarodne odnose u celini, i sigurno je da će i Srbija biti deo tog regiona na koje će rezultati izbora uticati.

– Mi moramo da budemo spremni na svaki rezultat. Nezavisno ko pobedi mi moramo da jačamo odnose sa SAD imajući u vidu da nijedna ni druga strana nama nisu nove i da smo održavali kontakte i razgovarali i sa Džozefom Bajdenom i sa Donaldom Trampom u prošlosti – rekao je Dačić novinarima u parlamentu.

Kako je naveo, bez obzira šta našoj zemlji više ili manje odgovara, treba da se trudimo da nadjemo najveći ili najmanji zajednički interes koji Srbija i SAD mogu da imaju.

O terorističkom događaju: Upozoravali smo

Povodom najnovijih terorističkih napada u Austriji, ali i širom sveta, Dačić navodi da je očigledno da dolazi do ponovnog bujanja međunarodnog terorizma i dodao da je Srbija još ranije upozoravala austrijske vlasti da se u toj zemlji nalazi centar vehabizma.

Dačić je podsetio da je Srbija sastavni deo međunarodne alijanse u borbi protiv Islamske države.

– Mi smo upozoravali austrijske vlasti, još god sam bio ministar unutrašnjih poslova da je centar vehabizma i islamskih raznih organizacija u Salzburgu i u Austriji. Možda nam nisu dovoljno verovali u to vreme, nažalost, potvrdilo se da sve na šta smo mi upozoravali i SAD i Evropu, a vezano za islamski terorizam da smo nažalost obistinilo – rekao je Dačić novinarima u Skupštini Srbije.

On je poručio da bi te informacije trebalo ozbiljno se razmatraju i da se napravi najbolji mogući štiti protiv terorizma, navodeći da teroristi nisu došli sa istoka, već je reč o državljanima tih zemalja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter