Izvor: tanjug
10.12.2022 u 11:00
0

DAČIĆ O TRENUTNOJ SITUACIJI NA KiM: „Gde je Kurti tu nema diplomatije, predsednik Vučić neće dozvoliti ponavljanje pogroma“

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će doći do određenih promena u postavljanju Srbije kad je reč o odnosima s predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji, kao i da predsednik Aleksandar Vučić ozbiljno razmišlja kakvi dalje potezi treba da budu oko situacije na Kosovu i Metohiji. 

MINISTAR DAČIĆ SA ŠEFOM MISIJE OEBS NA KIM: Neophodno je sačuvati mir i smanjiti tenzije uz povratak dijalogu

Doći će do određenih promena u našem postavljanju u situaciji kada je reč o odnosima sa predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji. Nikakav problem ne postoji da Kfor obavlja svoj deo posla kako treba, ali svedoci smo da to nije slučaj, rekao je Dačić za medije govoreći o aktuelnim događajima na KiM.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Predsednica vlade juče je rekla da je Srbija blizu toga da donese odluku da traži da se 1.000 naših vojnika vrati na KiM po Rezoluciji 1244, a Dačić kaže da njene jučerašnje najave znače da predsednik Vučić ozbiljno razmišlja kakvi dalje potezi treba da budu oko situacije na Kosovu i Metohiji. 

Dačić je rekao da će Vučić tokom dana na sastancima informisati državno rukovodstvo, pre najavljenog obraćanja javnosti u 19 sati. 

 Govoreći o mogućnostima vraćanja srpskih snaga na KiM, Dačić je rekao da po rezoluciji 1244 nije definisano šta je osoblje.  

Taj deo nikad nije razrađen i nikada se nije realizovao. Nesumnjivo je da se srpske vlasti se nisu često pozivale na taj deo 1244, i nisu zvanično tražile vraćanje, rekao je on. 

Dačić je ocenio da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti stalno podmeće požare, što predstavnici međunarodne zajednice tolerišu. 

Da li će međunarodni predstavnici stići da ugase te požare ili će se oni pretvoriti u opšti požar u celom regionu?, zapitao se Dačić. 

Istakao je da je centralno pitanje odnos međunardnih činilaca prema onome što Kurti radi Srbima. 

Da li oni to osuđuju ili tolerišu? Da li je odnos korektan i pošten, ili se prikriva da Kurti ako može uradi i okupaciju severa Kosova, rekao je Dačić. 

Šef diplomatije rekao je da će sledeće nedelje u Beograd doći savetnik državnog sekretara SAD  Entonija Blinkena, kao i državni ministri za Evropu Francuske i Velike Britanje. 

Pitanje je da li to što Priština radi smatraju kao njihovo legitimno pravo, ili će onemogućiti to što Kurti radi u skladu sa Briselskim sporazumom, rekao je Dačić. 

Govoreći o eventualnom slanju snaga na KiM bez dobijene saglasnost, Dačić je istakao da to traži veliko promišljanje i da bi to značilo ulazak u rat. 

Podsetio je da su crvene linije za Srbiju da ne želi nove pregovore o Briselskom sporazumu i ZSO, niti Kosovo u UN, kao i fizička bezbednost Srba na Kosovu. 

Ako niko ne može da garantuje da može da sačuva bezbenost Srba, podsećam da je predsednik Vučić rekao da neće dozvoliti ponavljanje pogroma, rekao je on. 

 Dodao je da je bitno da se iscrpu sve pozicije koje znače da je Srbija uložila maksimum napora da se sačuva mir. 

Tražimo poštovanje rezolucije 1244, Briselskog sporazuma, da se nastavi dijalog i mirno rešavaju problemi, da nema maltretiranja građana. To treba da obezbede međunarodne snage. Ako ne mogu to da obezbede, a počne napad na Srbe, biće to situacija u kojoj Srbija neće imati izbora, rekao je on. 

Poručio je da je vreme da se odnos međunarodne zajednice promeni. 

Dok god je Kurti tu nema diplomatije, niti ikakvog plana Francuske i Nemačke ili drugih planova. Kurti može da priča i laže, a neće plan prihvatiti nikad, jer u njemu ne piše da Srbija treba da prizna Kosovo, rekao je Dačić. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter