Izvor: Tanjug
18.05.2023 u 09:12
0

DANAS NA SKUPŠTINSKOJ SEDNICI: Rasprava poslanika o bezbednosnoj situaciji nakon masovnih ubistava u Srbiji

Poslanici Skupštine Srbije započeće danas raspravu o bezbednosnoj situaciji u Srbiji posle dva masovna ubistva koja su se nedavno dogodila u roku od 48 časova.

Na dnevnom redu sednice, koju je zakazao predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, su i predlozi opozicije, između ostalog 61 poslanik traži da se glasa o nepoverenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću.

BRNABIĆ SA PREDSTAVNICIMA SVETSKE BANKE: Srbija zabeležila rast BDP – fokus na privlačenju novih investicija, ulaganju u ljudski kapital i obrazovanje

Pored te tačke, pred poslanicima je izveštaj o bezbednosnoj situaciji nakon masovnih ubistava u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu i okolini Mladenovca koji je podnela Vlada Srbije, kao i izveštaj REM-a o nadzoru programa komercijalnih televizija sa posebnim osvrtom na izveštavanje o slučajevima nasilja, koji je podneo upravo REM.

Članovi Odbora za kulturu su na jučerašnjoj sednici usvojili taj izveštaj većinom glasova, a zamenik predsednika Saveta REM-a Milorad Vukašinović je tokom rasprave rekao da TV Pink I TV Hepi ispunjavaju sve zakonske uslove za emitovanje programa na nacionalnoj frekvenciji.

Opozicija je inače nakon tragedija u Srbiji tražila da se ovim televizijama oduzme nacionalna frekvencija jer, kako su naveli, te televizije “promovišu nasilje” i rijaliti programe.

Vukašinović je rekao da se u javnosti pojavljivala teza da te TV sa nacionalnom frekvencijom ne ispunjavaju uslove iz dobijenih dozvola, rekavši da to nije tačno.

Kada je reč o rijaliti programima, Vukašinović je rekao da TV Hepi nema godinu i po dana ne emituje takav sadržaj.

Kaže da se senzacije prenose putem drustvenih mreža i zatvorenih kanala, a štampa u potrazi za tiražima, dodaje, “plasira te informacije kroz bombastične naslove koji čak ne odgovaraju sadržaju”.

-Dosta toga je iscenirano u rijalitijma da bi se podigla gledanost- naveo je Vukašinović.

Kada je reč o pojavljivanju kriminalaca u rijalitima, Vukašinović kaže da nijedan zakon ne uskraćuje građanska prava licima koja su služila kazne.

Opozicija nije zadovoljna izveštajem REM-a, ocenjuju da se njime relativizuje nasilje i traže ostavke članova REM-a, kao i ukidanje rijaliti programa na televizijama.

Vlast je na odboru ocenila da su zahtevi opozicije politički, da se traži oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama, a da je upravo predsednik opozicione Stranke slobode i pravde Dragan Đilas prvi “doveo” rijaliti u Srbiju.

Poslanici će razmatrati i predlog šefa poslaničke grupe Zeleno levi klub Radomira Lazovića koji traži formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava.

Što se tiče glasanja nepoverenja ministru Bratislavu Gašiću, pre nekoliko dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da Gašić neće biti smenjen i da odlično radi svoj posao.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter