Izvor: Tanjug
26.04.2022 u 10:54
0

DIPLOMATSKA INICIJATIVA SAD U SRBIJI Još uvek se vaga da li smo za štap ili za šargarepu, zbog neuvođenja sankcija Rusiji!

Kameron Manter, bivši ambasador SAD u Beogradu, smatra da je pred Srbijom odluka o tome na kojoj strani „svetske realnosti“ će se naći u kontekstu ruskog napada na Ukrajinu.

Manter, koji je bio američki ambasador u Beogradu od 2007. do 2009, ocenio je u intervjuu za Glas Amerike da bi odstupanje od zapadnih vrednosti Srbiju i njene građane, kako je istakao, „moglo oterati u zaborav“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Govoreći o balkanskoj turneji Karen Donfrid, pomoćnice državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, Manter smatra da je svrha te posete mnogostruka.

Prema mišljenju Mantera, Donfrid će se fokusirati na odnose Beograda i Prištine, borbu protiv korupcije, budućnost članstva regiona u Evropskoj uniji, probleme u Bosni i Hercegovini, kao i nove svetske okolnosti stvorene napadom Rusije na Ukrajinu.

Na pitanje da li smatra da bi ona mogla da traži širu ili jaču podršku u vezi sa ruskom invazijom u Ukrajini, posebno u Srbiji, koja nije uvela sankcije Rusiji, Manter je odgovorio da misli da Donfrid neće jednostavno doći u Beogradu i predsednika Srbije Aleksandra Vučića staviti pred izbor da uradi jednu ili drugu stvar.

PRIŠTINA STREPI OD RUSIJE Amerikanci traže brzo rešenje za Kosovo i Metohiju: Status kvo pomaže Kremlju!

„Ukoliko je dobro poznajem, a mislim da je odličan diplomata, ona i Kristofer Hil (ambasador SAD) će pokušati da shvate na koje načine mogu angažovati Srbiju kako bi se održali mir i stabilnost i kako bi dobili geopolitičku podršku u regionu – koju traže u pokušaju da se suprotstave ruskom prodoru i kineskom uticaju“, rekao je Manter.

Dodaje da će se Donfrid baviti i saradnjom u oblasti odbrane. Manter ocenjuje da, uprkos tome što su Vučić i brojni lideri u Srbiji NATO-u na neki način rekli “Ne”, ipak blisko sarađuju sa američkim i evropskim odbrambenim zvaničnicima u nastojanjima da utvrde kako da održe te odnose.

On smatra da će biti teško izvodljivo da Donfrid dobije podršku Vučića za sankcije Rusiji.

Prema mišljenju Mantera, u Briselu i Vašingtonu još nije rešeno da li će po Srbiju biti posledica zato što nije uskladila svoju politiku prema Rusiji sa Zapadom.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter