Izvor: HAPPY BSC
14.11.2022 u 22:00
0

Dragoslav Bokan u emisiji „Ćirilica“: „To „ćuti i slušaj“ kod Srba ne ide, taj model kod Srba ne funkcioniše!“

U emisiji „ĆIRILICA“ na kanalu TV HAPPY naš gost predsednik Instituta za nacionalnu strategiju Dragoslav Bokan izjavio je da nije stvar u tome da mi moramo da prebijemo siledžiju, da je dovoljno da se ne predamo siledžiji, kao i da je naša ideja i naša pobeda u tome da se ne predamo, a ne u tome da pobeđujemo.

Dragoslav Bokan je razgovor na temu: “Šta nam traže Rusi i Amerikanci?” započeo podsećajući na jednu anegdtu:

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

“Možda najvažnija politička anegdota koju imamo na upotrebu, je onaj trenutak kada se Slobodan Milošević nalazi sa američkim predstavnikom i kada mu pruža papir i kaže mu da napiše na tom papiru šta Amerikanci žele, da bi mi možda mogli to da ispunimo. Ovde je važna sama suština tog razgovora jer to nije samo deo istorije domaće politike već je nešto što nadilazi to. Taj papir prazan koji on pruža njemu, dočekuje ga ironičan osmeh druge strane koja kaže: “Ne može to tako”. Sama suština jeste u tome da se ne traži se ništa konkretno, što vi možete da ispunite ili ne ispunite ili da delimično ispunite, jer bi to onda bila klasična politika, ona kakva postoji hiljadama godina. Ne ovo je nešto sasvim novo, potseća na Egipat, Mesopotamiju, Asirsko carstvo… To je: “Mi ćemo da vam kažemo svaki put iznova šta je to što treba da uradite”. Suština je u tome da oni kažu: “Vi morate da pristanete da budete poslovna pratanja, da budete naš sluga i da radite šta god vam mi kažemo”, to je ideja saradnje i to je otkriće ustvari svega onoga što mi gledamo decenijama”, podsetio je Bokan.

Bokan je naglasio da se siledžije služe “pokaznim batinama”, ali da je za pobedu dovoljno da se ne predate.

“Postoji nešto što se zove “pokazne batine”, to postoji u uličnoj varijanti. To su ulična varijanta gde siledžija izabere nekoga i onda ga dobro isprebija da svi ostali to vide i da nikome više ne padne na pamet da mu se suprotstavi. Nije neophodno da siledžija tuče svakog, dovoljno je da tuče jednog, ali to tako dobro da uradi da onda svi ostali vide kakva je sudbina Srbije jer je Srbija ustvari predmet, objekat, mržnje tog siledžije i u Prvom svetskom ratu i u Drugom svetskom ratu i ovom neobjavljenom Trećem svetskom ratu. Zašto smo mi tu pokazni? Postoje dva razloga. Jedan je zbog naše greške, drugi je zbog naše vrline. Naša greška je naša politička glupost, igranje sa svojom sudbinom, sa svojim identitetom, sa svojom državnošću, sa svojom suverenošću, sa svojom nacionalnom idejom, sa svojom verom i pravljenje nekih hibridnih formi, koje ne odgovaraju ničemu što je bila istorija Srbije sve do 1. decembra 1918. godine. Mi smo idealni idiot, glupan, sa onom lakrdijaškom kapom, za batinanje i maltretiranje i da mi saučestvujemo u tome, da mi budemo saveznik onih koji nas maltretiraju. To je jedna osobina, to je naša mana koju mi plaćamo, ali ima i naša vrlina koju takođe plaćamo. To je naša želja za slobodom. To je ono kad mi kažemo: “nisi u pravu”, on te pogleda sa idejom kakve veze ima ko je u pravu, ćuti i slušaj. E to “ćuti i slušaj” kod Srba ne ide. To ne može tako. Zbog toga smo mi, to je ono što se patetičnim rečnikom može nazvati slobodoljubivost, ta naša pravdoljubivost. Kako god, reč je o tome da mi ne funkcionišemo po principu “vežemo te lancem i onda radiš ono što ti kažemo. Ako uradiš, dobiješ nagradu, ako ne uradiš, dobiješ šibu”. To je model koji kod Srba ne funkcioniše. Tako da su nas te dve stvari: pilitička greška i ta velika vrlina neobična su nas koštale te pozicije, ali ta pozicija ima svojih prednosti i svojih mana. Ako si poslednji u jednom redu, tom neoglobalističkom, neoliberalnom, neokonzervativnom, u tom redu poslednji, to može značiti da u negativu toga u budućnosti budeš prvi. Izdvojen si 13. prase može da postane veliki junak i prvi u redu i prvi u nizu. To šta mi ovde pričamo pravilno će moći da ocene tek generacije za 10, 15, 20 godina. Oni će znati ko od nas govori realpolitički, a zvuči možda romantično, a ko govori totalno nepragmatično, a zvuči da je bog zna kako realno, konkretno. Stvar je u tome da se situacija menja”, rekao je on.

Bokan je dodao i da prvi put nemamo sukob dve ideje, već ideje i jedne anti-ideje koja za cilj ima uništenje porodice, nacije, otadžbine…

“Prvi put u istoriji nemamo sukob dve ideje. Ovo nije sukob dve ideje, ovo je sukob jedne antiideje sa idejom. Anti-ideja je uništenje svega što ima veze sa dosadašnjim svetom, porodice, nacije, otadžbine, vere, odanosti, iskrenosti, neposrednosti, empatije…”, smatra reditelj.

„ĆIRILICA“ na TV HAPPY „Sukob Istoka i Zapada je suštinski nepomirljiv!“

Milomir Marić podsetio je da naši neprijatelji govore kako smo mi mali narod sa mentalitetom velike sile i da će oni uvek da nas nauče pameti, da nas gaze i jedino Srbima prete: “Sravnićemo vas sa zemljom, bićete ravni kao tepsija”.

“Mentalitet velike sile a mi nismo želeli i uradili to da izvedemo ujedinjenje sopstvenog naroda, koliko imamo mentalitet velike sile. To što oni zovu “mentalitetom velike sile” je ustvari naša duhovna snaga, jer oni vide da ima nečeg velikog u tome, nečeg veličanstvenog, nečeg njima nedostupnog. To je taj primer, dođe siledžija i slomi se na onome koga on želi da prebije i on dobije batine. Nije stvar u tome da mi moramo da prebijemo siledžiju, dovoljno je da se ne predamo siledžiji. Naša ideja, naša pobeda je u tome da se ne predamo, a ne u tome da pobeđujemo. To što se ne predajemo, to je naša pobeda i to je primer za ceo svet i ceo svet nas gleda, i u Pekingu, i u Moskvi, i u Indoneziji, Južnoj Africi, Brazilu, Argentini, a i u onim drugim zemljama koje su protiv nas, ali oni ljudi koji nemaju mogućnost da deluju na politiku sopstvenih zemalja, oni vide u Srbiji izuzetak. Mi i pored svih naših mana i pored svih naših konformizama, naših popuštanja, naše lenjosti, naše neorganizovanosti, našeg nejedinstva, uz sve to, to jezgro našeg bića je dovoljno snažno da učini da ceo svet gleda u nas kao u primer, a mi sami znamo koliko smo grešni, koliko smo loši, koliko smo nedovoljno dobri”, izjavio je Bokan.

On je istakao da Amerika i Zapad više nisu ono što su nekada bili.

“Kad oni vide da nisu uspeli u tome, oni nas nisu zgazili. Njihovi predstavnici, sa svim parama koje su dobili, sa petooktobarskim vetrom u jedra, oni ne mogu da dobiju par odsto glasova u zemlji koja je izložena radijaciji političkoj, propagandnoj, u kojoj svako komentariše na posprdan način Rusiju, Kinu, Putina, Sija, a istovremeno veliča Zapad i Evropu na način na koji oni ne postoje. Taj Zapad o kome se govori, ne postoji više. Ta Amerika o kojoj smo nekada govorili više ne postoji, ona je anti-amerika, kao što je Ukrajina anti-rusija, Amerika je anti-amerika. Stvari se polako svode na samu suštinu”, naglasio je Bokan.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter