Izvor:
01.12.2016 u 16:28
0

DROGA ZA SILOVANJE HARA SRBIJOM: Nedavno uhapšena grupa dilera, ali ova supstanca koja može I DA UBIJE, dugo prisutna na srpskom tržištu!

Gamahidroksibutirat (GBH) poznatiji kao tečni ekstazi ili droga za silovanje nedavno je otkriven kod četvorice Beograđana, ali je mnogo duže prisutan na srpskom tržištu narkotika i radi se o izuzetno opasnoj drogi koja u dovoljnoj dozi može i da ubije!

GBH, kako nezvanično saznajemo, nije često u prodaji i ne može se naći na svakom koraku, jer, kako objašnjavaju naši izvori, u Srbiji stiže samo kada je neko prošvercuje, zato što kod nas nema laboratorija za njenu proizvodnju.

Psihijitar koji je učestvovao u lečenju velikog broja zavisnika Nenad Baračkov kaže da je GBH zapravo lek za spavanje koji u Srbiji nije na listi lekova i zbog toga je nelegalan.

– Takozvani tečni ekstazi izaziva duboku uspavanost i zbog toga ga zovu droga za silovanje. Žrtva je potpuno omamljena, uz pravu dozu, spavaće oko pet sati i nećete moći da je probudite na duže od nekoliko sekundi, nakon čega će opet zaspati – objašnjava Baračkov.

Kako dodaje, stanje omamljenosti drogom je blisko komi.

– Kao i kod svih lekova koji deluju sedativno dovoljno velika doza može da dovede do kome, ali i do smrti – dodaje Baračkov.

Kako kaže Baračkov, ime ekstazi nije opravdano, jer GBH nije povezan sa tom drogom.

– Ipak, vrlo mala doza, koja neće dovesti do uspavljivanja može da utiče da se onaj ko je koristi opusti i zaboravi brige – ističe naš sagovornik.

Kako objašnjava, za omamljivanje i gubitak pamćenja dovoljno je nekoliko militara GBH, a žrtva se bukvalno neće sećati bilo čega što se tokom omamljenosti dogodi.

O dejstu ove droge opširno je pisalo Australijsko ministarstvo zdravlja, koje navodi da GBH nema nikakve veze sa ekstazijem, jer ne sadrži MDMA, ali da male doze koje se uz alkohol uzimaju na žurkama mogu da deluju tako što podstiču euforiju, a navodno deluju i kao afrodizijak.

Upravo zbog toga se povezuje sa ekstazijem, znatno rasprostranjenijom drogom čiji sastojak MDMA daje korisniku, energiju i osećaje euforije.

Kako izgleda?

Oni dalje navode da je ta droga providna, a nema ni specifičan miris što je čini neprimetnom. Ukus joj je slankast pa se zbog toga lako meša sa žestokim alkoholnim pićima, a da se ne oseti.

Dodatni problem kod ove droge je što njen "kvalitet" ne može biti proveren, pa se sa sigurnošću ne zna kolika je koncentracija kojih supstanci u bočici. Tako se sa sigurnošću ne može znati šta je "dovoljna" doza i lako može doći do predoziranja i smrti.

Cena nestabilna

Tečni ekstazi najčešće se prodaje u fališacama od 20 mililitara koje su iste kao i kapi za oči. Cena ove droge varira, pa se tako može naći za 20, ali i 50 i više evra po flašici.

Najveća policijska zaplena

Policija je prošle nedelje uspela od četvoročlane bande u Beogradu da zapleni čak 4,5 litra ove droge. Uhapšeni su tvrdili, da je nisu prodavali, ali su kod njih pronađeni i zapisi o dužnicima i prodaji. Oni su drogu rasturali po beogradskim klubovima. Grupa je takođe navela da su pripadnici LGBT populacije, te da su drogu koristili za "čišćenje" pre odnosa.

Blic
Foto. Twitter/BOKiNFO

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter