Izvor: HappyBSC
12.01.2022 u 09:12
0

DUBRAVKA KRALJ ZA TV HAPPY: Korist od izmene Ustava imaće običan, pošten čovek koji se pouzda samo u zakone na svojoj strani!

Dubravka Kralj, narodni poslanik, bila je gost jutarnjeg programa na Happy TV. 

Ona je pozvala građane da podrže izmenu Ustava Srbije na referendumu koji će se održati 16. januara. 

-Najpre da kažem da za ni jednu vlast nije lako potpisati odricanje ingerencija u pravosuđu u celini, međutim, ta odluka je doneta što pokazuje jednu opštu odgovornost i zakonodavne i izvršne vlasti. Radna grupa koja je bila sastavljena od stručnjaka, od sudija i od tužilaca na čelu sa profesorom Petrovom, koji je trenutno koji je najistaknutiji stručnjak za Ustavno pravo u Srbiji, izradila je tekst ustavnih amandmana, odnosno, ustavnih pitanja. Sada je ključno da građani razumeju šta su te promene, šta su namere tih promena i šta bi bile njihove posledice. 

-Tekst ustavnih promena građani su dobili uz poziv za referendum. Korist ne ide političkim strukturama kao ni zakonodavnoj ni izvršnoj vlasti koje gube uticaj na izbor, napredovanje ili razrešenje sudija. Korist ne ide ni osrednjim sudijama koji su korist videli u nekoj eventualnoj političkoj podršci. Politika se eliminiše ovim putem iz sudstva. Korist pored puta ka evrointegracijama ide običnom poštenom čoveku koji se pouzda samo u zakone na svojoj strani i koji od sudija očekuje da prate samo zakonske tekstove, a da se ne obaziru na političke tokove. Pravo je građana na pravično suđenje, a sklop tog prava na pravično suđenje čini suđenje pred nezavisnim, nepristrasnim sudom i u razumnom roku. Trajanje sudskih postupaka je velik problem i on trpi najveće kritike. Međutim, ove ustavne promene se prevashodo odnose na komponentu nezavisnosti, ali se njima stvara i podloga za kasnije zakonsko regulisanje koje će pospešiti i samu efikasnost.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter